AB, Türkiye'ye İngiltere benzeri bir statü versin
Financial Times, başyazısında Türkiye'nin AB üyelik süreci değerlendirildi.
LONDRA - Türkiye'de ifade ve basın özgürlüğü gibi bazı alanlarda "olumsuz" olarak değerlendirilen gelişmeler nedeniyle, AB'ye üyelik sürecinin mutlaka sürmesi gerektiği yönündeki çağrılar çoğalıyor. Financial Times gazetesi de başyazısında katılım sürecinin devamını istedi ve Türkiye için euro dışında olan İngiltere ve İsveç'inkine benzer bir statüsün verilmesi önerisinde bulundu.
İngiliz gazetesi Financial Times, "Türkiye ve AB" başlıklı başyazısında Başbakan Erdoğan'ın "haklı olarak 10 yıllık iktidar döneminde ülkesinin ekonomik ve siyasi ilerlemesinden gurur duyduğunu ancak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de Türklere, ülkenin dönüşümünün itici gücünün AB üyelik hedefinin olduğunu anımsatmakla haklı olduğunu" kaydetti.
İfade ve basın özgürlüğüne kısıtlamalar çoğaldı
Cumhurbaşkanı Gül'ün, Çarşamba günü gazetede yayınlanan açıklamalarının, Türkiye'nin geleceği için çok önemli bir tartışmayı canlandırılması gerektiğini de yazan FT, Fransa, Almanya ve Kıbrıs Rum Kesimi'nin baskıları arasında üyelik müzakerelerinin iki yıldır dondurulduğuna dikkat çekti. Gazete şöyle devam etti:
"İfade ve basın özgürlüğüne kısıtlamalar çoğaldı. Düzinelerce gazeteci aylarca yargılanmadan cezaevinde. Bir gözü 2014 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde olan Sayın Erdoğan, eleştirilere giderek daha hoşgörüsüz yaklaşıyor. Muhafazakar, milliyetçi seçmenlere hitap ederek seçim için pozisyon alıyor. Katılım sürecinin bir parçası olarak kaldırılan idam cezasını canlandırmaktan bile söz etti."
Buna karşın, "AB'nin temel değerlerinin bu şekilde reddedilmesi pek olası değil" diyen FT, "Ne de olsa Sayın Erdoğan, 2023'e kadar üyelik için çabalama taahhüdünde bulundu. Ancak, katılım sürecinin durakladığı ve Türkiye'nin muhalefet partileri işlevsiz olduğu sürece, (Erdoğan'ın) iktidarı nasıl kullandığı pek az denetlenir" yorumunu da yaptı.
Başyazısında bazı AB devletleri, Türkiye'nin AB üyeliğine şiddetle karşı çıkmayı sürdürürse de, bunun, herhalde yıllarca sürebilecek görüşmelerin yeniden başlamasına engel olmaması gerektiği görüşü dile getirilirken "Bittiğinde AB çok farklı bir yer olabilir" denildi ve şu ifadelere yer verildi:
"Euro bölgesi üyeleri ve diğerleri şeklinde iki katmanlı bir sistem şimdiden oluşuyor. Türkiye'ye örneğin, İngiltere veya İsveç gibi bir statü verilmesinin kabul edilebileceği düşünülebilir."
FT, başyazısına son verirken de genişlemeyi, AB'nin en başarılı politikası olarak niteleyerek, bunun bir zamanlar otoriter olan devletlerde refah ve demokrasiyi teşvik ettiğini belirtti ve "Türkiye, sonunda üyeliği elde etmezse bile, katılım sürecine devam etmesine izin vermek onu, vatandaşları için daha iyi bir yer, Avrupa için ise daha iyi bir ortak yapar" görüşünü belirtti.