AB, Türkiyesiz küresel oyuncu olamaz

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BRÜKSEL - AB üyelerinin Türkiye ile katılım müzakerelerine başlama kararı aldığı dönemde genişleme komiseri olarak görev yapan Günter Verheugen, AB'nin Türkiyesiz küresel oyuncu olamayacağını belirtti.
 
Verheugen, Euroactiv'e yaptığı açıklamada, Türkiye'nin AB üyeliğinin ekonomik ve stratejik açıdan önem taşıdığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Stratejik açıdan Türkiye, Batı demokrasileri ve İslam dünyası arasında arabuluculuk yapabilecek ülkedir. Türkiye, Arap ya da İslam dünyasının gelişeceği yön konusunda çok önemli rol oynayabilir. Bu meseleler kendi geleceğimiz açısından kritik ve bunları Türkiyesiz yapamayız."
 
Türkiye'nin en güçlü Avrupa ekonomilerinden biri olma potansiyeli taşıdığını ve hızlı büyüdüğünü kaydeden Verheugen, "Devasa potansiyele sahip bir bölgede bulunan Türkiye AB'yi zayıflatmaz, güçlü yapar. Türkiye yoksa gelecekte küresel oyuncu olma sevdamızı unutabiliriz" ifadesini kullandı.
 
Verheugen, 1999-2004 yılları arasında genişlemeden ve 2004-2009 yılları arasında sanayiden sorumlu AB komiseri görevlerini yürütmüştü.