AB'den depremzedelere 10 milyon TL hibe

AB, Van'da geçici konutların yapımı için 10 milyon lira hibe etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Avrupa Birliği, Van'daki depremde evsiz kalanlara barınma sağlayacak geçici konut ünitesi yapımında kullanılmak üzere Kızılay'a 10 milyon TL hibe etti. Hibeye ilişkin anlaşma, AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Marc Pierini ve Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar tarafından AB Bakanı ve Baş Müzakereci Egemen Bağış'ın eşliğinde imzalandı.

AB Bakanı Bağış, imza töreni öncesinde yaptığı açıklamada, AB'nin Van'daki deprem dolayısıyla Türk milletinin acısını paylaşmak ve Vanlıların çadır ve konut gibi ihtiyaçlarını gidermek için imkanlarını seferber ettiğini, 10 milyon TL'lik yardımda bulunduğunu söyleyerek, "Bugün çok anlamlı bir vesile için bir aradayız. AB ile müzakerelerin belki de en anlamlı başlığını, dayanışma başlığını açıyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin Van için tek yürek olduğunu belirten Bağış, AB'nin deprem sonrası ortaya koyduğu bu kararlılığın müzakere sürecine de yansımasını, siyasi istismar kokan engellemelerin kalkmasını umduğunu bildirdi.

AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Marc Pierini de açıklamasında, geçen hafta AB'den 7 uzman ve 2 mühendisin bölgeye gittiğini ve Türkiye'nin gerek resmi gerek sivil kuruluşlarıyla inanılmaz bir kurtarma ve insani yardım operasyonu yürüttüğünü söylediklerini aktardı. Van'da verilen hizmetin birinci sınıf bir hizmet olduğunu söyleyen Pierini, AB olarak 3 temel çalışma yürüttüklerini bildirdi. Pierini, bu çalışmalardan ilkinin 18 ülkeden gönderilen 35 bin kişilik çadır desteği olduğunu belirterek, bazı ülkelerin de çadır için maddi yardımda bulunduğunu kaydetti.

İkinci olarak da 6 bin kişiye barınma sağlayacak geçici konut ünitesi sağlayacaklarını, bugünkü anlaşmanın bu amaçla imzalanacağını söyleyen Pierini, üçüncüsünün de AB ile Türkiye arasında uydu bilgi paylaşımı olduğunu bildirdi.

Marc Pierini, "Dayanışma başlığını şimdi açmış olduk. Belki de Türkiye-AB ilişkilerinde en meşru başlığı teşkil edecek" dedi.

10 milyon TL'lik hibenin ekstra bir fon mu, yoksa zaten Türkiye için ayrılmış fonlardan mı geldiğinin sorulması üzerine Pierini, bunun ekstra bir fon olmadığını, mevcut projelerden aktarılmış bir miktar olduğunu kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir