AB'den Sırbistan'a Kosova şartı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
BELGRAD - Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Stefan Füle, Sırbistan'ın Avrupa Birliği'nden (AB) müzakere tarihi alabilmesi için Kosova ile ilişkilerini düzeltmesi gerektiğini belirtti. 
Sırbistan'ın başkenti Belgrad'a gelen Füle, Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç, Başbakan İvitsa Daçiç ve Başbakan Yardımcısı Aleksandar Vuçiç'le görüştü. Temasları kapsamında ilk olarak başbakan Daçiç'le bir araya gelen Füle, basına kapalı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Sırbistan'ın Kosova ile diyalog konusunda ilerleme kaydedeceğine inandığını, bunun AB'den müzakere tarihi alabilmesi için şartlarından biri olduğunu vurguladı. 
Sırbistan'ın AB yolundaki ilerlemesini bu yıl da gerçekleştirebileceğine işaret eden Füle, bunun için Kosova ile ilişkilerin düzeltilmesi gerektiğine dikkati çekti. 
Brüksel aracılığıyla Sırbistan ve Kosova arasında devam eden müzakerelerdeki ilerlemeyi takip ettiklerini dile getiren Füle, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile AB üyesi ülkelere diyalog süreciyle ilgili rapor sunacaklarını ifade etti. 
Stefan Füle, "Sırbistan'ı, Avrupa yolunda başarılı olması için destekliyoruz" ifadesini de kullandı. 
Sırbistan Başbakanı İvitsa Daçiç de gelecek dönemde Sırbistan için önemli kararların alınacağı bir dönem olacağını ifade ederek, "Kosova'daki Sırplar konusunda bir çözüme varmak için çalışıyoruz. Bu çaba, AB'den tarih almak için değil, orada normal bir yaşamın devam etmesi içindir" diye konuştu. 
Kosova ile Sırbistan arasında devam eden müzakerelerin yedincisinin pazar günü yapılacağını bildiren Daçiç, bu toplantının çok önemli olduğunu ifade etti. Daçiç, ülkesinin yolsuzluk ve suça karşı mücadele ile yargı konusunda da büyük ilerleme kaydettiğini söyledi. 
Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Stefan Füle, Belgrad ziyareti kapsamında, Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç ve Başbakan Yardımcısı Aleksandar Vuçiç'le de görüştü. 
Sırbistan, kendisinden ayrılan ve 2008 yılında bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı halen tanımıyor. İki ülke arasında sorunun çözümüne ilişkin daha önce başlatılan görüşmeler, Sırbistan'da milliyetçi koalisyonun seçimlerden zaferle çıkmasının ardından kesintiye uğramıştı. Kosova'yı kesinlikle tanımayacağını açıklayan yeni Sırbistan hükümeti, aynı zamanda AB üyeliği hedefinden vazgeçmediğini göstermek için çaba sarf ediyor. 
Sırbistan Başbakanı İvitsa Daçiç ve Kosova Başbakanı Haşim Taçi, geçen yıl ekim ayında AB Dış İşleri Yüksek Temsilcisi Cathrine Ashton ev sahipliğinde görüşmeleri yeniden başlatmıştı. 
Kosova Başbakanı Haşim Taçi ve Sırbistan Başbakanı İvitsa Daçiç, 4 Mart'ta Brüksel'de altıncı kez bir araya gelmişti.