AB'nin önemli güvenlik ortaklarından biri de Türkiye

AB kamuoyu iç güvenlikte 4'üncü önemli ortak olarak Türkiye'yi görüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - AB'nin kamuoyu araştırma birimi Eurobarometre tarafından gerçekleştirilen bir ankette, Türkiye iç güvenlikte ABD, Rusya ve Çin'in ardından 4'üncü önemli uluslararası ortak olarak gösterildi.

27 AB üyesinde 26 bin 840 denekle gerçekleştirilen araştırmada, iç güvenlik tehditlerinde AB'nin ana ortağının hangi ülke olduğu sorusunda Avrupalıların yüzde 44'ü ABD'yi, yüzde 13'ü Rusya'yı, yüzde 6'sı Çin'i, yüzde 5'i Türkiye'yi ve yüzde 4'ü İsviçre'yi adres gösterdi.

Eurobarometre araştırmasında genel sıralamada 4'üncü çıkan Türkiye, Almanya, Fransa, Hollanda, Bulgaristan, Lüksemburg, Kıbrıs Rum kesimi ve Malta'da 3'üncü sırayı aldı.

Hollandalıların yüzde 16'sı, Bulgarların yüzde 14'ü, Lüksemburgluların yüzde 11'i, Almanların yüzde 10'u, Rumarın yüzde 8'i ve Fransızların yüzde 7'si iç güvenlikte en önemli uluslararası ortak olarak Türkiye'yi gösterdi.

Eurobarometre'nin iç güvenlik araştırması, Avrupa'da İslamofobi ve ırkçılığın yükselişi arasındaki doğrudan bağlantıyı da ortaya koydu.

Ankette "AB vatandaşlarının güvenliğine en büyük tehdit olarak neyi görüyorsunuz?" sorusunda "dini radikalleşme" seçeneğini işaretleyenlerin AB ortalaması yüzde 6'da kalırken bu oran Hollanda'da yüzde 15'le zirve yaptı.

"Dini radikalleşmeyi" en büyük tehdit olarak görenlerin oranı Belçika ve Danimarka'da yüzde 11, İngiltere ve Almanya'da yüzde 10, Fransa'da yüzde 7, Avusturya ve İsveç'te yüzde 6 ve İtalya'da yüzde 5 olurken kalan birçok AB üyesinde bu şık hiç işaretlenmedi.

Avrupalılar en önemli iç tehdit olarak yüzde 33'le ekonomik krizi ve terörizmi ve yüzde 24'le yoksulluğu gösterdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir