ABD bankalarına 150 milyar dolar gerekli

Barclays Capital'in yaptığı araştırmaya göre, 150 milyar dolarlık açığın yüzde 90'ı en büyük 6 ABD bankasında yoğunlaşıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yeni Basel III bankacılık kuralları çerçevesinde ABD bankalarının 100 ile 150 milyar dolar arasında özsermaye açığı ile karşı karşıya oldukları bildirildi.

Barclays Capital'in yaptığı ve Financial Times da yer alan bir araştırmaya göre, bu açığın yüzde 90'ı en büyük 6 ABD bankasında yoğunlaşıyor.

Barclays'a göre, bankalar, Eylül ayında Basel Bankacılık Gözetim Kurulu tarafından kabul edilen küresel olarak uygulanacak toplam varlıkların yüzde 7'si oranında minimum özsermaye bulundurma kuralına ek olarak bir puan daha, yani yüzde 8 özsermaye bulundurmak zorunda kalacaklar.

Bu kural gereğince, bankalar sermayelerini ya kar dağıtmayıp sermayeye eklemek, ya yeni sermaye için halka arz yapmak ya da özellikle riskli varlıklarını satıp özsermaye gereksinimlerini düşürmek yoluna gidebilecekler.

Barclays Capital'dan Tom McGuire, "bu sermaye açıkları kolaylıkla kapatılabilir. Asıl zor olan soru, bu kuralların bankaların kredi açmasına ve banka karlılığına nasıl etki yapacağı," dedi.

McGuire'a göre ABD bankalarının her 125 milyar dolarlık riskli varlık satışıyla yeni özsermaye gereksinimlerini 10 milyar dolar düşürmeleri mümkün.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir