ABD ile işbirliği sürecek

Davutoğlu-Biden görüşmesi sonrası iki ülke arasında işbirliğinin süreceği açıklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Davutoğlu ve Biden görüşmesi sonrası, Suriye meselesi üzerinden işbirliğinin süreceği bildirildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'i Dolmabahçe'deki Başbakanlık ofisinde kabul etti. 

Saat 11:00'de başlayacağı duyurulan görüşme 15 dakikalık gecikmeyle başladı. Eyüp Göktürk'teki evinden 10:50'de çıkan Başbakan Davutoğlu saat 11:14'de Dolmabahçe'ye ulaştı. 

Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde gerçekleşen görüşme, basına kapalı yaklaşık 2,5 saat sürdü.

Görüşmeye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı.

Görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu ve Biden, teröre karşı ortak tavır aldıklarını ve işbirliğinin süreceğini söyledi. Biden, IŞİD, PKK ve El-Nusra için "terörist gruplar" ifadesini kullandı ve üçn örgütün de tehlikeli olduğunu belirtti. Joe Biden, Türkiye sınırında, IŞİD'in devlet kurmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Davutoğlu ise ABD ile Suriye meselesinde aynı düşünmelerinin memnuniyet verici olduğunu bildirerek, Suriye muhalefetinin temsiliyle ilgili, muhalefet safında sadece meşru muhalefet temsilcilerinin yer alması konusunda Türkiye'nin tavrını yineledi.

ABD Başkanı Yardımcısı Joe Biden görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek için saat 15:20'de Yıldız Sarayı'na geçti.

Davutoğlu'nun konuşmasından notlar...

- Türkiye-Amerika ilişkileri, soğuk savaş döneminde de sonrasında da hep çok özel, çok farklı ve tam bir ortak stratejik vizyona dayalı yapılandırılmış bir ilişkidir.

- Türkiye olarak ulusal güvenlik kaygılarımızı Sayın Biden'e açık ve net bir şekilde ifade ettim. Türkiye sınırları boyunca ki şu anda Irak'ta ve Suriye'de sınırlarımızın ötesinde bir devlet otoritesi maalesef yok. Bir muhatabımız yok. Suriye'de, Türkiye aynı anda üç risk unsurunu birlikte bir tehdit olarak görmektedir. Birisi rejim ki barbarca zulümleriyle mülteci akınlarına sebebiyet vermiştir. İkincisi tabi DAEŞ, yine barbarca terör eylemleriyle insanlık suçu işlemiştir. Üçüncüsü de YPG. Çünkü YPG de aynı şekilde bulunduğu, kontrol ettiği bölgelerde Arap ve Türkmenleri ve kendisi gibi düşünmeyen Kürtleri tam bir etnik temizlik mantığıyla temizlemeye kalkmış ve Türkiye içinde teröre destek olacak faaliyetlerde bulunmuştur. Dolayısıyla bu üç unsuru da biz tehdit olarak görüyor ve bu üç unsura karşı da gerektiğinde ulusal güvenliğimizin gerektirdiği her türlü adımı atmak konusunda kararlı bir tutum sergiliyoruz.

- Bugünkü görüşmelerimizde de teröre karşı ortak bir tavır almak konusunda aynı yaklaşımı benimsediğimizi bir kez daha teyit ettik. Türkiye için terör hangi etnik ve kültürel temele dayanmış olursa olsun, hangi ülkeyi hedef almış olursa olsun, hangi gerekçeyle tırmandırılmış olursa olsun insanlık suçudur. Biz, DAEŞ, PKK, DHKP-C, Nusra gibi terör örgütleri arasında bir fark görmedik, görmüyoruz. Bu çerçevede de ABD ile bütün bu terör örgütlerine karşı birlikte davranma konusunda önemli bir hassasiyetimiz var. Bu çerçevede görüşlerimizin ortak bir temele dayandığını görmekten de memnuniyet duyuyoruz

- Suriye meselesinde ABD'yle aynı düşünmemiz bizi memnun etti.

- Terör örgütüyle mücadele, silah bırakılana ya da Türkiye terk edilene kadar sürecek.

Biden'ın görüşmesinden notlar...

- Davutoğlu'na sadece müzakereler için değil, müzakelerin dakikliği için de teşekkür ederim.

- Türkiye'yle ilişkilerimiz iyi ve yanlış anlaşılmak istemiyoruz.

- IŞİD'le ilgili konularda, PKK konusunda, El-Nusra konusunda hemfikiriz. Bunlar basitçe söylemek gerekirse terörist gruplardır... Türkiye'ye zarar veren örgütlerin karşısındayız.

- IŞİD'in yaptığı saldırıyı kınıyoruz.(Sultanahmet saldırısı hakkında) Bu hareketlere mani olmak ve terör örgütlerini ortadan kaldırmak için işbirliği yapmaya devam edeceğiz. Ortak misyonumuz IŞİD'i ortadan kaldırmaktır. Gittikçe daha fazla ilerleme kaydetmekteyiz.