ABD, İran'a karşı bölgeyi silahlandırıyor
Basında yer alan haberlere göre ABD, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu İran'a yakın ülkelere silah satışını artırdı
WASHINGTON - ABD'de Başkan Barack Obama yönetiminin, "İran'ın gelecekteki olası askeri saldırılarını önleme girişimi" çerçevesinde, Suudi Arabistan ve Körfez'deki diğer müttefikleriyle birlikte silah satışlarının hızlandırılması ve petrol terminalleri ile diğer önemli alt yapı tesislerine yönelik savunma sistemlerinin güçlendirilmesi konusunda "sessizce" çalışma yürüttüğü öne sürüldü.
Washington Post gazetesi, eski ve halen görevde olan Amerikalı ve Orta Doğu'daki hükümet yetkililerine dayanarak, "ABD, Körfez'deki müttefiklerine silah satışını artırıyor" başlığıyla bir haber yayımladı.
Habere göre, Washington'ın girişimleri, "Suudi Arabistan'daki 10 bin kişilik koruma gücünün mevcudunun üç katına çıkarılmasına yönelik ABD'nin desteklediği plan dahil olmak üzere, hava savunma sistemlerinde önceden görülmemiş boyutta koordinasyon sağlanmasını ve ABD ile Arap orduları arasında ortak tatbikatların artırılmasını içeren daha büyük bir çaba" çerçevesinde yer alıyor ve "Tahran'a karşı baskının artırılmasını" amaçlıyor.
Söz konusu çabanın, George Bush başkanlığındaki önceki yönetimin İran'ın giderek artan silah stokuna karşı "dost" Arap ülkelerine savaş uçakları ve füzesavar sistemleri satılması taahhütlerinin üzerine inşa edildiği belirtilen haberde, ABD'nin bölgedeki silah satışlarında Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'ın başı çektiğine işaret edildi.
Listede Türkiye de var
"İran'ın nükleer silah kapasitesini elde etme yolunda ilerlemesinin bölgede silahlanma yarışına yol açacağından ve bunun atom bombası üretmeye kadar genişleyeceğinden endişe edildiğini" kaydeden Washington Post, haberinde şu ifadelere yer verdi:
"Bu kaygıları artıracak şekilde, bazı petrol ve gaz zengini Arap ülkeleri, 'görünürde' iç enerji ihtiyaçlarını karşılama gerekçesiyle nükleer reaktör ya da elektrik santrali inşa etme yönünde yeni girişimlerde bulunuyor. BAE, ABD'nin desteğiyle son dönemde, ilk nükleer enerji reaktörünü inşa etmek için anlaşmalar imzaladı. Buna benzer adımlar atan ya da atmayı düşünen diğer ülkeler ise Mısır, Suudi Arabistan, Türkiye, Kuveyt, Ürdün ve Yemen.
Özel donanımlı gemiler konuşlandırıldı
Benzer bir haber, New York Times gazetesinde de yayınlandı. ABD'nin olası bir İran saldırısına karşılık verebilmek amacıyla Körfez'deki füze savar sistemlerinin konuşlandırılmasına hız verdiği bildirildi.
New York Times gazetesinde askeri yetkililerle Obama yönetiminin yetkililerine dayandırılarak verilen haberde, ABD'nin İran kıyıları açıklarında özel donanımlı gemilerin yanı sıra, Katar, Bahreyn, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne füzeleri algılayan radar sistemleri konuşlandırdığı belirtildi.
Umman'ın da bu 4 ülke arasında yer almasının hedeflendiği, ancak şu ana kadar bu ülkeye herhangi bir füze savar sistemi yerleştirilmediği ifade edilen haberde, İran'ı nükleer kapasitelerinden ve askeri heveslerinden endişe eden Arap ülkelerinin de Amerikan savunma teçhizatını kabul etme konusunda giderek daha hevesli olduğuna dikkat çekildi.
Haberde, üst düzey bir yetkilinin, ''İlk hedefimiz İranlıları, öfkesini komşularından çıkarmamaya ikna etmek. İkincisi ise Arap devletlerini kendi nükleer silahlarını temin etmeye mecbur hissetmemelerini sağlamak. Ama İsraillileri de sakinleştirmek lazım'' dediği kaydedildi.
Haberde sözü edilen düzenek, Tahran yönetimine karşı uluslararası yaptırımların güçlendirilmesini izleyen dönemde olası İran saldırılarına karşılık vermeye hedefliyor. Bu girişimin İsrail'i İran'ın nükleer tesislerini vurmaktan caydırabileceği de ifade ediliyor.