ABD Konsolosluğu'nun iftar programına protesto

Diyarbakır'da çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyeleri,ABD'nin Adana Konsolosluğu'nun Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne ait iftar çadırındaki programını protesto etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR - Diyarbakır'da ABD'nin Adana Konsolosluğu'nun Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne ait iftar çadırındaki programı protesto edildi.

Aralarında Memur-Sen ve Özgür-Der'in de yer aldığı 72 sivil toplum kuruluşunun üyeleri, ABD'nin Adana Konsolosu John Espinoza'nın vereceği iftar yemeğini protesto etmek amacıyla Dağkapı Meydanı'nda toplandı.

Basın açıklaması öncesi gruptaki bazı kişiler, meydanda yemeğin verileceği Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne ait iftar çadırına doğru yürüdü. Çadıra maytap ve yumurta atan grup daha sonra çadırdaki masa ve sandalyeleri kullanılamaz hale getirdi.

Polisin gelmesiyle sakinleşen grup, meydanda oturma eylemi başlattı.

Burada grup adına konuşan Memur-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş, olayların istenmeden yaşandığını söyledi.

72 sivil toplum kuruluşu olarak demokratik haklarını kullanmak amacıyla alana geldiklerini dile getiren Memiş, şöyle konuştu:

"ABD konsolosu buradaki Kürt kardeşlerimizle iftar yapmak için buraya gelmişti. Bizler de demokratik haklarımızı kullanmak için bu alanda iftarımızı açıp, kendilerini kınamak amacıyla toplandık. Maalesef istemediğimiz bazı olaylar oldu. Bunu da tasvip etmiyoruz.”

İsrail’in, Gazze'deki saldırılarına da değinen Memiş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İsrail, Filistin’deki kardeşlerimizi, bebekleri, anneleri, bacılarımızı sürekli katlediyor. ABD de buna destek verdiği için 72 sivil toplum kuruluşu olarak burada bulunuyoruz. Elbette ki herkes istediği her yerde iftarını açabilir ama Müslüman mahallesinde salyangoz satılmaz."

Basın açıklamasının ardından bazı grup üyeleri ile zabıta arasında tartışma çıktı. Tartışmanın kavgaya dönüşmesi üzerine polis, biber gazıyla müdahalede bulundu.

Müdahale sırasında atılan biber gazından çevredeki bazı vatandaşlar da etkilendi.