ABD, mülteci akınına karşı yardıma hazır

ABD, Türkiye'deki seçim sürecini ve Suriyeli mültecilerin durumunu yakından takip ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Türkiye'de pazar günü yapılacak seçimlerle ilgili olarak, "Çıkarımız, her zaman özgür ve adil seçimlerin olduğunu görmekten yana. Türkiye, güçlü bir demokratik geleneğe sahip. Buna saygı duyuyoruz ve umarız iyi bir seçim geçirirler" dedi.

Toner, günlük basın brifinginde, "ABD Dışişleri Bakanlığının, Türkiye'deki seçimler öncesinde ve Gazze'ye gitmesi planlanan ikinci yardım filosu konusunda Türk yetkililerle ne derece temas halinde olduğuna" dair bir soruyu yanıtladı.

"Gazze filosu konusunda Türk yetkililerle tabii ki temas halindeyiz" diyen Toner, seçimler konusundaki soruya yanıtında ise "Türk hükümetiyle güçlü temaslarımızı sürdürüyoruz. Çıkarımız, her zaman özgür ve adil seçimlerin olduğunu görmekten yana. Türkiye, güçlü bir demokratik geleneğe sahip. Buna saygı duyuyoruz ve umarız iyi bir seçim geçirirler" diye konuştu.

Suriyeli mültecilerin durumu

Toner, bir başka soru üzerine, Suriye'den Türkiye'ye gelen mülteciler konusunda da Türk hükümetiyle yakın temas içinde olduklarını belirterek, Türk hükümetinden kendilerine bir talep geldiği takdirde, bu konuda Türkiye'ye gerek ikili düzeyde gerekse BM Mülteciler Yüksek Komiserliği üzerinden yardıma hazır olduklarını bildirdi.

Sınırdaki gelişmeleri yakından izlediklerini ifade eden Toner, şiddet kullanımını kınadıklarını ve Suriye'ye halkının evrensel haklarına saygı göstermesi çağrısında bulunduklarını yineledi.

Toner, mülteci akınına yol açan unsurun, Suriye hükümetinin masum sivillere yönelik baskısı ve suiistimali olduğunu vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:

"Vaziyet ilerledikçe, Türk hükümetiyle yakın temasımızı sürdürüyoruz. Türk hükümetine göre, son günlerde sınırı geçen Suriyelilerin sayısında artış oldu. Nisan ayından bu yana sınırı geçenlerin sayısı yaklaşık 2 bin 500'dü, ancak bunlardan 2 bin kadarı son 72 saatte sınırı geçti. Dolayısıyla belirgin bir artış var. Türkiye tarafından bize henüz bir yardım talebinde bulunulmadı ancak dediğim gibi, onlarla yakın temas halindeyiz. Bu mülteci akınıyla başa çıkmasında Türkiye'ye, gerek ikili düzeyde, gerekse BM Mülteciler Yüksek Komiserliği üzerinden yardım etmeye hazırız".

Bu konularda ilginizi çekebilir