ABD ve İsrail İran'a saldıramaz

New York Times Yazarı Cohen, "AB'nin Türkiye'nin üyeliği konusundaki tutumu hatalı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - New York Times Yazarı ve Ortadoğu Uzmanı Roger Cohen, ABD ve İsrail'in İran'a saldıracağını düşünmediğini söyledi.

Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nda (SETA) "Batı medyasında Ortadoğu algısı" konulu konferansta konuşan Cohen, son 20 yılda soğuk savaşın sona ermesiyle dünyanın bir değişimden geçtiğini belirtti.

Bu değişimin Türkiye'yi de önemli ölçüde etkilediğini kaydeden Cohen, Türkiye'nin son yıllarda iyi bir ekonomik ivme yakaladığını ve komşularına karşı daha açık politika gütmeye başladığını dile getirdi.

Türkiye'nin Batı ve İslam dünyası arasında köprü konumunda bulunduğunu ve bölgesel barış için önemli işlev görebilecek potansiyeli olduğunu vurgulayan Cohen, AB'nin Türkiye'nin üyeliği konusundaki tutumunun ise hatalı olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin Batı'ya sırtını döndüğüne ilişkin söylemler bulunduğunu da kaydeden Cohen, Türkiye'nin NATO içinde önemli bir konumu bulunduğunu, Türkiye'nin kendine güvendiğini ve menfaatleri yönünde farklı politikalar da geliştirebildiğini ifade etti.

ABD'nin hala dünyanın en güçlü devleti olduğunu vurgulayan Cohen, ancak Çin, Hindistan, Brezilya ve Türkiye gibi ülkelerin de artık ön plana çıkmaya başladığını belirtti.

ABD ile İran arasındaki sorunlara da değinen Cohen, "ABD ve İsrail İran'a saldıramaz. Bu, bölge için felaket olur. Obama yönetimi, Irak ve Afganistan cephelerindeki sorunlar devam ederken İran'a savaş açmaz. Tabi bu benim düşüncem. Farklı görüşler belirtenler de var" dedi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir