ABD yönetimi İsrail-Filistin görüşmeleri için 24 ay süre biçti

24 aylık sürede, Kudüs'ün durumu, sınırlar, yerleşimler, mülteciler, güvenlik ve su ile ilgili konuların tamamlanması öngörülüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TEL AVİV - ABD yönetiminin İsrail ile Filistin Yönetimi arasında prensipte kabul edilen dolaylı görüşmeler için 24 aylık bir süre biçtiği, bu süre içinde tarafların nihai statü konuları olarak adlandırılan Kudüs'ün durumu, sınırlar, yerleşimler, mülteciler, güvenlik ve su ile ilgili konuların tamamlanmasını öngördüğü bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un bir süre önce Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a dolaylı görüşmelerin başlaması öncesinde gönderdiği bildirilen mektupta, Clinton'un Filistin tarafına yönelik bir anlamda taahhütlerini içerdiği ifade ediliyor.

Filistinli başmüzakereci Saib Erekat, içeriğiyle ilgili bilgi verirken, mektubun İsrail-Filistin uyuşmazlığına son verilmesi doğrultusunda, iki toplum için iki devlet ilkesi çerçevesinde referansları Arap Barış Planı, Madrid Barış Konferansı ve 242 sayılı uluslararası karar olarak sıraladığını belirtti.

Erekat'ın verdiği bilgiye göre, mektup Amerikan tarafının müzakerelerin başarısız olması durumunda, engelleyen tarafı ilan etme niyetini de ortaya koyuyor.

Öte yandan, El Fetih Merkez Komitesi üyelerinden Azzam El Ahmed, Filistin liderliğinin dolaylı müzakereleri yürütmek üzere Saib Erekat başkanlığındaki heyeti lağvedip, yeni bir müzakere ekibi kurulması niyetinde olduğu yolundaki iddiaları yalanladı.

El Ahmed, görüşmeci heyetin değiştirilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.

İsrail ve Filistin Yönetiminin dolaylı görüşmelerin başlatılmasını kabul ettikleri, ABD yönetiminin Orta Doğu Temsilcisi George mitchell tarafından açıklanmıştı. Ancak müzakerelerin nasıl ve na zaman başlayacağı konusunda bir netlik bulunmuyor.

Bölgeye önümüzdeki hafta bu amaçla yeniden geleceğini açıklayan Mitchell, taraflar arasında 2007 yılı sonunda ABD'de Annapolis'te yapılan konferansta varılan anlaşmaların da bir bağlayıcılığı kalmadığını bildirmişti.

Eski Başkan George Bush döneminde Annapolis'te Filistin lideri Mahmud Abbas ile dönemin İsrail Başbakanı Ehud Olmert'i bir araya getiren zirvede de İsrail-Filistin uyuşmazlığı için bir yıllık süre biçilmiş ve tarafların 2008 yılı sonunda nihai bir anlaşmaya varmaları hedeflenmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir