ABD'de bütçe açığı 1 trilyonu aştı
ABD'de Hazine Bakanlığı, Eylül ayı sonunda dolacak mali yılın ilk on ayında bütçe açığının 1,1 trilyon dolara çıktığını açıkladı.
WASHINGTON- ABD'de bütçe açığı üçüncü yılda da 1 trilyon doları aştı.
Hazine Bakanlığı, Eylül ayı sonunda dolacak mali yılın ilk on ayında bütçe açığının 1,1 trilyon dolara çıktığını açıkladı. ABD'de 2009 yılında bütçe açığı 1,41 trilyon dolar ve 2010 yılında 1,29 trilyon dolar olmuştu.
Açıklamaya göre, mali yılın ilk on ayında harcamalar yüzde 2,4 yükselirken, gelirler yüzde 8 arttı.
Rekor bütçe açığı ABD Başkanı Barack Obama ve Kongre'nin, gelecek on yılda bütçe açığını 1,2 trilyon dolar azaltmak için 12 üyeli bir komite oluşturmasını zorunlu kılmıştı.
Komitenin oluşturulması kararı, hükümetin borçlanma tavanını artırmasına izin veren Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasındaki iki aşamalı anlaşmanın anahtar parçalarından biriydi.
ABD'de bütçe açığı 2009 yılından önce hiçbir zaman 1 trilyon dolar sınırına yaklaşmamıştı.
ABD'de en son gelirlerin harcamalardan 127 milyar dolar fazla olduğu 2001 yılında bütçe fazla vermişti.
Ancak ABD 2002 yılında yeniden bütçe açığı vermeye başlamış, eski ABD Başkanı George Bush'un kapsamlı vergi kesintilerini onaylaması ve Irak ile Afganistan savaşlarına yapılan harcamalarla bu açık büyümüştü.
Bush'un görevinin son yılı olan 2008'de bütçe açığı 454,8 milyar dolara ulaştı.
Küresel ekonomik krizin etkili olduğu 2008 yılında ABD ekonomisinin resesyona girmesiyle, işsizlik sigortası ve gıda yardımlarına yapılan yüksek harcamalar, vergi gelirlerinde hızlı daralma, Obama yönetiminin ekonomiyi desteklemek için 787 milyar dolarlık teşvik programı uygulaması 2009 yılında bütçe açığının 1 trilyon doları aşmasına yol açtı.
Bütçe açığı Obama ve Kongre'deki Cumhuriyetçilerin Bush döneminden kalma vergi kesintilerini iki yıl daha uzatması ve ekonomiyi desteklemek adına Sosyal Güvenlik sigorta primlerinin bir yıl kesilmesi kararlarıyla daha da büyüdü.
Obama, sigorta primleri kesintilerinin bir yıl daha uzatılmasını istiyor.