ABD'de finansal düzenleme tasarısı komiteden geçti

Bankacılık Komitesi'nin dün 10'a karşı 13 oyla kabul ettiği yasa tasarısı Senato'ya gönderilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
WASHINTON - ABD'de Senato Bankacılık Komitesi finansal düzenleme yasa tasarısını onayladı.
Komite'nin dün 10'a karşı 13 oyla kabul ettiği yasa tasarısı Senato'ya gönderilecek. Senato Bankacılık Komitesi'nin Demokrat Partili Başkanı Christopher Dodd'un hazırladığı yasa tasarısı, hükümete, ekonomiyi tehdit ettiği düşünülen finansal şirketleri parçalama ve finans müşterilerinin haklarını koruyacak yeni tüketiciyi koruma kurulu oluşturulması yetkisi veriyor. 
Yasa tasarısı Fed'e sigorta şirketi gibi bankacılık faaliyeti göstermeyen büyük finansal şirketleri denetlemesi yetkisi ile bankaların hedge fonlara ve özel sermaye fonlarına yatırımlarına sınırlama getiren kuralları da kapsıyor.
Bu arada ABD Başkanı Barack Obama, Senato Bankacılık Komitesi'nin finansal düzenleme yasa tasarısını onaylamasından memnun olduğunu açıkladı.
Obama, "Şimdi, finansal sistemimize sorumluluk ve denetim getirecek ve Amerikalı vergi mükelleflerinin, büyük bankalarımızın ve finansal kuruluşlarımızın sorumsuzluğunun bedelinini yeniden ödememesini sağlamaya yardımcı olacak gerçek finansal reformu geçmeye bir adım daha yakınız" dedi.
Önlemleri güçlendirmek için mücadele sözü veren Obama, senatörlere, yasa tasarısının etkisini azaltma çabalarına direnme çağrısında bulundu. 
Geithner: ABD, tasarıyı kabul etmeyecek
Öte yandan Hazine Bakanı Timothy Geithner, ABD hükümetinin, büyük bankaların aldığı riskleri engellemeyecek ve güçlü tüketici koruması sağlamayacak bir finansal düzenleme yasa tasarısını kabul etmeyeceğini söyledi.
Amerikan Yatırım Enstitüsü'nde yapacağı konuşma metnine göre, milletvekillerine, krize yol açan finansal şirketleri değil, finansal krizden zarar görmüş aileleri ve işletmeleri dinlemesi çağrısında bulunan Geithner, "Tüketicilere güçlü koruma sağlayacak, büyük finansal kuruluşların aldığı risklere güçlü kısıtlamalar getirecek, ekonomiyi ve vergi mükelleflerini gelecek krizlerden koruyacak güçlü araçları oluşturacak gerçek reformları yapıp yapamayacağız bir sınavla karşı karşıyayız" dedi.
"Bu sınavın gerekli koşullarını karşılamayacak bir yasayı kabul etmeyeceğiz" Geithner, ABD'nin, finansal reformu yapma savaşında "dönüm noktasıyla" karşı karşıya olduğunu ifade etti.
Bu konularda ilginizi çekebilir