ABD'de kriz hafifledikçe, Türkiye'ye ilgi artacak

Global'in NYSSA ve Enclave Capital ile birlikte düzenlediği konferansta, ABD'li yatırımcılara Türkiye'deki fırsatlar anlatıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

NEW YORK - Global Menkul Değerler, New York Menkul Kıymet Analistleri Derneği (NYSSA) ve Enclave Capital işbirliğinde New York'ta düzenlenen  '1. Yıllık Türk Yatırım Konferansı'na Amerikalı yatırımcıların ilgisi büyük oldu. NYSSA'nın New York'taki merkezinde tüm gün süren konferansa çok sayıda Amerikalı yatırımcı ve danışman firma temsilcisi katıldı.

Amerikan aracı kurum "Enclave Capital" şirketinin üst düzey yöneticisi ve Türkiye masası sorumlusu Gaye Göker, gazetecilere yaptığı açıklamada, konferansın amacının "Türk borsasını, yabancı yatırımcılarla bir araya getirmek" olduğunu belirtti.

İMKB'ye kote olan 6 şirketin konferansa katıldıklarını ve konferans sırasında bu şirketleri tek tek Amerikalı yatırımcılarıyla görüştürme fırsatı da bulduklarını söyleyen Göker, "Böylece Türk ve Amerikalı şirketler birbirlerine kendilerini daha iyi anlatma olanağı bulabildi, konferans iyi geçti, uzun bir süre bu konferansa hazırlandık. Tüm temennimiz konferansın Türkiye'ye faydalı olabilmesi, yatırımların artması, borsa yatırımlarının daha da derinleşmesi" dedi.

Türkiye'nin durumu dikkat çekti

Amerikalı yatırımcıların Türkiye'ye ilgisinin son dönemde arttığını gördüklerini kaydeden Göker, şöyle konuştu:

"Son ekonomik kriz esasında hiçbir krize benzemeyen bir kriz. Genelde Türkiye'de biz krizlere daha alışkınız, bunlardan çok iyi dersler aldığımız için bu sefer krizin içine tam olarak girmedik, diğer gelişmiş ülkeler kadar biz bundan yara almadık, onun bir faydası oldu tabii ki. Türkiye'nin bu durumu dikkat çekti, Türkiye'nin krizi yönetebilmesi ve geçmişteki hatalarından aldığı derslerle ne kadar sağlam bir ekonomiye sahip olduğunun herkes farkına vardı. Türkiye'nin bir kriz döngüsü içerisinde olmadığını ve bu krizi gayet iyi yönettiğini gördüler. Bu durumda tabii ki dış yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisi de arttı, fakat burada tek engel şu, ABD'deki yatırımcılar, kendi içlerindeki sorunlar çok büyük olduğu için daha çok bu içsel sorunlarla meşgul durumdalar."

Türkiye'ye ilgi daha da artacak

Ancak ABD'deki krizin de yavaş yavaş etkisini azaltması sonucunda Türkiye'ye ilginin daha çok artacağını vurgulayan Göker, "Bu da inşallah borsa yatırımı olarak ülkemize geri dönecek" dedi.

Gaye Göker toplantıyı gelecek sene yine bu dönemde düzenlemek istediklerini de sözlerine ekledi.

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın New York Temsilcisi Alev Günay konferansın sonunda yaptığı konuşmada, Türkiye'deki genel yatırım ortamı hakkında detaylı bir sunum yaparak Amerikalı yatırımcıları Türkiye'deki yatırımlar hakkında bilgilendirdi.

Konferansa katılan Akbank, Global Yatırım Holding, Anadolu Hayat, Bank Asya, Aksa Akrilik ve Selçuk Ecza'nın üst düzey yöneticileri gün boyu şirketleriyle ilgili detaylı sunuşlar yaptılar ve Amerikalı şirketlerin sorularını yanıtladılar.

2010'da yüzde 6-7 büyüme bekleniyor

Global Menkul Değerler Araştırma ve Uluslararası Pazarlamadan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emre Yiğit, konferansta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türk ekonomisinin 2010-2011 döneminde ne oranda büyüyeceğine yönelik bir üzerine, ekonomist olarak görüşünün, ekonominin bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 13 civarında büyüdüğü, 2010 genelinde de yüzde 6.6 oranında büyüyeceği doğrultusunda olduğunu kaydetti. Yiğit, "Türkiye'de 2010 yılında ekonomik büyümenin yüzde 6-7 oranında olması muhtemeldir, 2011'de belki biraz daha yavaşlayabilir, o da normal" dedi.

Amerikalı yatırımcıların Türkiye'ye nasıl baktığının sorulması üzerine, Yiğit, şöyle konuştu:

"Son 1 senedir herkes Türkiye'ye aşık. 22 senedir Türk piyasalarını yurt dışındaki yatırımcılara tanıtmaya çalışıyorum, böyle bir dönem hiç görmedim. Türkiye 2001-2002 krizinden dersini alarak çıktı, aynı hataları tekrarlamıyor. Bütçe dengesi çok daha iyi, bankacılık sektörü çok daha sağlıklı."

Gelişmiş olan ekonomiler arasında ABD'nin daha dinamik ve sağlıklı olduğunu, ancak gelişmiş ülkelerin durumunun "tek kelimeyle hasta" olduğunu vurgulayan Yiğit, şöyle devam etti:

"Bu nekahat dönemi 5 yıl falan sürecek, çünkü bu ülkelerin hazinelerinin bankacılık sistemlerinin borçlarını kapatmak için yaptıkları borçlanmanın geri ödenmesi yıllara yayılacak. Gelecek 5 yıl, ABD açısından biraz sıkıntılı geçecektir. Tabii bu bizi de etkileyecek. Bizim 2002-2007 arasında büyüme hızımız yüzde 7 civarındayken gelecek 5 yılda yüzde 5 civarında olması daha muhtemel gibi görünüyor."

Yiğit, bir soru üzerine, küresel ekonomik krizden çıkıldığını, ancak yaralarının iyileşmesinin uzun süre alacağını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir