ABD'de sera gazı kanunu tehlikede

ABD'de 3 büyük sanayi grubu ConocoPhillips, BP America ve Caterpillar, Amerikan İklim Değişikliği Ortaklığı projesinden çekildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD'de 3 büyük sanayi grubu ConocoPhillips, BP America ve Caterpillar'ın sanayicilerle çevreciler arasındaki en büyük koalisyon olan Amerikan İklim Değişikliği Ortaklığı (USCAP) projesinden çekildiğini açıklamasıyla, sera gazlarının atmosfere salımıyla ilgili kanunun kabulü tehlikeye girdi.

Üç büyük sanayi grubunun, büyük petrol ve kömür tüketicisi sanayilere ceza öngören ve temiz enerjileri özendiren bu sistemden ayrılmasının, "Cap and Trade" olarak anılan ve bu yıl kabul edilip edilmeyeceği tartışmalı olan kanunu iyice tehlikeye soktuğu belirtildi.

ConocoPhillips Genel Müdürü Jim Mulva, yazılı bir açıklamada bulunarak, "Temsilciler Meclisi ve Senato'nun iklimle ilgili ileri sürdükleri kanun tasarıları, şimdiye kadar ulaşım sektörü ve bu sektörün kullanıcıları için dezavantajlar içeriyor, uluslararası rakiplerine göre de ABD rafinerilerine haksız cezalar getiriyordu. Bu metinler, bir de sera gazı salımlarını azaltmak için doğal gazın oynayabileceği ana rolü yok sayıyor" ifadesini kullandı.

BP America'nın sözcüsü Ronnie Chappell da, grubun çekilme kararını doğruladığı açıklamasında, dev petrol şirketinin "enerji üretici ve tüketicilerine olumlu sinyaller gönderdiğinden emin olmadığını" belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir