ABD'de yatırım için ideal bölge hızlı büyüyen güney

ABD'de kuzey eyaletlerinde ekonomik daralma söz konusu iken güney eyaletlerinde hızlı bir büyüme görülüyor. Güney eyaletlerinin yatırımcılar için önemli fırsatlar sunduğu belirtiliyor bekliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Taylan BÜYÜKŞAHİN

İSTANBUL - Dünyanın en büyük ekonomisi olan Amerika Birleşik Devletleri, hangi krizi yaşarsa yaşasın kısa sürede mutlaka toparlanmayı başarıyor. Hatta son yaşanan küresel krizin çıkış noktası olan ABD'de toparlanma varken, Avrupa halen bu krizin etkilerini yaşıyor. ABD'nin bu ekonomik gücünden Türk iş insanlarının faydalanması gerektiğini söyleyen Teksas Türk Amerikan Ticaret Odası Başkanı Celil Yaka, "Malumunuz, parası zaten dünya parası. Pek çok şehirde harıl harıl para basılıyor ve bu onların ekonomisini etkilemiyor. Çünkü bütün dünyaya yayılan bir para birimi var. Çok güçlü bir ekonomi dinamiği bulunuyor. İnsanlar girişimci.
Bu anlamda Amerika'nın gelecekte çok daha büyük işler çıkaracağını ben düşünüyorum. Kriz elbette olur. Bizdeki gibi yüzde 7-8 büyümeleri Amerika'dan beklememek lazım. Daralma da olmaz. Stabil bir ülke. Bu durum karlılığı düşükmüş gibi gösterse de uzun vadede karlı kazanç sağlar" şeklinde konuştu.

'Her eyalette kendine özgü fırsatlar var'

Özellikle güney eyaletlerinin ABD'de önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Yaka, güney eyaletlerinin meclis ve hükümetlerinin  çok teşvikkar olduğunu kaydetti. Güneyde inşaat sektöründe potansiyel olduğuna dikkat çeken Yaka, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünyada en büyük 225 müteahhitlik firmasının 30'u Türk firması. Afrika'da, Ortadoğu'da, Orta Asya'da çok ciddi işler yaptık. Neden ABD'de yapmayalım. Teksas bölgesi hem ABD içerisinden hem de Güney Amerika'dan ciddi göç alıyor. 2030'da bölge nüfusunun yüzde 60, 2050'de de yüzde 100'e çıkması bekleniyor. ABD'de en fazla göç alan yerler güneydeki Houston ve Dallas. Biz bunu neden ticarete dönüştürmeyelim? Şu ana kadar bazı işadamlarımız gayrimenkul alanında yatırımlar yapmaya başladılar. Otel alanlar var. Bunun artırılması gerek. Amerika'nın her eyaletinde kendine göre farklı fırsatlar var. Ancak şunu söyleyebilirim ki güney çok daha hızlı büyüyor. Kuzey ise o eski ivmesini kaybetti ve geriye doğru gidiyor. Bu nedenle ticarette doğru şeyler yapmak isteyenlerin güneye gitmelerinde fayda var. Yatırım düşüncesi eğer üretim üzerineyse mutlaka güneye gitmekte fayda var. Çünkü kuzeydeki sendika şartlarından dolayı ciddi sıkıntılar var."

'Teşvik ve banka kredisi Türkiye'den daha iyi'

Her projenin kendi içerisinde bir teşvik sistemi olduğunu anlatan Yaka, "En son Borusan'ın bir yatırımı var Teksas'ta, onlar teşvik kullandılar. Kredi alma şartları doğru yatırımlarda çok zor değil. İyi projeler mutlaka destekleniyor. Hem teşvik hem de banka kredilerinde Türkiye'ye göre daha iyi fırsatlarla yararlanabiliyor. Aktif çalışan Ziraat Bankası ve VakıfBank var New York'ta. Onlar çok doğru fiyatlarla kredilendirebiliyor Amerikan bankaları gibi. Bunlardan da kredi kullanılabilir" dedi.

Teksas Türk Amerikan Ticaret Odası olarak 6 yerde ofisleri bulunduğunu dile getiren Yaka, bulundukları bölgelerdeki yerel yönetimlerle ciddi ilişkileri olduğunu söyledi. Yaka, "Çok gayretli bir konsolosumuz ve iyi çalışan 2 tane ticari ataşemiz var. Onlarla iyi bir iletişim içerisindeyiz. Teksas'ta doğru işler yapılabiliyorsa, tüm bu kurumlarla iyi bir işbirliği içerisinde çalışılabildiği içindir. Kurumlar birbirine rakip olarak çalışsa kötü olurdu" şeklinde
konuştu.

"Asıl gayemiz, Türk işadamlarımızın oradaki iş fırsatlarını daha iyi değerlendirmesidir" diyen Yaka, ABD pazarını Türk iş insanlarının bilmediğini belirtti. ABD'nin dünyada çok önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Yaka, "Avrupa'ya diğer pazarlara üretip mal satmışız. Ama üretim kapasitemiz artıp, Avrupa pazarı daralınca artık ürettiğimiz mallara pazar bulmamız lazım. Dünyanın en çok tüketen pazarını bu konuda ihmal etmememiz gerek. Dünya nüfusunun 20'de 1'i Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşıyor. Ama tüketimin tüm dünyaya oranla yüzde 18'i de ABD'de.
İnanılmaz bir dengesizlik var. Bu da ülkenin zenginliğini gösteriyor" dedi.

'İtalyanlardan daha iyiyiz'

Türkiye'nin mermer konusunda çok güçlü olduğunu anlatan Yaka, Amerikda Türk mermerinin kullanıldığını ifade etti. Türkiye kökenli Amerikalıların mermer işini yaptıklarını kaydeden Yaka, şunları söyledi: "Seramikte ise maalesef iyi bir şekilde ABD pazarına girememişiz. Ancak İtalyanlar kadar, hatta daha iyi işler çıkarıyoruz. Bunların teşvik edilmesi lazım. İnşaat var. İnşaat yapıldığına göre malzeme kullanılıyor. Pazarı iyi araştıran firmalar için fırsat var diye düşünüyorum." Celil Yaka, ABD'de iş ve yatırım yapmak isteyen herkese Teksas Türk Amerikan Ticaret Odası olarak yardım edeceklerini ve celilyaka@ gmail.com ile info@ttacc.org adreslerine mail atılırsa geri dönüş yapacaklarını sözlerine ekledi.