ABD'den Türk çelik üreticilerine müjde!

ABD, Türkiye'den ithal edilen nervürlü çelikten alınan ek vergiyi düşürdü. ABD'li çelik üreticileri kararı "şok edici" olarak niteledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - ABD Ticaret Bakanlığı Türkiye'den ithal edilen nervürlü çeliğe anti damping vergisi getiren ön kararı bozarken, ABD'li çelik üreticileri kararı "şok edici" olarak niteledi.

ABD Ticaret Bakanlığı daha önce Nisan ayında aldığı ön karar ile Türkiye'den ithal edilen beton güçlendirici nervürlü çeliğe yüzde 2.6'ya kadar ithalat vergisi getirmişti. Ancak anti damping vergisinin kaldırılması Türk üreticiler için tam bir zafer anlamına gelmiyor. Ticaret Bakanlığı Türkiye'de üretilen ürünlere devlet desteği verildiğine hükmederek yüzde 1.25 vergi uygulanmasına karar verdi.

ABD'li beş çelik üreticisinin oluşturduğu Rebar Trade Action Coalition geçen yıl Türkiye ve Meksika'yı nervürlü çeliği adil olmayan düzeyde düşük fiyatlarla satarak ABD piyasasında piyasa payını artırmakla suçlamıştı.

Grup şirketleri yaptıkları açıklamada, "Ticaret Bakanlığı'nın Türk nervürlü çelik şirketlerinin damping yaptıklarına dair tespitte bulunmaması bizde şok etkisi yarattı. Ayrıca Türk üreticilere verilen devlet desteğinin daha yüksek seviyede tespit edilmemesi de şaşırtıcı" denildi.

Bakanlık ayrıca ön kararla Meksikalı üreticilere getirilen yüzde 66.7'ye kadar ithalat vergisini de teyit etti.

      

Bu konularda ilginizi çekebilir