”ABD'nin Türkiye'nin önerilerini reddettiği doğru değil”

Bakan Davutoğlu, İran'ın nükleer programıyla ilgili basında yer alan iddiaları değerlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran'ın nükleer programıyla ilgili ihtilaf konusunda Türkiye'nin önerilerinin "ABD tarafından soğuk karşılandığı" yolundaki haberi değerlendirerek, "Sayın (ABD Dışişleri Bakanı Hillary) Clinton'ın Türkiye'nin önerilerini reddettiği gibi bir haber doğru değildir" dedi.

Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç ile çalışma kahvaltısında bir araya gelen Davutoğlu, görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

İran'ın nükleer programıyla ilgili ihtilaf konusunda Türkiye'nin önerilerinin "ABD tarafından soğuk karşılandığı" yolundaki haberlerin hatırlatılması üzerine Davutoğlu, Türkiye'nin taraflara sunduğu önerilerden bahsetmediklerini, bunların basında yorum şeklinde ortaya konulan hususlar olduğunu söyledi.

Davutoğlu, taraflar arasında "iletişim kanallarının açık tutulması ve aradaki görüş ayrılıklarının giderilmesi" için katkı yaptıklarını belirterek şunları söyledi:

"Bugün gazetelerde yer alan Sayın (ABD Dışişleri Bakanı Hillary) Clinton'ın Türkiye'nin önerilerini reddettiği gibi bir haber doğru değildir. Nihayet, bu teklif-kabul şeklinde cereyan eden bir istişare değildir. Bunun bilinmesi lazım. Bu istişareler diplomatik bir çözüm bulunması için tarafların bütün görüşleri ele aldığı istişarelerdir. Yani Türkiye bir şey teklif ediyor da değildir, bunun reddedilmesi de söz konusu değildir."

Taraflar arasındaki görüşmeleri sürdüreceklerini vurgulayan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, görüşmelerin "iyi niyetli" bir şekilde devam ettiğinin altını çizdi.

Davutoğlu, bütün ABD yetkililerinde gayet iyi niyetli bir tutum gördüğünü belirterek, "Böyle bir teklif-ret gibi bir durum söz konusu değil. Aynı, daha açık görüşlü davranışı İran tarafında da müşahede ediyoruz" dedi.

"Ümit ederiz ki bu psikolojik eşik aşılır ve diplomatik bir çözümün önü açılır" diyen Davutoğlu, tüm bu çabaların bölgesel ve küresel barış için olduğunu ve Türkiye'nin bu çabalardan ötürü herhangi bir prestij peşinde bulunmadığını sözlerine ekledi.

Kıbrıs müzakereleri

Toplantıda bir gazetecinin, "Kıbrıs müzakerelerinde Hristofyas'ın müzakerelerle ilgili olarak ayak sürüdüğünü ve seçimlere kadar ara verme önerisinde bulunduğunu" hatırlatması üzerine, Davutoğlu, Türkiye'nin Kıbrıs konusunda tutumunun "açık ve net" olduğunu kaydetti.

"Kıbrıs'ta son derece önemli gelişmelere şahit oluyoruz" diyen Davutoğlu, Türkiye'nin yürütülen müzakerelerde daha önce BM'de tespit edilen parametrelere uygun bir şekilde "kapsamlı ve kalıcı" barışın sağlanmasını istediğini vurgulayarak, müzakerelerin "aralıksız ve daha da yoğun" bir şekilde devamını arzu ettiklerini söyledi.

Davutoğlu, ocak ayında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın sunduğu öneri paketinin ardından müzakerelerin "büyük bir ivme" kazandığını hatırlatarak, "Bu öneriler paketi, Kıbrıs Türk tarafının ne kadar yapıcı olduğunu, çözüme ne kadar istekli olduğunu bütün dünyaya göstermiştir" diye konuştu.

Türkiye'nin, bu çerçevede bütün taraflara geçen iki ayda bu ivmenin kaybedilmemesi hususunda telkinleri olduğunu söyleyen Davutoğlu, KKTC'deki seçimlere rağmen Türk tarafında tam bir mutabakat bulunduğunu ve Türkiye'nin bu mutabakatın arkasında olduğunu vurguladı.

"Müzakereler daha da yoğunlaştırılarak devam etmelidir" diyen Davutoğlu, Türkiye tarafının bu konuda "kesinlikle tereddüdü bulunmadığının" altını çizdi ve "Biz aynı kararlılığı Kıbrıs Rum yönetimi tarafından da bekliyoruz" dedi.

Davutoğlu, bütün bu gelişmelere rağmen Rum meclisinin aldığı kararı hatırlatarak, "Bu, Güney Kıbrıs'ta söz konusu olan tereddüdün ve iyi niyet eksikliğinin bir işareti olarak görülmelidir. Müzakereler sürerken, müzakerelerin en önemli unsurlarından biriyle ilgili alınan bu karar, maalesef müzakerelerin doğasına aykırı düşmüştür" değerlendirmesinde bulundu.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband ile bugün bir telefon görüşmesi yapacağını belirten Davutoğlu, görüşmede birçok meselenin yanı sıra Kıbrıs meselesini de ele alacaklarını söyledi.

Davutoğlu, "müzakere sürecini zedeleyen" kararlarla barış çabalarına gölge düşürülmesini istemediklerini vurgulayarak şöyle konuştu:

"Barış isteniyorsa hemen müzakerelere yoğun bir ivme kazandırılmalıdır ve herkes bu barış doğrultusunda elinden gelen çabayı göstermelidir, barışı köstekleyecek, engelleyecek çabalardan da uzak durmalıdır. Bugün bu konuyla ilgili herkes için bir kararlılık testi söz konusudur. Türkiye ve KKTC, bu kararlılık testinden defalarca geçmiştir. Şimdi bu kararlılık testi, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi için geçerlidir."

Bu konularda ilginizi çekebilir