Acaba hedef şaşırtmak mı?
SAMSUN'dan / Ragıp GÖKER
Samsun Organize Sanayi Bölgesi'nde kapanan fabrika binalarının tahıl deposu olarak kullanılması nedeniyle şikayetlerin arttığını gözlüyoruz. OSB'de 20 yıl içersinde sadece 52 işletme kurabilmişiz,bugün bunun bir kısmının da tahıl deposuna dönüşmesinden şikayet edenlerin, haklılık paylarını göz ardı etmeden, bu sonucun doğmasında etkili olduklarını söyleyebiliriz. Bu durumdan en çok şikayet edenler başta valilik olmak üzere Samsun Ticaret ve Sanayi Odası. Ancak o fabrikalar kapanıp ardından nakliye firmalarına depo alarak kiralanırken ,şimdi bu durumdan şikayet edenlerin büyük çoğunluğunun etkin görevlerde olduğunu belirtmeliyiz.
Samsun OSB'de işletmelerin kapanmasından ve depoya kiraya verilmesinden kim memnun olur? Bu durum son derece üzücüdür. Kapanan ilk işletme olan çuval fabrikası bu coğrafyadaki gerek kapasite gerekse sağladığı katma değer bakımından sektörünün en büyük işletmelerden biri idi. Bugün yaşıyor olsa idi, daha da büyür, Samsun'un gözbebeği işletmelerinden biri olurdu.
Bu konuda bir çözüm bulunmalı.Kapısına daha önce kilit vurulmuş, bugün tahıl deposu olarak kullanılmakta olan bu işletmeleri çalıştırmaya talip olanlar varsa bu durumdan her Samsunlu mutluluk duyar. Öyle ise bu duruma bir çözüm bulunmalı. Kurulduğu gündün bu güne 20 yılı aşkın bir süre geçmiş olan Samsun OSB anlamıyla dolmamışken, fabrika binalarının depoya dönüşmesi durumunu tartışıyor olsak bile bu konu çözüme kavuşturulmalı.
İşletmeleri depo olarak kiralayan nakliye firmasının sahibi Ali Pak Samsun'a kazandırdığı katma değerle övünç ve kıvanç duyan bir işadamı olarak çözüme uzak durmadığını her fırsatta yineliyor."Bana yakınlarda bir depo yeri göstersinler "hemen taşınırım diyor. Samsun limanlarından bu sürede dökme mal taşımacığın bir milyon 600 bin tondan önce 5 milyon tona ,bu yıl da 10 milyon tona çıkması bekleniyor.Bu rakamın oluşmasında durumlarından çok şikayet edilen depolarında kuşkusuz olumlu katkısı vardır. Gönül isterdi ki bu binalardan makine sesleri gelsin. Varsa taliplileri kimsenin çözüme uzak durduğunu zannetmiyoruz Ama boş duracaksa da bırakın depo olarak kullanılsınlar..
Gıda OSB'de de beklenti karşılanmadı.
Samsun Organize Sanayi Sitesi 20 yılı aşkın süredir bu haliyle tartışılırken, kurulmakta olan Gıda OSB de Samsun'un beklentilerini tam anlamıyla karşılamamıştır. OSB'de yatırım için 50'nin üzerinde işletmenin yatırım için başvurması herkesi heyecanlandırdı..Ama OSB'nin kurulacağı alanın genişletilebilmesi için gerekli siyasi desteğin alınamaması nedeniyle başvuruların ancak yarısının karşılanabiliyor olması da düşündürücüdür. Dağ fare doğurdu denemez elbette. Ama beklentinin karşılanamamış olmasının Samsun'da çok kişide rahatsızlık yarattığını biliyoruz.Bu sorun ortada dururken Samsun OSB'de boş fabrika alanlarının depo olarak kiralanmasının konuşuluyor olması "Acaba hedef mi saptırılıyor" şeklinde şüphe duyanlara da haklılık payı doğuruyor. Şimdilik farkında değiliz belki ama önümüzdeki yıllarda bu konunun çok tartışılacağını şimdiden söyleyebiliriz