Acarer'den CIO'lara önemli mesajlar

Bilişim sektörünün Oscarları olarak kabul edilen "CIO Ödülleri" sahiplerini buldu. Gecede BTK Başkanı Tayfun Acarer, uyarılarda bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 



idg10.jpg

idg11.jpg

idg12.jpg

 

[PAGE]


İSTANBUL - DÜNYA Şirketler Grubu bünyesinde IDG lisansı ile yayınlanmakta olan CIO dergisinin bu sene üçüncüsünü düzenlediği "CIO Ödülleri" gecesinde kurumlarda başarılı projelere imza atmış IT liderleri ödüllerine kavuştular. 2010 yılından bu yana düzenlenen "CIO Ödülleri" programı, CIO dergisinin yayınlandığı tüm ülkelerde düzenleniyor. Akademisyen ve danışman şirketlerin üst düzey yöneticilerinden oluşan jüri tarafından yapılan oylama neticesinde belirlenen CIO'lar gecede ödüllerini aldılar. Ödül gecesinin açılış konuşmasını yapan DÜNYA Şirketler Grubu Başkan Vekili Erdem Top, kurumsal yayıncılık alanında Türkiye'nin lider grubu olduklarını belirterek şöyle dedi: "Bizler 30 yılı aşkın süredir Türkiye'nin kurumlarına rehberlik ediyoruz. Farklı sektörlere yönelik onlarca yayınımız, etkinliklerimiz ve tüm Türkiye'ye yayılmış organizasyonumuz ile kurumsal yayıncılığın öncüsüyüz. Aynı başarıyı bilişim yayınlarında da gösteriyor olmamız bizleri gururlandırıyor. DÜNYA Gazetesi olarak bilişim yayıncılığı bizler için her zaman özel bir öneme sahipti. Bu alanda dünyanın lider kurumlarından biri olan IDG ile, 1999 yılından bu yana güçlü bir birlikteliğimiz var. Bu ödüllendirme programı IDG lisansı ile 40'tan fazla ülkede düzenleniyor. Bizler de bu değerli organizasyonu DÜNYA Gazetesi olarak Türkiye'de gerçekleştirmekten ötürü mutluyuz."

tayfunacarer_didemdemirkent.jpg

Ödül organizasyonuna üç yıldır özel bir ilgi  ile destek veren Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer, gecede yaptığı konuşmada veri güvenliği ve iş sürekliliği gibi konuların giderek değer kazandığını ve kurumların IT liderlerinin bu konularda daha hassas olmaları gerektiğini belirtti. Kurumların yurt dışı konumlu veri merkezlerini kullanmalarının ilerleyen dönemlerde ciddi sıkıntılara yol açabileceğini belirten Acarer, IT liderlerinin Türkiye'deki veri merkezlerini kullanmaları gerektiğinin altını çizdi. Siber Güvenlik Kurulu'nun kurumsal verilerin saklanmasına ve veri merkezlerine ilişkin esasların önümüzdeki yıllarda belirginleşeceğini belirten Tayfun Acarer şöyle dedi; "Siber Güvenlik Kurulu toplantıları sonrasında veri merkezlerinin durumu netleşmiş olacak.
Ancak kurumsal verilerin yurt dışında tutulmasına bu kurul izin vermeyecek. Bu gelişmeler bir iki yıl içerisinde tamamlanacak. IT liderlerinin gelecek planlarını bu şekilde yapmaları gerekiyor."

 

"CIO Ödülleri önemli"

[PAGE]

"CIO Ödülleri önemli"

Tayfun Acarer, Türkiye'nin 2023 vizyonunda Bilgi ve İletişim Teknolojileri sektörünün büyük rol oynayacağını, bunun etkilerinin de son birkaç yıldır görüldüğünü belirterek şunları kaydetti: "Türkiye geçen yıl yüzde 8,5 büyüyerek Çin'den sonra dünyanın en hızlı gelişen ekonomisi oldu, ama bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü yüzde 13'lük bir oranla Türkiye ekonomisinden daha hızlı büyüdü. Bu sektörün 2012 yılını da yüzde 10 civarı bir büyüme ile kapatacağını öngörüyoruz. Bilgi ve
İletişim Teknolojileri kadar, bu sektörün içinde bulunan bilgi teknolojilerinin yeri de çok önemli. Çünkü bilgi teknolojilerinin Türkiye yararına birçok önemli fırsatı bünyesinde barındırdığına inanıyorum. Bu nedenle bilgi teknolojileri y neticilerinin ödüllendirilmesini ve bu bağlamda CIO Ödülleri'ni çok önemsiyorum." Türkiye'de bilişim sektörünün halen donanım satışı ağırlıklı olduğunun, yazılım ve servis pazarının artması gerektiğini belirten Tayfun Acarer sözlerini şöyle sürdürdü; "Bildiğiniz gibi ülkemizde bilgi teknolojileri sektöründeki yatırımların yüzde 80'i donanıma, yüzde 20'si ise yazılım ve servislere harcanıyor. Bu dağılım aslında bizim de üye olduğumuz G8 ülkelerinde yüzde 30 donanıma karşın yüzde 70 yazılım ve servisler şeklinde gerçekleşiyor. Türkiye'de bilişim sektöründeki bu donanım oranını yazılımın lehine mutlaka çevirmemiz gerekiyor. Bu nedenle bilgi teknolojileri yöneticilerinin bu yatırımlara ilişkin doğru kararlar alması ve yatırımlara ilişkin süreçleri doğru bir şekilde yönetmeleri Türkiye için büyük önem taşıyor."

Sektöre 3 önemli mesaj

Konuşmasına Siber Güvenlik Kurulu'nun toplandığını hatırlatarak devam eden Acarer, Siber Güvenlik Kurulu'nun faaliyetlerine ve bu kurulun hayata geçirdiği düzenlemelerin IT liderlerini nasıl yakından ilgilendirdiğine değindi. Siber Güvenlik Kurulu tarafından hayata geçirilen düzenlemelerin her geçen gün daha da önemli bir hale geleceğini belirten Acarer, yakın zamanda tüm IT liderlerini ilgilendirecek üç ana başlığa değindi. "Felaket Önleme Merkezleri (Disaster Recovery Centers) kurulması ve verilerin bu merkezlerde saklanması gerekli. Çünkü olağan üstü durumlarda, mücbir sebepleriniz olsa dahi, meydana gelecek bir zafiyet kaybolacak bir veri önceden olduğu gibi tolerans ile karşılanmayabilir ve bu da IT yöneticilerine ciddi zararlar verir. Tabii şirketine verdiği zararlar hariç. Bu nedenle mutlaka felaket önleme ile ilgili veri merkezinizi ya tesis edin ya da mevcutlar içinde bunları saklayın" şeklinde konuşan Acarer, ikinci olarak ise veri merkezleri konusuna IT yöneticilerinin dikkatini çekti: "Verilerinizi yurt dışında muhafaza etmemeniz gerekiyor. Yani yurt dışındaki veri merkezlerinden faydalanmayın veya veri merkezlerinizi yurt dışında tesis etmeyin. Bununla ilgili veri merkezlerinin Türkiye'de yaygınlaşması için ne gerekiyorsa, ne tür teşvikler destekler gerekiyorsa bu konuda lütfen çalışma yapın, önerilerinizi de bizle paylaşın. Çünkü çok iyi bildiğiniz gibi depolanan veri kapasitesi her geçen gün artıyor. Böylesine verinin arttığı bir ortamda özellikle mobil verinin çok daha hızlı bir şekilde arttığı bir ortamda veri merkezlerine duyulan ihtiyaç da artacak ama Siber Güvenlik Kurulu bu verinin yurt dışına gitmesini istemeyecek. O nedenle mutlaka veri merkezlerini Türkiye'de geliştirmemiz ve tesis etmemiz lazım."

Son olarak da siber güvenlik konusundan bahseden Acarer, bu konuda yakın gelecekte işletmelerde birtakım düzenlemeler yapılacağını kaydetti. "Bu konuda çok yakın süreçte işletmeler bazında birtakım düzenlemeler yapılacak" diyen Acarer, sözlerini sürdürdü: "Bütün IT yöneticilerinin buna hazır olması lazım. IT yöneticilerinden bu konuda özel personel ve birimler tesis etmeleri, buralardaki personeli eğitmeleri ve sertifikalandırmaları istenecek. Bu konuyla ilgili denetimlerin yapılması da kaçınılmaz olacak. Bu bahsettiğim gelişmeler bir iki yıl içinde hayata geçecek. Şimdiden bu konuya eğilmeniz fikir ve öneriler üretmenizi bunları STK'lar veya dernekler olarak bizlerle paylaşmanızı tavsiye ediyorum."

Ödüller 3. kez sahiplerini buldu

2010 yılından bu yana düzenlenen ve iş dünyasında başarılı projelere imza atmış bilgi ve iletişim teknolojileri liderlerinin ödüllendirildiği organizasyonda bu yıl ilk defa IT'de Kadın Liderler ve Kamu CIO'ları kategorilerinde ödüller dağıtıldı.

 

 

"Bilişim ve iletişim stratejik öneme sahip"

[PAGE]
 
serpiltimuray.jpg

"Bilişim ve iletişim stratejik öneme sahip"

Gecenin açılışında konuşan Vodafon İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, bilgi ve iletişimin stratejik önemine değinerek bu sektörlerin ekonomiye kattığı değerin altını çizdi: "İçinde bulunduğumuz yeni normal bize yepyeni bir dünya koşulunu tanımlıyor. Dünyanın ekonomik varlığı giderek batıdan doğuya doğru kayıyor. Giderek insanlar mobil teknolojiler ile daha bağlı yaşar hale geliyor. Bu yeni gerçeklik ortamında tüm iş dünyası ve ülkeler daha fazla verimlilik ve inovasyon üretmeye konsantre oluyor. Bu iki değeri üretebilmenin en stratejik yolu bilgi ve iletişim teknolojilerini giderek iş hayatına ve sosyal yaşama entegre etmekten geçiyor. Bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanan ülkeler bunun ekonomilerine olan kaldıraç etkisini görüp hesaplıyor. Yakın bir zamanda Türkiye'de de YASED (Yabancı Sermaye Derneği) bunu hesaplamış, bu rapor gösteriyor ki ülkemizde bilişim ve iletişim sektöründeki her 1 puanlık büyüme, ülkemizin gayri safi yurtiçi hasılasına 1.8 oranında bir çarpan etkisi yaratıyor. Açıkça görülüyor, ülkemizin bu yeni düzende daha rekabetçi olabilmesi için, toplumsal ve sosyal kalkınmasını daha güçlü bir konum ile sürdürebilmesi için bilişim ve iletişim sektörü stratejik bir önem arz ediyor."

 

Ödüller

[PAGE]

Ödüller

 

 
idg1.jpg
 
 
idg2.jpg
 
idg3.jpg
 
idg4.jpg
 
idg5.jpg