Adana'da fuarcılık

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADANA'DAN / Recep ŞENYURT

Adana Ticaret Odası (ATO), Adana'da fuar düzenlenmesi için kolları sıvadığında birçok kurum ve kişi 'çadırda fuar mı olur' diye eleştirmişti. Ancak başkan Şaban Baş eleştirilerden faydalandıklarını ancak 'göç yolda düzülür' mantığı ile çadırda da olsa bu süreci başlatmak istediklerini, zaman içinde kalıcı binaların yapılması ile sürecin bir yere geleceğini söylemiş ve "Adana fuarlar kenti olacak" demişti. Pek çok insan gibi benim de aklımda soru işaretleri vardı. Çadırda başlayan Adana'da fuarcılık, büyükşehir belediyesinin de desteğini alarak kalıcı binanın yapılmasıyla bir üst lige çıkmış oldu. Adana'nın kent önderleri, Adana'nın daha iyi yerlere gelebilmesi, bölgenin fuar merkezi olabilmesi için işi ülkemizin en büyük fuar şirketlerinden biri olan TÜYAP'a verdiklerinde birçok kişi ve kurum Adana'nın vizyonel bir yaklaşım sergilediğini ve fuarcılığın bundan sonra daha iyiye gideceğini düşünmüştü.

Ancak geçen süreye bakıldığında Adana'da fuarcılığın arzu edilen seviyeye geldiğini söylemek pek de  mümkün görünmemekte. Adana'da biri TÜYAP'tan beklenen her yıl çeşitli sektörlere yönelik katılımcı ve ziyaretçi sayısı fazla olan fuarlar; diğeri ise TÜYAP'a yakışmayan, katılımcı ve ziyaretçi sayısının son derece kısıtlı olduğu, sırf fuar düzenlemek için yapılan organizasyonlar şeklinde iki tür yapının geliştiği görülmekte. Sırf fuar düzenlemek için yapılan organizasyonlar ne TÜYAP'a ne de Adana ekonomisine artı değer katmıştır.  

Adana ekonomisine değer katan TÜYAP'ın fuarlarına bakıldığında, yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda katılımcı firma ve ziyaretçi fuara iştirak etmiş, sonucunda ise Adana iş dünyasının yeni bağlantılar kurması, gerek Adana gerek ise TÜYAP adına bir kazanç olmuştur.

Yine TÜYAP'ın Adana'da organize ettiği adı fuar olan ancak fuar olmaktan uzak fuarları da görmek mümkün. Üstelik bu tür fuarların sayısı oldukça fazla. Bir ilçede düzenlenebilecek etkinlikler kadar katılımcı ve ziyaretçi çekiyor bu tip organizasyonlar. Gerek katılımcı gerekse ziyaretçi olarak bu fuarlarda yer  alan firma ya da kişiler, sonraki senelerde bu tip organizasyonlara katılmak istememekte dolaylı olarak da Adana'da düzenlenen fuarlarla ilgili olumsuz izlenimlerle Adana'dan ayrılmaktalar. TÜYAP dahil Adana'da faaliyet gösteren hiçbir şirketin Adana'nın bu şekilde anılmasını isteyeceğini düşünmüyoruz. Daha iyi ve daha güzeli yapabilmek, bu tür olumsuzlukları ortadan kaldırabilmek için  geçtiğimiz yıllarda düzenlenen fuarların gözden geçirilerek varsa hataların giderilmesi, seçici davranılması ve bölgenin yapısına uygun olmayan fuar organizasyonlarından vazgeçilerek, bölgeye uygun olabilecek fuar konularına yoğunlaşılması gerekmekte.

Gerek ÇUFAŞ AŞ'nin gerekse bu işin dolaylı olarak en büyük hissedarı Adana Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuda daha hassas davranması, fuar konularının içeriğinin daha iyi belirlenmesi konusunda destekleyici ve yönlendirici olması gerekmekte. Bunun sağlanması halinde Adana, fuarcılıkta başladığı ilk günkü hedefi olan bölgenin fuarcılık merkezi olabilecek ve düzenlenen fuarlar, gerek yurtiçi gerekse yurtdışından ülkemiz ve bölgemiz pazarlarıyla ilgilenen firmaların öncelikle katılacağı fuarlardan biri olabilecektir. 

Bunu başaramazsak ve mevcut anlayış devam eder ise, Adana'nın fuarcılıkta bölgenin merkezi olması bir hayal olarak kalmaya devam edecektir.