Adana'da yatırım iklimi ve vergisel boyutu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Serdar AKSOY / Adana Vergi Dairesi Başkanı

Adana önce tarım alanında daha sonra tarıma dayalı sanayinin gelişmesi ile ilk sanayileşen kentler arasında yer alarak, çok önemli üretim merkezlerinden birisi haline gelmesine rağmen, 80'li yıllardan sonra sanayileşmede duraklama dönemine girdi. Şehirleşmede yaşanılan gelişmelere paralel olarak Adana nüfusunun artmasıyla birlikte katma değer sağlayacak yatırımlara olan ihtiyaç da giderek arttı.

Artan yatırım ihtiyacının karşılanmasına yönelik tekstil, otomotiv, bitkisel yağ, döküm, metal, makine-yedek parça, plastik, kimya, mobilya, gıda sektörlerinde güçlü bir yapıya sahip olan ilimizde gelecek dönemde yapılması planlanan yatırımlarla gelişim gösterecek olan enerji, petrol kimya sanayi ve gemi inşa sektörünün lokomotif görevi gereceği söylenilebilir.

Enerji sektöründe, Tufanbeyli ilçesine kurulması planlanan termik santral, Aşağı Seyhan'da temeli atılan Yedigöze Barajı, Bakü-Ceyhan Boru Hattı, şu anda sanayide kullanılabilen doğalgazın il geneline dağıtım projesi, kurulması planlanan Ceyhan İhtisas Endüstri Bölgesi; tarım sektöründe, Organik Tarım Organize Bölgesi'nin kurulma çalışmalarının başlaması; turizm sektöründe, Yumurtalık ve Karataş ilçelerinin turizm bölgesi ilan edilmesi ile gerçekleşecek olan turizm yatırımları gibi gelişmeler, gelecekte Adana'nın ülke ekonomisi içerisindeki payının giderek artacağını işaret etmektedir. Ticaret ve ekonominin canlanmasının doğal sonucu olarak İlimizin vergi gelirleri ile ulusal ekonomiye katkısı da aynı oranda artacaktır.

Adana'da haziran sonu itibariyle 83 bin 566 mükellef var. İlk altı aylık toplam vergi gelirleri tahakkuku 1 milyar 161 milyon 391 bin YTL'dir. Bir önceki yıla göre tahakkuk artış oranı yüzde 22, tahsilat artış oranı yüzde 25 oldu. Bu yılın ilk yarısında dahilde alınan KDV tahsilatında geçen yıl aynı döneme göre yüzde 419, kurumlar vergisi tahsilatında ise yüzde 40'lık artış sağlanmıştır.

Adana'da geçmiş yıllara göre yaşanılan bu iyileşmelere paralel olarak vergisini zamanında ve tam ödeyen mükelleflerle, vergisel ödevlerini eksik yerine getiren ya da hiç yerine getirmeyen mükellefler arasında oluşacak haksız rekabetin en aza indirilmesi sağlanıyor. Sonuç olarak; Adana'da üretim faktörleri açısından dev bir yatırım potansiyeli vardır. Adana'nın ulaşım, altyapı, hammadde, insan gücü, pazara yakınlık gibi üstünlükleri Adana'yı yatırım merkezi yapmak için yeterlidir. Tüm kamu kurumlarının ve özellikle mali idarenin, her zaman her konuda dürüst çalışan, vergisini tam ve zamanında ödeyen mükelleflerimizin yanında olduğunu, kayıtdışı ekonomiyle hep birlikte mücadele etmemiz gerektiğini hatırlatmak istiyorum.