Adana'da kız öğrenci yurdunda yangın: 12 ölü

Adana'nın Aladağ İlçesi'nde özel bir yurtta çıkan yangında, 11'i kız öğrenci ve 1 görevli olmak üzere 12 kişi hayatını kaybederken, 22 öğrenci de yaralandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Adana'nın Aladağ İlçesi Sinanpaşa mahallesinde bulunan ve çevre köylerde oturan ailelerin orta öğrenim gören kız çocuklarının kaldığı özel yurtta yangın çıktı. Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Aladağ ilçesindeki öğrenci yurdunda çıkan yangınla ilgili, "12 cenazeye ulaştık, yaralanan 22 kişi de hastanelere kaldırıldı" dedi. Yangının elektrik panosundan çıktığı düşünülüyor.

Saat 19.30'da Aladağ İlçesi Sinanpaşa Mahallesi'nde bulunan Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Orta Öğretim Kız Öğrenci Yurdu'nda yangın çıktı. Henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangında alevler kısa sürede büyük bölümü ahşap olan tüm binayı sardı.

Aladağ ve Adana Büyükşehir Belediyesi ile Aladağ Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri yangına müdahale etti. Yangınla birlikte paniğe kapılan öğrencilerin bazıları pencerelerden atladı. Pencelerden atlama sonucu vucudunda kırıklar oluşan öğrencilerle birlikte dumandan etkilenen toplam 22 öğrenci yaralandı. Yaralı öğrencilere olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından ilk müdahaleleri yapıldıktan sonra hastanelere sevk edildi.

Adana Valisi Mahmut Demirtaş ve İl Emniyet Müdürü Osman Ak da olay yerine gelerek çalışmaları yerinde izlediği İtfaiyenin çabaları sonucu yangın yaklaşık 3 saat sonra kontrol altına alındı. Binanın ikinci ve üçüncü katlarında kalan ve dışarı çıkamayan 11 öğrenci ile bakıcı olduğu belirtilen 1 kadının cesedine ulaşıldı. 

"İlk bilgiler, trafodaki elektrik kontağından çıktığı"

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak çıkan yangına ilişkin, "İlk verilen bilgiler, bu yangının trafodaki elektrik kontağından çıktığı... Çıkması muhtemel diyorlar" dedi.

Kaynak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile beraberindekiler, yangında yaralananları tedavi gördükleri Adana'daki hastanelerde ziyaret etti.

Başbakan Yardımcısı Kaynak, hastane çıkışında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin acı bir olayı hep beraber yaşadığını belirterek, "Öncelikle büyük geçmiş olsun. Akşam 19.30 sıralarında yangın neticesinde bir yurtta 12 vefat var, 10'u çocuk 2'si yetişkin. 24 yaralımız var. Değerli İçişleri Bakanımız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız, AK Parti Genel Başkan Yardımcımız, Adana milletvekillerimizle birlikte Aladağ'a gittik." diye konuştu.

Facianın izleri gün ağarınca ortaya çıktıFacianın izleri gün ağarınca ortaya çıktı

Kaynak, yangının çıkış nedeninin henüz kesinleşmediğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Tabii yangının çıkış sebebiyle ilgili Aladağ Savcılığı hemen duruma vaziyet etmiş. Bir keşif yapılacağını ifade ettiler. İlk verilen bilgiler, bu yangının trafodaki elektrik kontağından çıktığı... Çıkması muhtemel diyorlar. Tabii ahşap kaplamalar var, strafor, yalıtımlar var bunlar tutuşmuşlar. Çocuklarımızın bir kısmında atlamaları sonucunda ayaklarında kırıklar var, bir kısmının dumandan etkilenmeleri sonucu hastalıkları var. Tabii bu arada vefat edenler, adli tıptaki otopsilerden sonra defnedilecekler. Milletimizin başı sağolsun, büyük geçmiş olsun. Geride kalanlara acil şifalar diliyoruz."

Bir gazetecinin "Tören yapılacak mı?" şeklindeki sorusu üzerine Kaynak, "Törenle ilgili ailelerin tutumu çok önemli. Ne diyecekler, ne isteyecekler, Adana Valimiz olayın en başından beri Aladağ'da, bizimle beraber döndü. Ailelerle temas kuracaktır. Ama cenazelerin nakli ve defni için biz hükümet olarak, valilik olarak görevde olacağız." ifadesini kullandı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya: En ufak ihmal varsa titizlikle araştırılacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Adana'nın Aladağ ilçesinde özel öğrenci yurdundaki yangınla ilgili, "En ufak bir ihmal varsa sonuna kadar titizlikle araştırılacak. İhmali olanlar sonuna kadar cezasını çekecek." dedi.

Bakanlık olarak Adana'da bulunduklarını dile getiren Kaya, ailelerin acılarını paylaşmak için geldiklerini belirtti.

Bakan Kaya'ya, olay sırasında özel öğrenci yurdunun yangın merdiveninin kilitli olduğu iddiası hatırlatıldı. Bu iddiayla ilgili araştırmanın sürdüğünü aktaran Kaya, "Bunlar sadece bir iddia. Sonuna kadar araştırılacak. En ufak bir ihmali olanlar cezasını çeker zaten." değerlendirmesinde bulundu.

Kaya, yaşamını yitirenler arasında söz konusu eğitmenin küçük yaştaki bir çocuğunun da bulunduğunu sözlerine ekledi.

Kimlik tespiti için kan örneği alındı

Yangında yaşamını yitiren 12 kişinin kimliklerinin tespit edilebilmesi amacıyla ailelerinden kan örneği alındı.

İlçedeki 3 katlı özel kız öğrenci yurdunda elektrik kontağından çıktığı tahmin edilen yangında hayatını kaybeden 12 kişinin aileleri, cenazelerin bulunduğu Adana Adli Tıp Kurumu'na geldi.

Cenazeler ise işlemlerin ardından merkez Yüreğir ilçesindeki Asri Mezarlık morguna götürüldü.

Yayın yasağı getirildi

RTÜK, Adana'da yaşanan yangına ilişkin Aladağ ilçesi Sulh Ceza Hakimliğinin kararı ile soruşturma tamamlanıncaya kadar yayın yasağı getirilmesinin ve yapılan yayınların kaldırılmasının kararlaştırıldığını duyurdu.

Bu konularda ilginizi çekebilir