”Af, terör örgütü ortadan kaktığında uygulanabilir”

Baykal, "Türkiye affı terörle mücadelede bir yöntem olarak düşünmemelidir" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Temel anlayışım; Türkiye affı terörle mücadelede bir yöntem olarak düşünmemelidir. Af, terörle mücadelede bir yöntem değildir, terörün tamamen ortadan kalktığı bir ortamda bir toplumsal barış projesi olarak uygulanabilir" dedi.

Star TV Ana Haberinde soruları yanıtlayan Baykal, terör örgütü PKK'nın elebaşlarından bazılarının bir gazetede yer alan sözlerine ilişkin sorusu üzerine, "bir süredir Türkiye kamuoyunun PKK'yı ve terör konusunu yeni bir açıdan algılamasını sağlamaya yönelik bir kampanya yürütüldüğünü" söyledi. Baykal, "Temel anlayışım; Türkiye, affı terörle mücadelede bir yöntem olarak düşünmemelidir. Af konusu, terörle mücadelede bir yöntem değildir. Af konusu, terörün tamamen ortadan kalktığı bir ortamda bir toplumsal barış projesi olarak uygulanabilir" diye konuştu.

Baykal, Mardin'de yaşanan olayla ilgili olarak, "Sadece koruculuk neden olarak gösteriliyor. Ne diyorsunuz?" sorusuna karşılık şöyle konuştu:

"Silahı kullanmanın sorumluluğu konusunda ciddi eğitim almamış olan, silahın ağırlığını profesyonel olarak hissetmeyen, silahı günlük hayatına verilmiş bir katkı gibi değerlendiren bir anlayış maalesef çok ciddi sorunlara yol açabiliyor. Bölgede, korucu etkinliğinin zaman zaman  bölgesel çatışmalarda da yetkisiz şekilde kullanıldığını görüyoruz. Disiplin altına alınması gerektiği açıktır. Silahın nasıl kullanılacağı konusunda bir eğitim verilmesi, yetkilerinin düzenlenmesine ihtiyaç vardır."

Anayasa değişikliği

Deniz Baykal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le görüşmelerine ilişkin soru üzerine de Anayasa değişikliği konusunda kendilerine resmi bir bilginin henüz ulaşmadığını belirterek, "Basına sızdırılan bir hazırlık var" dedi.

Anayasa değişikliğiyle ilgili açıklamaların bir kısmının Cumhurbaşkanı ve parlamentonun görev sürelerinin uzatılmasıyla ilgili olduğuna işaret eden Baykal, süre konusunda yapılacak bir uzatmaya destek vermeyeceklerini vurguladı.

Büyükanıt'ın açıklamaları

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın, bazı basın yayın organlarında yer alan açıklamalarını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine de Baykal, "Türkiye'de bir süreden beri belli temel kurumlara, köklü siyaset sistemine karşı bir yıpratma kampanyasının, hatta bunun da ötesinde psikolojik savaş harekatının planlı şekilde götürüldüğünü" söyledi.