”Afet Bölgesi ilan etmenin anlamı yok”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bakın afet bölgesi demek oradaki bütün yaşam koşullarını ortadan kaldırmak demek, artık orada yaşam olmayacak demektir. Bizim böyle bir şeyi ilan etmemizin bir anlamı yok" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bakın afet bölgesi demek oradaki bütün yaşam koşullarını ortadan kaldırmak demek, artık orada yaşam olmayacak demektir. Bizim böyle bir şeyi ilan etmemizin bir anlamı yok" dedi.

Cuma namazını kıldığı Sultanahmet Camisi çıkışında gazetecilerin sorularını cevaplandıran Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin "Mimar ve Mühendisler Odası'ndan yapılan bir açıklama var. Bugün de bazı gazetelerin manşetinde yer alıyor. Ayamama Deresi'nin çevresindeki yapılaşmanın 1997 yılından bu yana giderek arttığı ve yargıya konunun intikal ettiği yazılıyor ve iddialar da bu yönde. Yargıdan da buradaki yapılaşmanın önüne geçilmesi konusunda karar çıktığı açıklanıyor ki bu sizin belediye başkanlığı yaptığınız döneme denk geliyor" sözleri üzerine  "bunların yalan ve tamamen düzmece olduğunu" söyledi.

Ayamama Deresi'nin kıyı şeridinde yapılaşmaya kendisinin müsaadesinin söz konusu olmadığını vurgulayan Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bağcılar Belediyesi'nin sınırları içerisinde olan bölgede ilan edilmiş bir ticari merkez var. Biraz da onunla bunu birbirine karıştırıyorlar. Bir defa ben Ayamama Deresi üzerinde o dönemlerde yapılanmalara karşı kavga vermiş, mücadele vermiş bir belediye başkanıyım. Beraberinde kaçak konutlara karşı mücadele vermiş bir belediye başkanıyım. Gecekondulara karşı mücadele etmiş bir belediye başkanıyım. Tayyip Erdoğan'ın ağzından gecekondu yapımına müsaadeye dair bir şey bulamazsınız. Onun için Mimar ve Mühendisler Odası ideolojik yaklaşmayı bıraksın bir defa dürüst davransın. Doğru davransın ve bizim attığımız adımları da çok iyi takip etsin. İdeolojik yaklaşımlarıyla birçok bu noktada dürüst davranan, yatırım yapacak olan insanların önünü kesmek için neler yaptıklarını da gayet iyi biliyoruz ve zaten bu oynanan oyunun içerisinde onlar da var."

Başbakan Erdoğan, "Ayamama Deresi aslında ıslah edildi ve bu ıslah çalışmaları Güneşli'ye kadar geldi. Ancak burada kamulaştırma engeliyle karşılaşıldı" iddialarının hatırlatılması üzerine de Ayamama Deresi'nin denizle birleştiği arıtma tesisinde çalışmalar olduğunu, derenin tamamının ıslahına yönelik herhangi bir şey yapılmadığını kaydetti.

Gazetecilerin "Çok katlı kavşak var. Sele kapılan TIR'ların buradaki giderleri kapattıktan sonra taşkın olduğu iddiaları var. Belediyenin eski üst düzey yöneticileri oradaki çok katlı kavşağın da selde bir faktör olduğunu söylüyorlar. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?" sorusu üzerine Erdoğan, "Her şeyi yaparken samimiyet yaklaşımı içerisinde olacağız. Bugün İstanbul'da bir ulaşım sorunu var ve bu ulaşım sorunuyla ilgili köprülü kavşağın yapılmasından daha bilimsel ne olabilir. Yani bu kişilerin hepsi bilimsellikten uzak tamamıyla burada kendi ideolojik yaklaşımlarını işin önüne sokarak burada siyaset yapıyorlar. Bakın bu siyasi oyunlara lütfen gelmeyin" şeklinde konuştu.

Askeri alandaki gölet

Başbakan Erdoğan, bazı gazetelerin askeri alandaki bir göletin yarılarak taştığını, bunun neticesinde oluşan selin tırları götürdüğünün öne sürüldüğünü hatırlatarak, şunları söyledi:

 "Ben gittim, oraları da gezdim. Bakıyorsunuz bir tane il başkanı çıkıyor CHP'nin, 'Başbakan nerede, Belediye Başkanı nerede?' diye konuşuyor. Belediye Başkanı arazide, Vali arazide, Başbakan gelmiş bu bölgede AKOM'da toplantısını yapmış. Sizler o toplantının içerisindesiniz. Aynı şekilde bakıyorsunuz Ana Muhalefetin Lideri geliyor 'Başbakan nerede?' Başbakan arazide. Sen uyuyorsun daha dur bakalım. Gelmişiz biz arazide dolaşıyoruz, çalışmalarımızı yapıyoruz ve bu çalışmalarımızla nerede, nasıl müdahale edeceğiz, bunun tespitini yapıyoruz. Yani bu işe bu şekilde siyaseti bulaştırırsak yazık olur. Orada mesela o gölet bir defa böyle bir hasarı meydana getirecek bir gölet değil. Yarılma oldu doğru, ama yarılma olduktan sonra hemen karşısında doğal bir set var. O doğal set orada olduğu sürece alıp da bu sürüklemeyi yapamaz. O zaten hızını kesiyor. Şimdi buralarda dürüst olmak gerekiyor. Faturayı hemen askere kesmenin bir manası yok. Yani o da yanlış bir şey."

Afet bölgesi konusu

Erdoğan, gazetecilerin "İstanbul'un afet bölgesi olarak ilan edilip edilmeyeceği" ile ilgili sorusu üzerine de şunları söyledi:

"Afet bölgesi ne demek biliyor musunuz? Bakın afet bölgesi demek oradaki bütün yaşam koşullarını ortadan kaldırmak demek, artık orada yaşam olmayacak demektir. Bizim böyle bir şeyi ilan etmemizin bir anlamı yok. Böyle bir şeyi ilan edeceğimiz çok mevzi bir şey varsa, lokal bir şey varsa bu çalışmalardan sonra orası için böyle bir tedbir alınabilir. O da bazı engeller önümüze çıkmasın diye böyle bir adım atabiliriz, ama 'İstanbul afet bölgesi ilan edilmelidir' diye ilan ediyor bir tane lider. Afet bölgesinin tanımının ne olduğundan haberi yok. Bu ülkede başbakan yardımcılığı yapmış bir insanın 'İstanbul afet bölgesi ilan edilmelidir' yaklaşımını anlamakta zorlanıyorum. Nasıl böyle bir şeyi söyleyebiliyor. Önce bunun tanımını öğren bakalım nedir? Afet bölgesi ilan edilirse ne olacak? Artık burada yaşam olmayacak demektir. Artık burada kimse yapılanmaya gidemez bu demektir. Tamamen yıkacaksınız her şeyden orayı arındıracaksınız, ondan sonrayı park bahçe mi yapacaksınız bu demektir. Böyle bir şey söz konusu değil. Yapılacak mevzi müdahalelerin hepsini yapıyoruz, yapamaya devam edeceğiz."

Başbakan Erdoğan, bu akşam beklenen yağışlarla ilgili olarak da "Gerekli uyarıyı valiliğimiz, belediyemiz yaptı. Bütün vatandaşlarımızı bu konuda daha hassas, daha duyarlı olmaya çağırıyoruz. Hassasiyetleri ile birlikte meteorolojinin yayınlarını takip etmekte fayda var" diye konuştu.