Afganlar intikam peşinde

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KANDAHAR/DUBAİ - Usame Bin Ladin'in öldürülmesinin açıklanışının ardından cihatçı internet forumlarında, öfkeye ve tehdit hakim. Bazı Afganlar ise intikamlarınını alamaya çalışacaklarını söylüyor.

Afganistan'ın güneyinde Taliban'ın güçlü olduğu Kandahar vilayetindeki Afganlar, El Kaide örgütünün Pakistan'da öldürüldüğü bildirilen lideri Usame Bin Ladin'i, "bir numaralı şehit olarak" niteledi.

Reuters ajansının haberine göre Kandahar'da adının açıklanmasını istemeyen bir kişi, "O El Kaide'nin bir numaralı şehidi. Çünkü o hayattaki halinden daha güçlü bir ölü" dedi.

Haberde Afganların, "Bin Ladin'in Amerikalılar tarafından öldürüleceğini her zaman öngördüğünü ve Müslümanların nesiller boyu izleyeceği bir ateşe dönüşeceğini" söylediği belirtildi.

Bir Afgan "Bin Ladin'in öldürülmesi mesele değil, çünkü El Kaide Bin Ladin'den öte bir örgüt ve şimdi o büyük bir düşünce" dedi. Bazı Afganlar da Bin Ladin'in etkisinin süreceğini ve El Kaide örgütünün, liderlerinin öldürülmesinin intikamını almaya çalışacağını söyledi.

Afganistan lideri Hamid Karzai'nin erkek kardeşi, Kandahar il meclisi başkanı Ahmed Vali Karzai de yaptığı açıklamada, Bin Ladin'in ölümünün şu an için olumlu etkisi olacağını, ancak El Kaide örgütü intikam arayışına gireceği için gelecekte bunun Afganistan'daki çatışmaları artıracağını belirtti.

ABD, Bin Ladin için  "bir numaralı aranan ya da bir numaralı terörist" tanımını kullanıyordu.

Bizim için kara bir gün

ABD tarafından da izlenen cihatçı internet forumlarında, Usame bin Ladin'in öldürülmesine ilk tepkiler, inanmazlıktan, öfkeye ve ABD'ye tehdide kadar uzanıyor.

Amerikan SITE ve Jihadology enstitüleri tarafından İngilizceye çevrilen forumlara sık sık katılan internet kullanıcıları, ABD Başkanı Barack Obama'nın El Kaide lideri bin Ladin'in Amerikan komandoları tarafından Pakistan'da öldürüldüğünü açıklamasından şoke olduklarını belirttiler.

Bir forum katılımcısı "Eğer doğruysa bu İslam'ın bir kahramanını koruyamayan Pakistan halkı için utanç anı. Bizim için kara bir gün" derken, bir başkası "İnşallah haber doğru değildir. Doğruysa bu bir felaket" ifadesini kullandı.

Şumuh El İslam adlı bir forumda da bir katılımcı, "Aslanlar aslan kalacak ve Usame'nin izinden gidecek. Allah Filistin'de görmediğimiz asayişi Amerika'ya da göstermesin" dedi.

Bir başkası da "Eğer doğruysa Amerika onu canlı yakalayamadığı için Allah'a şükretmeliyiz. Yoksa Saddam Hüseyin gibi aşağılanırdı. En azından en büyük isteğine ulaştı, şehit oldu" diye yazarken, başka bir forum yazarı, New York ve Washington'da sevinç gösterileri yapılmasını yorumlayarak, "Bu kutlamalar komik. İsteğiniz kadar bayram yapın kafirler. Çünkü bunu yapmak için çok az zamanınız var. Gerçekle yüz yüze geleceksiniz" ifadesini kullandı.