”Afrika ülkelerine ihracat 130 milyar $'ı bulacak”

Tüzmen, Türkiye-Afrika İş Forumu çerçevesinde Grand Cevahir Oteli'nde gerçekleştirilen akşam yemeğinde konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, bu yıl Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında 19 milyar dolar ticaret hacmi olacağını hesapladığını, Türkiye'nin ihracatının ise 130 milyar doları bulacağını düşündüğünü kaydetti.

Tüzmen, Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi kapsamında Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Türkiye-Afrika İş Forumu çerçevesinde Grand Cevahir Oteli'nde gerçekleştirilen akşam yemeğinde yaptığı konuşmada, 2003 yılında "Afrika Stratejisi"ni başlattıkları zaman, Türkiye'nin bu kıta ile olan ticaretinin 5 milyar dolar civarında bulunduğunu belirtti.

Kürşad Tüzmen, "Doğru stratejiyi koyduk. İlk önce planladık, ondan sonra planladığımızı yaptık. 2007 yılında 13 milyar dolara geldiğini gördük. Keşfedilmemiş bir kıtaydı, yeniden keşfetmeye çalıştık. Bu sene 19 milyar dolar ticaret hacmi olacağını hesaplıyorum" şeklinde konuştu.

Tüzmen, 2001 yılında Türkiye'nin ihracatının 30 milyar doları geçeceğini söylediğinde buna inanmayanların olduğunu, ama o yıl ihracatın 33 milyar doları geçtiğini dile getirdi.

Türkiye'nin geçen yıl da ihracatta 100 milyar doları geçtiğini anımsatan Tüzmen, "Bu sene ihracatta yaklaşık 130 milyar dolarları göreceğimizi düşünüyorum" dedi.

Tüzmen, Türkiye'nin dış ticaretinin bu dönem içerisinde geliştiğini, sanayicilerin, iş adamlarının, Türkiye'nin ticaret, sanayi odası mensuplarının "terleyerek" bu rakamları Türkiye'ye kazandırdığını görmenin büyük bir mutluluk olduğunu söyledi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Türk-Afrika İş Forumu'nun, büyük potansiyeli bulunan Afrika'nın kendi içindeki olanaklarının yanı sıra Afrika ile Türkiye arasında ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin ele alındığı bir platform olduğunu söyledi.

Hisarcıklıoğlu, şu ana kadar nispeten kısıtlı kalan işbirliği aktif hale getirildiğinde, büyük bir ekonomik gelişme olanağı sağlanabileceğine inandığını belirterek, iş adamlarına ve özel sektörün kurumsal temsilcileri olan ticaret odalarına düşen asli görevin bunu gerçekleştirmek olduğunu kaydetti.

Forumun Oda Başkanları oturumunda, oda başkanları olarak gelecek dönem çalışmaları için bir deklarasyon hazırladıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, bu metnin 20 Ağustos Çarşamba sabahı liderlerin huzurunda kamuoyuna sunulacağını bildirdi.