Afrika'ya bakınca ortak geçmişimizi görüyoruz
Başbakan Erdoğan, Gabon Parlamentosu'nda konuştu. Erdoğan konuşmasında, "Gabon'un yılda 20 bin konuta ihtiyacı olduğunu düşünecek olursak bunu çok çok rahatlıkla yapabilecek ve süratle Gabon'un çehresini değiştirebilecek bir gücü yanımızda getirmiş bulunu
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
LIBREVILLE - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tarih boyunca olduğu gibi bugün de Afrika'ya baktıklarında diğerlerinin tersine elmasları, altınları, madenleri ve yer altı zenginliklerini değil, ortak tarihi, sadece ve sadece dost ve kardeşliği gördüklerini bildirdi.
Gabon Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, ziyareti vesilesi ile kendisine gösterilen samimi misafirperverliğe teşekkür eden Erdoğan, Türkiye'nin sevgi ve selamlarını getirdiğini belirtti.
Erdoğan, tarihin, milletler ve ülkeler için son derece önemli bir birikim olduğunu, tarihi olan milletlerin tarihinden alacakları güçle istikbalini en güçlü şekilde inşa edebileceklerini, Gabon'un ve Afrika'nın da köklü ve eski bir tarihi olduğunu ve yeryüzünde tarih gibi istikbalin de şekillendirilmesinde katkı sağlayacak bir kıta olduğunu vurguladı.
Erdoğan, "Köklü bir tarihi olan Türkiye, insanlık tarihi kadar köklü olan Afrika'yı her zaman anlamış, Afrika'nın hissiyatını en doğru şekilde paylaşmış, Afrika ile yüreği her zaman ortak atmıştır" dedi.
Erdoğan, konuşmasında şunları söyledi:
"Burada çok çok anlamlı bir Afrika atasözünü sizlerle paylaşmak istiyorum, 'Sular yükseldikçe balıklar karıncaları yer, sular çekilince de karıncalar balıkları yer'. Kimse bugünkü üstünlüğüne ve gücüne güvenmesin zira kimin kimi yiyeceği suyun akışına bağlıdır.
Tarih, nice milletlerin, kavimlerin, ülkelerin doğuşuna, yükselişine, büyük birer güç oluşuna ama aynı zamanda batışına çokça şahit olmuştur. Tarih zamanı geldiğinde zalimlerden de hesap sormuştur. Zamanı geldiğinde tarih, Afrika'nın elmaslarını, altınlarını, yer altı zenginliklerini hatta doymayıp insanlarını alan, geride kalanları yoksulluğa terk edenlere hesabını mutlaka ama mutlaka soracaktır.
İnsanoğlunun doğduğu ama açgözlüler tarafından insanlığın katledildiği bu kadim kıta Afrika, er ya da geç tarihinden aldığı güçle bir kez daha ayağa kalkacak, insanlığa yol gösterecektir."
Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba'ya, İstanbul'da, Gabon'a geleceğine dair söz verdiğini ve bu sözü tuttuğunu anlatan Erdoğan, Nijer ve Senegal'i de ziyaret edeceğini bildirdi.
Tarih ve medeniyet sahibi bir millet olarak her zaman kardeşlik ve hayranlık hissettikleri Afrika'nın hüzünle batan güneşlerden artık kurtulacağı günlere kalpten inandıklarını vurgulayan Erdoğan, Afrika'daki uyanışı ve dirilişi çok yakından takip ettiklerini belirtti.
Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye, Gabon'a ve Afrika kıtasına uzak bir ülke asla değildir. Türkiye buraya fiziken uzak olmadığı gibi kültürel olarak da Afrika'nın yabancısı bir ülke değildir. Şunu burada hatırlatmak isterim ki Türkiye, Osmanlı Devleti'nin bakiyesi üzerine inşa edilmiş bir ülkedir. Osmanlı Devleti, Afrika'da yüzyıllar boyunca dostça, kardeşçe birbirine saygı içerisinde yaşamanın sembolü olmuştur. Asla ve asla emperyal duygularla hareket etmeyen Osmanlı Devleti, sömürünün en güçlü şekilde karşısında durmuştur. Osmanlı Devleti hiçbir ülkenin ve halkın diline, inancına, kültürüne, yaşam tarzına müdahale etmemiş, hiç bir ülke ve halkın sahip olduğu zenginliği kurutasıya tüketenlere benzememiştir.
Şu hususun da özellikle altını çiziyorum; Türkiyeli büyük mütefekkir, Afrika aşığı Fethi Gemuhluoğlu'nun da ifade ettiği gibi dinleri, dilleri ve ırkları ne olursa olsun yeryüzünde her milletin istiklal ve hürriyetine kavuşması bizleri istiklalin kara sevdalı aşığı bir millet olarak ancak mesut eder."
"Türkiye ile Afrika ezeli ve ebedi bir tarih havzasından geçmiştir. Şimdi artık tarihimizden gelen dostluğu, kardeşliği yeniden diriltmek, Afrika ile Gabon ile safları yeniden sıklaştırmak arzusundayız" görüşünü dile getiren Erdoğan, şunları da söyledi:
"Tarih boyunca olduğu gibi bugün de Afrika'ya baktığımızda diğerlerinin tersine elmasları, altınları, madenleri, yer altı zenginliklerini görenlerden değiliz. Biz Afrika'ya baktığımızda ortak tarihimizi görüyoruz, sadece ve sadece dost ve kardeşlerimizi görüyoruz. Artık kardeşler arasındaki hasreti, ilgisizliği, uzaklığı ebediyen dindirmeye niyetlendik ve bunun için mücadele veriyoruz.
Şu anda tarihinden ve medeniyetinden güç alarak doğrulan, ayağa kalkan Afrika'yı her alanda destekliyor, insani yardım noktasında tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz."
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Gabon'un yılda 20 bin konuta ihtiyacı olduğunu düşünecek olursak bunu çok çok rahatlıkla yapabilecek ve süratle Gabon'un çehresini değiştirebilecek bir gücü yanımızda getirmiş bulunuyoruz" dedi.
Erdoğan, Gabon'daki temasları kapsamında Gabon Parlamentosu'na hitap etti. "Türkiye olarak Afrikalı kardeşlerimize hiçbir ayrım yapmadan elimizi uzatıyor, elimizi tutan o sıcak, o şefkatli ellerle bizler de kendimizi ziyadesi ile güçlü hissediyoruz" diyen Erdoğan, Gabon'u Orta Afrika'nın önemli bir ülkesi olarak gördüklerini söyledi.
Gabon'u itibarlı bir ülke yapan hususun bağımsızlığını kazanmasından bu yana istikrar içinde yaşaması olduğunu ifade eden Erdoğan, Gabon'un bölgesinde oynadığı aktif rolü, bölgesinde istikrar sağlanmasında takındığı yapıcı tavrı ve çoğulcu demokrasinin hayata geçirilmesi için gösterdiği çabaları, takdirle karşıladıklarını vurguladı. Erdoğan, ülkenin Afrika içinde parlayan bir yıldız haline gelmesinde Gabon Parlamentosu'nun çok büyük etkisi olduğunu belirterek, Parlamento üyelerini tebrik etti.
Türkiye'nin 2005 yılını Afrika yılı ilan ederek Afrika ülkeleri ve halkları ile ilişkileri geliştirme iradesini ortaya koyduğuna işaret eden Erdoğan, 2008'de Afrika Birliği'ne üye olan Türkiye'nin Afrika'ya yönelik kapsamlı bir açılım başlattığını belirterek, şöyle devam etti:
"Afrika'ya yönelik politikamız, hastalıklarla mücadele, tarımsal gelişme, sulama, enerji, eğitim ve düzenli insani yardımlarımızı da içeren bütüncül bir stratejiye dayanıyor. Yükselen bir ekonomik güç olarak Türkiye, 37 Afrika ülkesinde projeler gerçekleştiren ve kıtada 8 temsilciliği bulunan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı aracılığıyla Afrika'ya ciddi katkılar sağlamaktadır. Sivil toplum kuruluşlarımız, yerel makamlarla işbirliği halinde özellikle eğitim, sağlık, beslenme ve sulama alanlarında kıta ülkelerinde dikkate değer faaliyetler yürütmektedir."
Afrika'daki diplomatik temsilcilik sayısı 34'e ulaşacak
Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Afrika ile hızla gelişen ilişkilerinin en çarpıcı ve somut göstergelerinden birisinin Türkiye'nin kıta genelinde diplomatik temsilcilik sayısındaki artış olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin Afrika kıtasındaki büyükelçilik sayısının bugün itibariyle 26'sı Sahra altı olmak üzere toplam 31 olduğunu belirtti. Erdoğan, şunları söyledi:
"Birkaç ay içinde bu rakam inşallah 34 rakamına ulaşacaktır. Bu arada aynı şekilde Afrika ülkelerinin Ankara'da büyükelçiliklerini daha da fazlasıyla açmasını da beklemekteyiz. Aynı şekilde Afrika ülkelerinin başkentimiz Ankara'da da büyükelçiliklerini daha da fazlasıyla açmalarını beklemekteyiz. Gabon'un Ankara büyükelçiliğinin de bu yıl açılacak olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Afrikalı kardeşlerimizi yakından ilgilendiren her konuyu, özellikle Somali ve Mali'deki sorunları biz de Türkiye'de aynı hassasiyet ve ilgiyle takip ediyoruz. Afrika'nın sorunlarına en iyi çözümlerin Afrika'nın içinden çıkacağına inandığımızı bir kez daha vurgulayarak bölgesel örgütlerin çabalarını desteklemeye devam edeceğimizi belirtmek istiyorum."
"Mevcut ticaret hacmi yeterli değil"
"Mevcut ticaret hacmi yeterli değil"
Türkiye ve Gabon arasındaki ilişkilerin artarak devam edeceğine inandığını ifade eden Erdoğan, Gabon ile ilişkileri her alanda geliştirmek istediklerini dile getirdi. Türkiye ile Gabon arasındaki mevcut ticaret hacmini yeterli görmediklerini bildiren Erdoğan, şunları kaydetti:
"Ticaret ve yatırımları artırmak için çaba harcıyoruz. Ziyaretim sırasında başta tarım ve sağlık alanlarında olmak üzere imzalanan anlaşmalara ülkelerimiz arasındaki ahdi altyapıyı güçlendirdik. Yasal çerçeveyi tamamlamak üzere vize ile ilgili imzalarımızı attık ve bundan sonraki süreci çok daha farklı bir şekilde geliştireceğiz. Gabon'a gelirken 300 işadamı ile birlikte geldik. Bunların içerisinde 175 girişimcimiz var ki yıllık ciroları 65 milyar dolardır. İhracatları 12 milyar dolardır. Çalışan işçi sayıları ise 429 bin kişidir. Gabon'da yatırım yapmaya kendilerini özellikle teşvik etmek için kendileri de bizimle beraber bu seyahatte bulundular. Sektörel bazda yapacakları görüşmelerle Gabon'da gerek yağmur ormanlarının değerlendirilmesi noktasında burada barajlar kurulabilir, hidroelektrik santrallerden tutunuz içme suyu, kullanma suyuna varıncaya kadar. Bunun yanında doğalgaz konusunda evlere şebekelerle doğalgazın ulaştırılması noktasındaki çalışmaları yapabilecek kabiliyetteki girişimcilerimiz mevcut. Tüm bunların yanında turizm Gabon için önemli, bunun altyapısını oluşturabilecek girişimcilerimiz yanımızda. Gıda noktasında uluslararası konumda yeri olan girişimcilerimiz bizimle birlikte. Tekstilde, konfeksiyonda çok çok başarılı olan arkadaşlarımız. Altyapıda, üstyapıda, yol, köprü, bütün bunlarda başarılı olan girişimcilerimiz..."
Erdoğan, Türkiye'de 10 yıl içerisinde 500 bin konut inşa edildiğine işaret ederek, "Gabon'un yılda 20 bin konuta ihtiyacı olduğunu düşünecek olursak bunu çok çok rahatlıkla yapabilecek ve süratle Gabon'un çehresini değiştirebilecek bir gücü yanımızda getirmiş bulunuyoruz" dedi.
THY'nin İstanbul-Libreville seferlerinin ay sonunda başlayacağına dikkati çeken Erdoğan, Gabon'un dünyanın tüm ülkeleri ile en kolay ve uygun koşullarda bağlantısının sağlanacağını söyledi. Türkiye ve Gabon'un birbirine uzak coğrafyalar olmadığını ifade eden Erdoğan, "Tarih boyunca olduğu gibi, gelecekte de çok anlamlı bir işbirliği tesis edeceğimize, bölgelerimizde barışı, dostluğu, kardeşliği en güçlü şekilde oluşturacağımıza ve bunu savunacağımıza yürekten inanıyorum" diye konuştu.
Erdoğan'ın, daha önce Çin Devlet Başkanı Hu Cintao ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un da hitap ettiği salondaki konuşması sık sık alkışlarla kesildi.