"Zeytin Dalı Harekatı" başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Afrin operasyonu sahada fiilen başlamıştır" sözlerinin ardından F-16'lar PYD hedeflerini bombalamaya başladı. TSK operasyonun adını "Zeytin Dalı Harekatı" olarak duyurdu. TSK, 18.30 itibariyle belirlenen 113 PYD/PKK hedefinden 108'inin vurulduğunu açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türk Silahlı Kuvvetleri, Afrin operasyonu kapsamında terör örgütlerinin mevzilerini Diyarbakır 8. Ana Jet üssünden kalkan uçaklarla bombaladı. Eş zamanlı olarak karadan da obüslerle atış yapıldı.

TSK 17.00'de resmen başlayan harekatın ismini "Zeytin Dalı" olarak duyurdu.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), "Hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye'nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ'a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere 'Zeytin Dalı Harekatı' başlatılmıştır." açıklaması yaptı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar harekatı anbean takip ediyor. Akar, Afrin'deki Zeytin Dalı Harekatı'nı Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki harekat merkezinden sevk ve idare ediyor.

108 hedef vuruldu

TSK'ya ait savaş uçakları "Zeytin Dalı Harekatı" kapsamında saat 18.30 itibarıyla belirlenen 113 PYD/PKK hedefinden 108'ini bombaladı.

Hastanelere getirilen ölü ve yaralıların tümünün PYD/PKK'lı olduğunu bildirdi.

TSK'nın vurduğu hedefler arasında Afrin ilçesinin doğusunda PYD/PKK'nın işgalindeki Minniğ askeri havaalanının da yer aldığı öğrenildi.

TSK'dan yapılan açıklamada, "Harekâtın başlangıcında 7 bölgede tespit edilen PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütüne ait sığınak barınak ve mühimmat deposu olarak kullanılan 108 hedef Hava Kuvvetlerimiz tarafından imha edilmiştir. Harekâta katılan 72 uçak müteakip görevlere hazırlık için emniyetle üslerine dönmüşlerdir." denildi

PYD/PKK sivillerin çıkışını engelliyor

Bu arada TSK'nın hava saldırıları sonrasında örgütün işgalinden kurtulma imkanına kavuşan Afrinli siviller, Halep'e doğru kaçmaya başladı. Bunun üzerine PYD/PKK, Beşşar Esed rejimi güçleriyle anlaşarak Afrin'den Halep'e giden yolu kapattı.

Örgüt, sivilleri silah zoruyla TSK'nın hedef alabileceği noktalara götürüp canlı kalkan olarak kullanıyor.

Terör örgütünün böylece "siviller hedef alınıyor" propagandası yapmaya çalıştığı bilgisine ulaşıldı.

Afrin kent merkezindeki sivillerin bu nedenle evlerinde gizlendiği, PYD/PKK'lı teröristlerin bir kısmının ise sivil kıyafetlerle evlere girdiği öğrenildi.

ÖSO Afrin'e girdi

Özgür Suriye Ordusu'na bağlı birliklerin bir kısmı, terör örgütü PYD/PKK'nın Afrin'de işgal ettiği alanlara girmeye başladı.

Cumhurbaşkanı ve Başbakan'dan açıklama

Türk savaş uçaklarının Afrin'deki PYD hedeflerini vurmasıyla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Rahat durun, dedik, durmadılar. 'Bak bizim topraklara saldırmaya, sınırlarımızı zorlamaya tevessül etmeyin' dedik, dinlemediler ve bize müttefik görünenlere de söyledik. Şimdi gereğini yapıyoruz. Kendi göbeğimizi kendimiz kesiyoruz." dedi.

Başbakan Yıldırım da, "Şu an itibarıyla kahraman Silahlı Kuvvetlerimiz, Afrin'de PYD/PKK ve DAEŞ unsurlarını yok etmek için havadan harekata başlamıştır" şeklinde konuştu.

"Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılıyız"

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ da Zeytin Dalı Harekatı'yla ilgili, "Türkiye, Suriye’nin toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve siyasi birliğine saygı ile bu harekatı başlatmıştır. Harekat süresince de bu temel ilkelere riayet edecek ve harekatın hedeflerine başarıyla ulaşmasını müteakip bölgeden ayrılacaktır." diye konuştu.

Operasyon piyasalara nasıl yansıyacak?Operasyon piyasalara nasıl yansıyacak?

Genelkurmay'dan operasyon açıklamasıGenelkurmay'dan operasyon açıklaması

Erdoğan: Rahat durmadılar, gereğini yapıyoruzErdoğan: Rahat durmadılar, gereğini yapıyoruz

Zeytin Dalı Harekatı'ndan karelerZeytin Dalı Harekatı'ndan kareler

Rusya'dan itidal çağrısıRusya'dan itidal çağrısı

İncirlik'te hareketli dakikalarİncirlik'te hareketli dakikalar

Diyanet camilerden Fetih Suresi okutacakDiyanet camilerden Fetih Suresi okutacak

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir