"Afrin'den tehdit gelirse bir gece ansızın girebiliriz"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afrin'den Türkiye'ye yönelik herhangi bir tehdit olması durumunda 'ansızın girilebileceğini' söyledi. ABD'nin YPG'ye silah göndermeyeceği açıklamasına da değinen Çavuşoğlu, "Pentagon kendi başkanını dinlemiyorsa, sonuçta bizi ilgilendirir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Azerbaycan'ı ziyaret eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afrin'den Türkiye'ye yönelik herhangi bir tehdit olması durumunda 'ansızın girilebileceğini' söyledi. 

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Azerbaycan-Pakistan-Türkiye Dışişleri Bakanlığı üçlü toplantısı yapıldı. Toplantının ardından Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ve Pakistan Dışişleri Bakanı Hoca Muhammed Asıf ile düzenlenen ortak basın toplantısında soruları yanıtladı.

Bir gazetecinin MGK kararlarına atıfta bulunarak Afrin'e bir operasyon ihtimali olup olmayacağına yönelik sorusu üzerine Bakan Çavuşoğlu, MGK'nın Türkiye'ye yönelik tehditler ve buna karşı nasıl tedbirler alınacağının değerlendirildiği bir platform olduğunu ve hükümete de tavsiyelerde bulunduğunu anlattı. Kendisinin de katıldığı kurul toplantısında özellikle Afrin bölgesinden gelen tehdidi de değerlendirdiklerini dile getiren Çavuşoğlu, söz konusu bölgeden Fırat Kalkanı Operasyonu çerçevesinde orada bulunan Türk askerine ve sınırları aşarak Türkiye'ye çok sayıda tacizler geldiğinin altını çizdi.

Çavuşoğlu, "Nasıl daha önce Fırat Kalkanı Operasyonu bölgesinde Kilis’e ve bölgeye tehdit geldiği zaman hiç tereddüt etmeden o bölgeye girdiysek, DEAŞ’ı temizlediysek, Afrin veya başka bir bölgeden de Türkiye’ye yönelik tehdit geldiği zaman hiçbir tereddüt göstermeden oralara gireriz, oraları teröristlerden temizleriz. Yani Cumhurbaşkanımızın da söylediği gibi bir gece ansızın gelebiliriz, girebiliriz" dedi. 

"ABD başkanının sözünün tutulması gerekiyor"

Bakan Çavuşoğlu, Pentagon'un YPG'ye verilen silah yardımının devam ettiğiyle ilgili açıklamasının hatırlatılması üzerine de ABD Başkanı Donald Trump’ın bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak, 'bundan sonra YPG’ye silah verilmeyeceğini' söylediğini hatırlattı.

Çavuşoğlu, "Biz ABD’nin iç işlerine karışmayız ama Pentagon kendi başkanını dinlemiyorsa, sonuçta bizi ilgilendirir. Çünkü oraya verilen silahlar bize bir tehdittir ama bu biraz da ABD’nin iç meselesidir. ABD gibi önemli bir ülkenin başkanının sözünün tutulması gerekiyor. Biz Türkiye olarak buna çok önem veriyoruz. Biz verdiğimiz her sözü tutarız" diye konuştu.

Trump: YPG'ye artık silah vermeyeceğizTrump: YPG'ye artık silah vermeyeceğiz