Afyonkarahisar'ın iş kadınları...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AFYONKARAHİSAR'DAN / Murat AKARÇAY

afyon@dunya.com

Afyonkarahisar genelde aile şirketlerinin yoğunlukta olduğu bir şehir olmakla beraber kurumsallaşmayı da son yıllarda uygulamaya başladı. Babadan oğula geçen ancak kurumsal statüde çalışmayı seçen Afyonkarahisarlı şirketler, her yıl açıklanan vergi rekortmenleri sıralamasında en üst sıralarda yer alıyor. Dileğimiz ilimizdeki tüm şirketlerin rotalarını kurumsal statüye çevirmeleri...

Öte yanda kadın girişimci ya da yöneticilere rastlamak, Afyonkarahisar'da son yıllara kadar pek alışık olunmayan bir durumdu. Genelde aile şirketi sahibinin kızıları, şirketlerinde yönetici olarak çalışmaktan çok, başka aile şirketi sahibinin oğullarıyla evlendirilip şirketlerin akrabalaştırılması konusunda etkili olurlardı. İlin muhafazakar yapısı altında iş dünyasında kendine yer bulamayan kadınların son yıllarda varlığını göstermeye başlaması, Afyonkarahisar'ın bu konuda da kabuğunu kırmaya başladığı anlamına geliyor.

İlimizde birçok varlıklı ve sanayici ailelerin kızları, Türkiye'nin ve dünyanın önemli üniversitelerinde, başta işletme olmak üzere ekonominin diğer dallarıyla ilgili eğitim alıyorlar. Ancak sürekli bu eğitimleri alan kadınlarımızın kendi aile şirketlerinden daha çok İstanbul'daki ve çeşitli illerdeki şirketlerde beyin fırtınaları estirdiklerini duyuyoruz. Bundan şu sonucu çıkarmak mümkün olabilir; ilimizdeki diğer aile şirketlerinin hızlı bir şekilde kurumsal statüye geçmeleri, bu beyin göçlerini engelleyebilir.

Yüksek eğitim alan bir aile üyesinin kendi ailesine ait bir şirketi yönetip büyütmesi kadar güzel bir şey olamaz düşüncesindeyim. Sanıyoruz ilimizdeki şirketlerin inovasyon gerçeğini şirket yönetimi konusunda uygulamaları, il ekonomisinin gelişmesinde faydalı olacaktır.

Yazımı ilimizde küçük bir kadın girişimci örneğiyle bitirmek istiyorum. Afyonkarahisar'ın ara sokaklarından birisinde küçük bir dükkandan mis gibi  Afyon böreği olarak bilinen bükme kokusu yayılır. Dükkana girdiğinizde kadınların yöreye özgü hamur işleri yaptığını görürsünüz. Ev hanımı olan bu kadınlar yaptıkları girişim sayesinde ailelerine katkı sağladıkları gibi yöresel tatların tanıtımında büyük görev üstleniyorlar. Kadınlarımıza ayrıca Eskişehir ve Ankara'da böyle bir yer açın şeklinde teklifler de geliyormuş.

Şu mesajı vermek istiyorum: İlimizde ev kadınları yaptıkları girişimlerde başarılı olabiliyorsa, sanayici ailelerin eğitim alan kızları da yöneticilik kademelerinde bu şehirde başarılı olabilir. Yeter ki bizler aldıkları eğitim sonrasında oluşturmak istedikleri şirket yönetimi için onlara şans verelim.