Ağbal: Aldığımız tedbirlerle istikrarı yeniden sağladık

Bakan Ağbal'dan 15 Temmuz mesajı: Darbe girişimi sonrası ekonomi yönetiminin aldığı tedbirler ve ekonomimizin sağlam temelleri sayesinde hızla istikrar sağlandı ve 2016 son çeyreğinden itibaren Türkiye yeniden pozitif büyüme patikasına girdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NACİ AĞBAL - Maliye Bakanı

15 Temmuz 2016 Cuma gecesi alçak FETÖ terör örgütü, asker kılıklı militanlarının tertiplediği bir darbe girişiminde bulundu. Bu hain darbe girişimi, milletimiz tarafından Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde yerle bir edildi. Demokrasiye karşı işlenen bu hain darbe girişimi, birçok alanda olumsuz gelişmelere sebep oldu.

2016 yılının ilk yarısında gelişmekte olan ekonomilerden pozitif yönde ayrışarak yüzde 4,9 büyüyen Türkiye ekonomisi, 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle olumsuz etkilendi. Bu kapsamda, 2016’nın üçüncü çeyreğinde ekonomi yüzde 1,3 daralırken, Temmuz ayında yüzde 10,7 olan işsizlik oranı yılsonunda yüzde 11,9’a çıktı. Yılın ikinci yarısında TL dolar karşısında yaklaşık yüzde 25 değer kaybetti. Bu dönemde makroekonomik göstergelerin birçoğunda negatif yönde gelişmeler yaşanırken, gerek üretici gerekse tüketici güveninde önemli düşüşler oldu.

Bu gelişmeler karşısında, Hükümet olarak süratle aldığımız tedbirler sayesinde darbe girişiminin ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini bertaraf edip, ekonomide tekrar olumlu bir ivmeyi yakaladık. Maliye Bakanlığı olarak ekonomideki olumsuz etkileri en aza indirmek, daha fazla üretim ve daha fazla istihdam için maliye politikasını etkin bir şekilde kullandık.

Darbe girişimi sonrası ekonomide bozulan güveni yeniden tesis etmek, üreticiyi ve tüketiciyi cesaretlendirmek için Ağustos ayından itibaren ekonominin desteklenmesine yönelik birçok düzenlemeyi hayata geçirdik. Özel sektör yatırımlarını canlandırmak ve istihdamı artırmak için firmalara ilave teşvikler sağladık. İç talebi canlandırmaya yönelik olarak sektörel vergi indirimleri gerçekleştirdik. İşletmelerimizin vergi ve prim borçlarını yapılandırdık. Kredi Garanti Fonu ve KOSGEB kredileri aracılığıyla krediye erişimi artırdık. Üretimin desteklenmesi ve talebin canlanmasına yönelik tüm bu düzenlemelerin her birisi ayrı ayrı özel olarak çalışıldı. Maliye politikası ile bu dönemde yatırımı, üretimi, ihracatı ve istihdamı destekleyerek ekonomik büyümeye önemli bir katkı verme fonksiyonunu üstlendik.

Darbe girişimi sonrası tüm ekonomi kurumlarımızın aldığı tedbirler ve ekonomimizin sağlam temelleri sayesinde piyasalarda hızlı bir şekilde istikrar sağlandı ve 2016’nın son çeyreğinden itibaren Türkiye yeniden pozitif büyüme patikasına girdi. Bu yılın ilk çeyreğinde de beklentilerin üzerinde, yüzde 5’lik güçlü bir büyüme performansı gösterdik. Reel kesim güven endeksi yüzde 110 seviyelerine çıktı. Üretim göstergelerindeki iyileşmeyle beraber, ihracat ve turizmde de yükseliş trendi başladı.

Önümüzdeki dönemde de ara vermeden hızla uygulamaya devam edeceğimiz reformlar, aldığımız tedbirler ve dış konjonktürde meydana gelecek olumlu gelişmeler ekonomideki canlanmayı desteklemeye devam edecek. 15 Temmuz gecesi milli iradeye alçakça kasteden FETÖ terör örgütü mensuplarına karşı milletimiz tam bir birlik ve beraberlik örneği gösterdi. Biz ne yaparsak yapalım o gece canları pahasına milli iradeye sahip çıkan demokrasi kahramanlarının haklarını ödeyemeyiz.

Bu konularda ilginizi çekebilir