”Ağır silahlar Türkiye üzerinden geçmeyecek”
ABD Genelkurmay Başkanı Mullen, "Türkiye toprakları üzerinden silah taşıma, geçişini asla yapmıyoruz. Gelecekte de yapma niyetimiz yok" dedi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen, Irak'tan çekilirken ağır ekipman ya da silahların Türkiye toprakları üzerinden geçirilmesi için Türkiye'ye gelmediğini, Türkiye toprakları üzerinden silah taşımayı, geçişini asla yapmadıklarını, bunu da gelecekte yapma niyetleri olmadığını bildirdi.
Oramiral Mullen, ABD Büyükelçiliği Konutu'nda düzenlediği basın toplantısında, Türkiye ziyaretiyle ilgili açıklamalarda bulundu.
Oramiral Mullen, "Irak'tan çekilirken ağır ekipman ya da silahların Türkiye toprakları üzerinden geçirilmesi için görüşmeye kesinlikle gelmiş değilim. Operasyon alanlarına ekiplerin giriş ve çıkışında Türkiye'nin alt yapısını tabii ki kullanıyoruz ve ona güveniyoruz ama Türkiye toprakları üzerinden silah taşıma, geçişini asla yapmıyoruz. Gelecekte de yapma niyetimiz yok" dedi.
Bunun aksi yönündeki haberlerin asılsız ve yanlış olduğunu ifade eden Oramiral Mullen, uçuşlar, üs ve karadan erişim açılarından Türk hükümetlerinden aldıkları destekler için minnettar olduklarını söyledi.
Türkiye ile ABD'nin sadece müttefik olmadığını aynı zamanda iyi dost olduğunu belirten Oramiral Mullen, iki ülkenin menfaatlerinin ve karşı karşıya oldukları sorunların çoğunun aynı olduğunu kaydetti.
Oramiral Mullen'in Türkiye'den isteyi
Oramiral Mullen, tekrar Türkiye'de olduğu için çok mutlu olduğunu ifade ederek, en son ziyaretinin 2008 yılının eylül ayında olduğunu hatırlattı.
O zamandan bugüne kadar pek çok değişiklik olduğunu dile getiren Oramiral Mullen, özellikle ABD'deki muharip misyonun geri çekilmesinin sona ermesi ve Afganistan'daki ABD kuvvetlerinin artırılışının önemli gelişmeler olduğunu belirtti. Bu her iki misyonda da Türkiye'nin yardımının son derece hayati düzeyde olduğunu vurgulayan Oramiral Mullen, bu sebeple Türkiye'ye tekrar gelmenin önemli olduğunu düşündüğünü söyledi.
Ziyaretinin büyük bir kısmının yeni Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile tanışmak amacını taşıdığını ifade eden Oramiral Mullen, zamanının çoğunu Orgeneral Koşaner ile geçirdiğini kaydetti.
Orgeneral Koşaner'e yeni görevi dolayısıyla bizzat başarılar dilediğini dile getiren Oramiral Mullen, ABD silahlı kuvvetlerinin zaten yakın olan ilişkisini devam ettirmeye ve daha da kuvvetlendirmeye yönelik taahhüdünü yeniden vurgulamak istediğini söyledi.
Türkiye'nin bölgede gösterdiği liderlik için Orgeneral Koşaner'e teşekkür ettiğini ifade eden Oramiral Mullen, Afganistan'dan Kosova'ya, Bosna Hersek'e, tüm NATO misyonlarında istikrarın ve güvenliğin sağlanmasında Türk Silahlı Kuvvetlerinin önemli bir liderlik gösterdiğini o yüzden Orgeneral Koşaner'e teşekkür etmek istediğini bildirdi.
Türkiye'ye Kabil'den doğrudan geldiğini anlatan Oramiral Mullen, "Şunu açıkça söyleyebilirim ki, Türkiye'nin yaptığı katkılar son derece gözle görülürdür ve çok makbule geçmektedir" dedi.
Türkiye'nin, Kabil'de ittifak kuvvetlerini komuta ettiğini, Afganistan Milli Güvenlik Kuvvetlerine, polis birimlerine eğitim verdiğini, Afganistan'da iki imar ekibini yönettiğini anlatan Oramiral Mullen, tüm bu gayretlerin Afgan halkının hayatlarında ilerleme sağlamasında yardımcı olduğunu söyledi.
Oramiral Mullen, şöyle devam etti:
"Buraya Türkiye'den, Afganistan'da daha çok şey yapmasını istemeye gelmedim. Bu ayın sonlarında Kuvvet Yaratma Konferansı düzenlenecek. Elbette bu çerçevede biz de hükümetinizin ek yardımı uygun görmesi halinde bunu memnuniyetle karşılarız. Buraya İran karşısında Birleşmiş Milletler tarafından oylamaya sunulan yaptırımlara, Türkiye'nin desteklememe kararını sorgulamaya ya da ret etmeye gelmedim asla, ama bu geçen yaptırım kararlarının uygulanması gerektiği konusunda hükümetinizin açıkça belirttiği niyetini de memnuniyetle, minnettarlıkla karşılıyorum."
"Pazarlık yapmak için gelmedim"
Basın toplantısında soruları da yanıtlayan ABD'li Oramiral Mullen, "Irak'tan çekilme sürecinde Türkiye'den özel bir talebiniz oldu mu?" sorusunu "Bu tür bir talep ben buradayken yapılmadı" diye yanıtladı.
Mullen, geçen yıl içinde 100 bin askeri Irak'tan çektiklerini, 38 bin ağır teçhizat ve 2 milyon üstündeki ekipmanı hiç bir sıkıntı yaşanmadan sağlam iletişim yollarını kullanarak geri çekmeyi başardıklarını anlattı.
"Bunların hiç bir tanesi Türkiye üzerinden geçmedi" diyen Mullen, şunları kaydetti:
"Ben buraya bu türden şeylerin pazarlığını yapmak için gelmedim. Irak hem ABD hem de Türiye için çok önemli. Türk hükümeti de güvenilir ve istikrarlı bir Irak oluşturma konusunda her zaman destek vermiştir ve iş birliği içinde çalışmaya devam edeceğiz."
ABD'nin Irak'ta kalan 50 bin eğitmen askerinin Türkiye üzerinden çekilip çekilmeyeceği konusunda ise Mullen, Irak hükümeti ile yaptıkları anlaşma çerçevesinde 2011 yılına kadar tüm askerlerini ülkeden çekeceklerini söyleyerek, "Biz geçen yıl yaklaşık 100 bin askerimizi Irak hükümetiyle yaptığımız anlaşmaya göre çektik ve önümüzdeki 16 ayda da yine aynı anlaşmaya göre askerlerimizi çekeceğiz. Halen bu çekilmenin nasıl olacağı konusunda karar verilmiş değil. Bunun nasıl yapılacağı konusunda ise halen kullandığımız güzergahları gelecekte de kullanabiliriz. Bu gibi konularda farklı bir karar alınması yapılacak görüşmeler sonucunda ortaya çıkabilir ancak bu görüşmeler yapılmıyor" diye konuştu.
Irak'taki kalan ABD askerlerinin muharip olmadıklarını vurgulayan Mullen, "Gelecek 1 yıldan biraz fazla bir zamanda daha önceki askerlerin çekildikleri gibi onlarda Irak'tan çekilecekler" ifadelerini kullandı.
Füze kalkanı
Basın toplantısında bir gazetecinin "İran'a yönelik Türkiye'ye füze savunma sistemi (füze kalkanı) kurulması yönünde bir talebiniz oldu mu?" sorusuna ise ABD'li Oramiral, ABD ve Türkiye'nin İran konusundaki hedefinin aynı olduğunu, İran'ın nükleer silah kapasitesine sahip olmasını iki ülkenin de arzu etmediğini belirterek, şöyle konuştu:
"NATO bünyesinde bu füze kalkanı sistemine büyük önem veriliyor ve bunun yerleştirilmesinin önemi ve gerekliliği konuşuluyor. Bu tür bir füze kalkan sisteminin Bulgaristan, Romanya, Türkiye gibi ülkelerde sistemin en azından bir bölümünün kurulmasına dair görüşmeler yapılıyor. Bu ülkelerde belli tesisler belli kapasiteler geliştirilebilir. Bu görüşmeler devam ediyor. Ben ziyaretimde Orgeneral Koşaner ile bunu konuşmuş değilim."
"Afganistan'da Türiye'nin ne gibi katkı yapmasını ve İran konusunda Türkiye'nin nasıl rol benimsemesini istersiniz, beklentileriniz neler?" şeklindeki soruya "İran konusunda yaptırımların uygulanması çok önemli" yanıtını veren Mullen, ileri doğru ilerlerken Türkiye'nin de bu yaptırımları uygulamasının kritik önemde olduğunu bildirdi.
Mullen, her iki ülkenin de İran'ın nükleer silahlara sahip olmaması gerektiğine inandığını ifade ederek, "Bunun olmaması için birlikte çalışacağız. Bu konuda fikir birliği içindeyiz" dedi.
Türkiye'nin Afganistan'daki çalışmalarından övgüyle bahseden Mullen, özellikle Kabil Bölge Komutanlığı ve halen var olan 2 il imar ekibinin çok iyi çalışmalar yürüttüğünü söyledi.
"Tatbikatı'na ABD davet edilmedi"
Konya'da her yıl yapılan Anadolu Kartalı tatbikatına ABD'nin katılıp katılmayacağı ve Orgeneral Koşaner ile bu konuda bir görüşmesinin olup olmadığı yönündeki bir soruyu yanıtlayan Mullen, Türkiye ile ABD'nin uzun yıllardır birlikte tatbikat yaptığını ve genel olarak iki ülke arasında yılda 2 tatbikat olduğunun altını çizerek, "Orgeneral Koşaner ile gelecekteki tatbikatlar hususunda konuştuk ve her ikimizde gelecekteki tatbikatların yapılması konusundaki beklentilerimizi ifade ettik" dedi.
"Sizin sorduğunuz Anadolu Kartalı Tatbikatı'na öncelikle ABD davet edilmedi" diyen Mullen, ABD'nin Türkiye'de yılda 2 tatbikata katıldığını ve buna göre bütçesini ayarladığını ifade ederek, gelecekte de Türkiye ile birlikte tatbikat yapmaya devam edeceklerini kaydetti.
Bu arada ABD'li Oramiral Mullen'in Anadolu Kartalı Tatbikatı'na ABD'nin Türkiye tarafından davet edilmediğini söylemesine karşın ABD'li diplomatik kaynaklar, Türkiye'den tatbikata ilişkin davetin geldiğini bildirdiler.
Mavi Marmara baskını
ABD'li Oramiral Mullen, bir gazetecinin "Mavi Marmara gemisine İsrail'in yaptığı saldırıyı ABD uluslararası hukuka uygun buluyor mu?" sorusuna ise "Bu konuda halen soruşturma sürüyor ve gerçeğin ortaya çıkmasını ben de bekliyorum. Elbetteki bu konuyla ilgili muhatabımla görüşmelerim oldu. Bizim umudumuz ülkelerin bu bölgede istikrar sağlanmasının ne kadar önemli olduğunun farkına varmaları ve bu olaylardan ders çıkararak adım atmaları" diye konuştu.
Mullen, her iki ülkenin terör yüzünden acı çektiğini ve kendisinin de PKK saldırılarında kaybedilen canlar nedeniyle en derin taziye dileklerini ilettiğini belirterek, terörle mücadelede Türkiye'nin çabalarını desteklemek konusunda ABD askerinin taahhüdünü yinelemek istediğini vurguladı.
Türkiye ile ABD'nin ortak ideali paylaştığını ve bunu da evrensel barış ve insanlığın refahının artırılması olduğunu kaydeden Mullen, iki ülkenin daha büyük hedeflere doğru birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
Bu konularda ilginizi çekebilir