AGİT 16. bakanlar Konseyi Toplantısını tamamladı

AGİT Minsk grubu toplantıları sonucu, yukarı karabağ meselesiyle ilgili bir barış anlaşması taslağı üzerinde çalışılabileceği fikri oluştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HELSİNKİ - Finlandiya'nın dönem başkanlığını yürüttüğü Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) 16. Bakanlar Konseyi Toplantısı sona erdi.

Helsinki Fuar alanında yapılan toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ali Babacan başkanlığında bir heyet temsil etti. Finlandiya Dışişleri Bakanı Alexander Stubb ve bir sonraki AGİT dönem başkanı Yunanistan'ın Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni'nin konuşmalarıyla sona eren ve iki gün süren toplantıya, AGİT üyesi 56 ülkeden dışişleri bakanı ve müsteşar düzeyinde temsilciler katıldı. Yukarı Karabağ, Transdinyester, Güney Osetya, Abhazya gibi konuların ele alındığı toplantıda, Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Rusya, İngiltere, Almanya, Fransa ve Yunanistan gibi ülkeler dışişleri bakanı düzeyinde temsil edildi.

Toplantı çerçevesinde, KİİP'in ilk 5'li toplantısı yapıldı

Finlandiya Dışişleri Bakanı Stubb toplantının kapanışında yaptığı konuşmada, geçen yaz Kafkaslar'da yaşanan savaşın ardından yapılan AGİT 16. Bakanlar Konseyi toplantısının "başarılı" geçtiğini belirtti. Stubb, birçok ihtilaflı konuya rağmen AGİT üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının toplantı çerçevesinde ikili görüşmeler yaptığına dikkati çekti. Finli Bakan konuşmasının sonunda ise AGİT dönem başkanlığını 2009'da üstlenecek Yunanistan'ın Dışişleri Bakanı Bakoyanni'ye Fince "cesaret" anlamına gelen "Sisu" marka şekeri hediye etti ve dönem başkanlıklarında Yunanistan'a şans diledi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Bakoyanni de, Stubb'ın uzattığı şekeri alarak, Finlandiya'yı dönem başkanlığındaki çalışmalarından dolayı tebrik etti. Bakoyanni ayrıca, Kafkasya'daki krizi kastederek, 2008'in AGİT için zor bir yıl olduğunu vurguladı.

AGİT toplantısı kapsamında ayrıca, Türkiye'nin önerisi olan Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu'nun (KİİP) ilk 5'li toplantısı teknisyenler seviyesinde yapıldı. KİİP'in amaçları, ilkeleri, prensipleri ve mekanizmaları konusunda teknik seviyede istişarelerde bulunulan toplantıda, taslak bir doküman üzerinde çalışıldı.

AGİT Minsk grubu toplantıları da konuşuldu

Toplantı çerçevesinde Türkiye için önemli olan bir diğer konu da, Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ile ilgili sorunun barışçıl çözümünü amaçlayan müzakerelerde arabuluculuk üstlenen ve Rus, Fransız ve Amerikalı yetkililerin eşbaşkanları olduğu AGİT Minsk grubu toplantıları oldu. AGİT Minsk grubu, Ermenistan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanlarının da katılımıyla iki kez bir araya geldi ve bu toplantılar sonucunda Yukarı Karabağ sorunuyla ilgili bir barış anlaşması taslağı üzerinde çalışılabileceği fikri oluştu. Ayrıca, NATO-Rusya ve Batı-Rusya ilişkileri, Gürcistan'da yaşanan son gelişmeler, terörizmle mücadele, çevre, ayrımcılıkla mücadele, Medeniyetler İttifakı gibi konular da AGİT 16. Bakanlar Konseyi toplantısının gündeminde yer aldı. Rusya'nın ortaya attığı Avrupa'nın güvenliğiyle ilgili yeni bir oluşum fikri de toplantının temel tartışma maddelerinden biri oldu.