AİHM tazminatı Erdoğan'dan tahsil edilmeli

CHP'li Kart, AİHM'in, Hrant Dink kararı ile ilgili Başbakan Erdoğan ile İçişleri Bakanı Atalay'ın sorumluluğu olduğunu öne sürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, AİHM'in, Hrant Dink kararı ile ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın kişisel sorumluluğu olduğunu iddia ederek, "Gelinen aşamada Türkiye Cumhuriyeti'nin ödeyeceği, ödemek zorunda olduğu tazminatın ağır hizmet kusurunu zincirleme bir şekilde işleyen, buna yol açan Başbakan ve İçişleri Bakanı'ndan kişisel olarak tahsili gerekmektedir" dedi.

TBMM'de basın toplantısı düzenleyen CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, AİHM'in Hrant Dink kararını değerlendirerek, şöyle dedi:

"Hrant Dink cinayetinin önlenmesi mümkün iken bu konuda idari ve yasal gereklerin yerine getirilmemesi, cinayete adeta göz yumulması, bunun devamında soruşturmalarda delillerin karartılması, faillerin korunması, gerçeğin ortaya çıkartılmasının engellenmesi sebebiyle cezai sorumluluk dışında, İdare Hukukundaki ifadesiyle ağır hizmet kusuru niteliğinde ihlâller zinciri söz konusudur. Ağır hizmet kusurunun varlığı sebebiyledir ki, Türkiye tazminata mahkum edilmiştir."

Başbakan ve İçişleri Bakanından tahsil edilmeli

"Gelinen aşamada Türkiye Cumhuriyeti'nin ödeyeceği, ödemek zorunda olduğu tazminatın ağır hizmet kusurunu zincirleme bir şekilde işleyen, buna yol açan Başbakan ve İçişleri Bakanı'ndan kişisel olarak tahsili gerekmektedir" diyen Kart, şöyle dedi:

"Danıştay 13. Dairesi'nin, AİHM kararlarına atıf yaparak vermiş olduğu 27.02.2007 tarih – 2004/13990, 2007/739 sayılı kararına göre; yargılama giderleriyle birlikte 46 bin TL'nin Başbakan ve İçişleri Bakanı'ndan rücuan tahsili gerekmektedir. Başbakan ve İçişleri Bakanı'nın bu tazminatı halen ödemediği bilinmektedir."

"Hrant Dink kararıyla, Başbakan ve İçişleri Bakanı'nın Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi'ne 250 bin TL civarında borcu ortaya çıkmıştır" diyen Kart, "Başbakan ve Bakanlar Kurulu üyelerinin bu kapsamda daha pek çok borçlarının bulunduğu bilinmektedir" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir