AİHM'den 'alevilik' kararı
AİHM, Türkiye’de Alevi toplumunun "kamu hizmetinden yoksun bırakılması"nı ihlal olarak değerlendirdi.
İzzettin Doğan ve 200’yü aşkın Alevi’nin 2010 yılında Sünnilere sağlanan kamu hizmetinin kendilerine verilmediği gerekçesiyle AİHM’ye yaptığı şikayet üzerinde açılan dava karara bağlandı.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), oy çoğunluğu ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin din özgürlüğü hakkına ilişkin 9. maddesi ve ayrımcılığı yasaklayan 14. maddesinin ihlal edildiğine hükmetti.
Türkiye’de otoriterlerin, kamu hizmeti sağlamayı reddetmelerinin, Alevi toplumunu ibadet mekanlarından, dini liderlerini ise yasal korumadan yoksun bıraktığını vurgulayan Mahkeme, bunun da Alevilerin örgütlenmesi ile dini faaliyetlerinin devamı ve finansmanı konusunda birçok sonuç doğurduğuna dikkat çekti.
Diyanet İşleri Başkanlığının Alevilere yönelik tavrına da değinilen kararda Alevilerin Türkiye’de “farklı bir muameleye tabii tutulduğu” belirtildi.
AİHM, ihlal kararının başvuru yapanlara manevi tazminat acısından yeterince tatmin edici olduğu gerekçesiyle oy birliğiyle tazminat belirlemezken Türkiye’nin mahkeme masrafları olarak toplam 3 bin euro ödemesine hükmetti.