AİHM’den DTP kararı

AİHM, "Demokratik Toplum Partisi’nin kapatılmasının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğuna" hükmetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), eski Demokratik Toplum Partisi (DTP) eşbaşkanları Aysel Tuğluk ve Ahmet Türk ile diğer üyelerin 2010 yılında yaptığı başvuruları karara bağladı.

Mahkeme, kararında, Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) toplanma ve örgütlenme hakkıyla ilgili 11. maddesini ve özgür seçimlerle ilgili 1. protokolün, 3. maddesini ihlal ettiğine hükmetti.

Kararda, Anayasa Mahkemesi’nin, partiyi 2009 yılında kapatma kararının haklı gerekçelere dayanmadığı iddia edilirken, yine parti yöneticilerinin açıklamalarının partiyi kapatmak için gerekçe olarak gösterilemeyeceği ileri sürüldü.

AİHM, Tuğluk ve Türk’e 30’ar bin euro, parti üyesi Ahmet Ay’a 7 bin 500 euro maddi tazminat ile Türk ve Tuğluk'a mahkeme masrafı olarak 3 bin, Ay’a ise bin euro ödenmesini kararlaştırdı.

Anayasa Mahkemesi, kapatma kararının gerekçesinde, "DTP’nin, terör örgütü PKK ile aynı siyasi hedeflere sahip olduğuna ve yine parti yöneticilerinin açıklamalarının PKK’nın terör stratejisine hizmet ettiğine" hükmetmişti.