Air France, Ryanair'i AB Komisyonu'na şikayet etti

Şirket, serbest rekabet kurallarına aykırı olarak yasa dışı sübvansiyon aldığı gerekçesiyle şikayette bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
PARİS - Fransız havayolu şirketi Air France, düşük ücretlerle uçan İrlandalı Ryanair havayolu şirketini, "serbest rekabet kurallarına aykırı olarak yasa dışı sübvansiyon aldığı" gerekçesiyle AB Komisyonu'na şikayet etti.
Le Figaro gazetesi, Ryanair'in, Avrupa'daki çeşitli havaalanlarına, daha düşük uçak kalkış ve alan vergisi ödeyerek 2008 yılında dolaylı olarak 660 milyon euro sübvansiyon aldığını iddia etti.
Air France yaptığı şikayetle ilgili açılmaya yapmayı reddederken, Ryanair, kendisine yöneltilen suçlamaya karşı çıktı ve gerçekte Air France'ın,  Fransa'daki iç hatlarda düşük alan vergisi ödeyerek, dolaylı sübvansiyon aldığını iddia etti.
AB Komisyonu, daha önce de Ryanair hakkında ayrıcalıklı muameleye tabi tutulduğu suçlamasına ilişkin bir kez kaç soruşturma açmıştı.
Merkezi Lüksembourg'da bulunan Avrupa Adalet Mahkemesi, 2008 yılında, AB Komisyonu'nun, İrlandalı şirketin, Belçika'daki bir havaalanından aldığı mali yardımı iade etmesine yönelik aldığı kararı bozmuştu.
AB Komisyonu, geçen yıl İrlandalı şirketin Bratislava havaalanından dolaylı sübvansiyon aldığı suçlamasına ilişkin bir soruşturma başlatmıştı.
Avrupa'da çok düşük ücretlerle uçan İrlandalı şirket geçen yıl 63.5 milyon yolcu taşıdığı bildiriliyor.
Bu konularda ilginizi çekebilir