Ajansımız yeni istihdam olanakları yaratacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Adnan TUZCU / Karacadağ Kalkınma Ajansı Program Yürütme Birimi Başkan Vekili

Bölgemizin kalkınması için sanayi, tarıma dayalı sanayi ve turizm sektörlerine Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın desteği önemli. Ajansımız tarafından yürütülen 2010 Yılı Mali Destekleri'nin ana çerçevesi 2010 Yılı Ön Bölgesel Gelişme Planı'nda belirlenen 'üretim ve istihdamı artırmak' ve bölgenin turizm  potansiyelini  ortaya çıkarmak, altyapısını geliştirmek' amaçları doğrultusunda doğrultusunda belirlendi. 17 Nisan 2010 tarihi itibarıyla 12 milyon 500 bin  lirası Ekonomik Gelişme Mali Destek Programı ve 10 milyon 400 bin lirası Turizm Altyapısı Mali Destek Programı için olmak üzere toplamda 22 milyon 900 bin lira tutarında doğrudan finansman desteği sağlanması amacıyla Proje Teklif Çağrısı'na çıkıldı. Ekonomik Gelişme Mali Destek Programı'nın amacı, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da (TRC2 Bölgesi) yenilikçi ve modern yöntemler kullanılarak sanayi ve tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi; hizmet sektöründe turizmin teşvik edilmesi; sanayi, tarım ve turizm sektörlerindeki işletmelerin rekabet güçleri ile sanayi ve tarım sektörlerindeki işletmelerin ihracat kapasitelerinin arttırılması; böylece yeni istihdam olanakları yaratılarak işsizlik ve yoksulluğun azaltılması.

Bu mali destek programı çerçevesinde verilecek destekler asgari 30 bin lira ve  azami 500 bin lira tutarları arasında olup öncelik alanları şu şekilde belirlenmiştir: Turizm, sanayi ve tarıma dayalı sanayiye yönelik üretim yapan işletmelerin mal ve hizmet üretimi ve pazarlaması ile beşeri ve fiziki kapasitelerinin arttırılması ve geliştirilmesi. Gıda güvenliğini sağlamaya yönelik çalışmaların desteklenmesi. İşletmelerde kalite yönetim sistemlerinin kurulması ve ilgili ulusal ve uluslararası belgelerin alınmasının sağlanarak hizmet ve ürün kalitesinin arttırılması. İşletmelerde yeni üretim teknolojilerinin uygulanması, bilgi teknolojileri altyapılarının geliştirilmesi ve kullanımının yaygınlaştırılması. İşletmelerin yenilikçi faaliyetleri ile rekabet ve ihracat güçlerinin arttırılması. Sanayide çalışan KOBİ'lerin büyüme ve birleşmelerinin teşvik edilmesi, verimliliklerinin arttırılması, yeni iş kurma ve geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesi.

Turizm Altyapısı Mali Destek Programı'nın amacı; tarihi, kültürel ve doğal zenginliklere sahip Diyarbakır, Şanlıurfa Bölgesi'nde turizm altyapısını iyileştirmek, turizm potansiyelini harekete geçirmek, tarihi, kültürel ve doğal unsurları restore ve rehabilite ederek turizme kazandırmak. Bölgeyi bir turizm çekim merkezine dönüştürmek, turizmi çeşitlendirmek, turist sayısını ve konaklama süresini arttırarak yeni istihdam olanakları yaratmak. Bu mali destek programı çerçevesinde verilecek destekler asgari 50 bin lira ile azami bir milyon lira arasında. İşletmelerin proje bütçelerinin yüzde 50'sine kadar hibe desteği verilecek. Kalan yüzde 50'lik kısmın eş finansman olarak yararlanıcı tarafından karşılanması gerekiyor. Ajansın Vakıfbank ve Halk Bankası ile imzalamış protokoller kapsamında programların karşılaması gereken eş finansman tutarları, için her iki bankadan  kredi verilecek. Kamu kuruluşları, üniversiteler, yerel yönetimler STK'ların projelerine ise yüzde 65'e kadar hibe desteği verilebiliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir