AK Parti kongresi 27 Ağustos'ta

AK Parti 27 Ağustos'ta olağanüstü kongreye gitme kararı aldı. Kongre Başbakan Erdoğan'ın görevi bırakma tarihinden bir gün önce yapılacak. Erdoğan 28 Ağustos'ta Köşk'e çıkacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Toplantı devam ederken AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Hüseyin Çelik açıklama yaptı. Çelik, AK Parti'de olağanüstü kongrenin 27 Ağustos'ta yapılacağını açıkladı.

Bu tarih Erdoğan'ın, Abdullah Gül'den Cumhurbaşkanlığı'nı devralmasının bir gün öncesine denk geliyor. Kongrede AK Parti yeni Genel Başkanı ve dolayısıyla yeni Başbakan'ın belirlenmesi bekleniyor. Bu durumda "Partime döneceğim" diyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Genel Başkanlık için aday olmasının zor, hatta olanaksız olduğuna dikkat çekililyor.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Çelik'in açıklamaları şöyle:

"Seçilecek kişi hem başbakan hem genel başkan olacak, yani genel başkan ayrı, başbakan ayrı olmayacak. Şunun herkes bence farkındadır ve bir kez daha buradan teyit etmek isterim. Sayın Başbakan, Anayasa'nın kendisine, Anayasa'dan ve yasalardan kaynaklanmayan bir yetkiyi asla kullanmayacaktır.

"Başbakan'ın Genel Başkanlığı, 28 Ağustos'ta TBMM'de kendisine mazbatası takdim edilip yemin ettikten sonra sona erecek. Göreve başlama esastır. Bu süre içerisinde mevcut Cumhurbaşkanı, mevcut bütün yetkilerini kullanır ama Sayın Başbakan, cumhurbaşkanlığının hiçbir yetkisini kullanamaz. Seçilmiş olmasına rağmen resmen göreve başlamadığı, mazbatasını almadığı için böyle bir yetkiyi kullanamaz.

27 Ağustos Sayın Gül'ün gelmesiyle ilgili değil Başbakan'ın gitmesiyle ilgilidir.

Biz bu MKYK'da isimlendirme meselesi üzerinde durmadık. Sayın Başbakan bu süreçte bütün MYK ve MKYK üyeleriyle, milletvekili arkadaşlarımızla, gerekli gördüğü camiamızın diğer yetkilileriyle istişarelerde bulunacak. Tekrar, ortak akılla biz bir isim üzerinde anlaşacağız ve büyük kongreye bu isimle gideceğiz."

Bu konularda ilginizi çekebilir