AK Parti'ye ilk ziyaret CHP'den

Siyasi partilerde heyetler bayram ziyaretleri yaptı. Ziyaretlerin ana gündemi koalisyon görüşmeleri oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ramazan Bayramı dolayısıyla siyasi partiler arası bayramlaşmalar çerçevesinde, AK Parti'yi ilk olarak CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Ankara milletvekilleri Aylin Nazlıaka ve Nihat Yeşil ziyaret etti.

AK Parti'de ise CHP heyetini Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, Ankara milletvekilleri Murat Alparslan, Jülide Sarıeroğlu, Nevzat Ceylan ve Gençlik Kolları MYK üyesi Zeynep Yıldız karşıladı.

Nazlıaka'nın "Bu dönem rakibiniz çok, 17 Malatya kökenli milletvekilimiz var" sözleri üzerine Çalık, "29'a yakın gelin ve enişte olan milletvekillerimiz de var" karşılığını verdi.

CHP heyetine ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederek ve bayramların kardeşlik, sevgi, hoşgörü anlamına geldiğini belirten Çalık, "İnşallah bu bayramın yüzü suyu hürmetine hem ülkemizde hem Ortadoğu'da hem de tüm dünyada insanlık adına, kardeşlik, barış tesis olur, özellikle Ortadoğu'daki coğrafyada yaşanan süreç, üzüntüler son bulur" diye konuştu.

Bayramın bütün dünyaya, İslam alemine kardeşlik, dostluk ve barış getirmesi temennisinde bulunan Tanrıkulu ise "Türkiye'de çok iyi bir hava var şu anda. Seçimden önceki kutuplaşma, ötekileştirme havası gerçekten de çözüldü gibi. Umarım bu hava daimi olur. Hiç kimse bir gerginleştirici bir dil ve üslup kullanmaz ve diyaloğa açık Türkiye'yi birlikte yaratırız. Bunu seçimden sonra başardık gibi geliyor" ifadesini kullandı.

"Koalisyon görüşmelerine bayram molası"

Bir gazetecinin, "Bayramı koalisyonla taçlandırmak mümkün olabilir mi" sorusu üzerine Öznur Çalık, koalisyon görüşmelerine bayram molası verdiklerini belirtti.

Sezgin Tanrıkulu'nun da "Türkiye'yi hükümetsiz bırakmayacağız, herkes bundan emin olabilir. Hiç olmazsa AKP'li dostlarımız CHP'yi destekler, CHP'li bir hükümetle Türkiye'yi buluştururuz" sözleri gülüşmelere neden oldu.

AK Parti'ye MHP heyetinin ziyareti

AK Parti'yi, CHP heyetinin ardından, MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, Ankara Milletvekili Mustafa Mit ile MYK üyesi Ömer Demirel ziyaret etti.

MHP heyetini Genel Başkan Yardımcısı Çalık, Ankara milletvekilleri Murat Alparslan, Jülide Sarıeroğlu, Nevzat Ceylan ve Gençlik Kolları MYK üyesi Zeynep Yıldız karşıladı.

Karakaya, ziyarette, koalisyon çalışmalarının kısa süre içinde sonlanmasını, milletin beklediği şekilde sonuca ermesini beklediklerini söyledi.

Bunun üzerine Çalık, "Milletimizin 7 Haziran'da verdiği mesajı tüm siyasi partilerin almasını gönülden arzu ediyoruz. Ülkemizi, milletimizi hükümetsiz bırakmamak için hepimizin çaba sarf etmesi lazım. İnşallah bayram sonrası görüşmeler devam eder umudundayız" ifadesini kullandı.

"AK Parti'nin bir disiplini var"

Öznur Çalık ise 7 Haziran seçiminden sonra milletin mesajını aldıklarını ifade ederek, "Tüm siyasi partiler aynı şekilde milletin mesajını aldığını hissettirmeli ve göstermeli. Milleti hükümetsiz bırakmamak için tüm siyasi partiler aynı özverili çalışmayı göstermeli diye düşünüyoruz. Biz diğer siyasi partilere önerilerde bulunmaktan ziyade kendimizle ilgili yorumları yapıyoruz" dedi.

"Eşit şekilde yaşamak istiyoruz"

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, MYK Üyesi Zeynep Karaman, Parti Meclisi üyesi Ahmet Karataş, AK Parti'yi ziyaret etti.

Bilgen, bir gazetecinin, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın bazı açıklamaları oldu, Dolmabahçe mutabakatıyla ilgili 'tanımadığını, kabul etmediğini' ifade etti, nasıl bakıyorsunuz" sorusu üzerine Bilgen, şunları söyledi:

"Biz Sayın Cumhurbaşkanı ile hükümet arasındaki sorunların tarafı değiliz. Biz sonuç itibarıyla Türkiye'de barışın kalıcılaşmasını, çözümün başarıya ulaşmasını ve demokratik bir ülkede farklılıklarımızla eşit şekilde yaşamak istiyoruz. O açıklamaların muhatabının bizden çok hükümet olduğunu düşünüyoruz. Biz doğru işlerin arkasında hem devlet iradesinin olması gerektiğini hem de toplumsal talebin daha da güçlendirilmesi daha da cesaretlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Halkımız barış istiyor, sorunlarının diyalog yoluyla konuşulmasını istiyor."

Öznur Çalık da Milli Birlik ve Kardeşlik Projesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığını anımsatarak, şöyle konuştu:

"Bundan sonraki çalışmalarda da silahların demokrasiyle yan yana durmayacağını herkesin bilmesi lazım. Bu anlamda, 'Biz bırakın demekle bırakmayacaklarını biliyoruz' cümlelerinin arkasına saklanmadan, çok açık ve net bir şekilde silahların tamamen susturulması ve devre dışında bırakılması, demokrasiyi tesis etmek için hepimizin bu anlamda ciddi çaba sarf etmesi gerekir."

CHP'de koalisyon konuşuldu

CHP'de, bayramlaşma töreni için partiye gelen İstanbul Milletvekili Erol Kaya, Ankara milletvekilleri Tülay Selamoğlu ve Mahmut Sami Mallı'dan oluşan AK Parti heyetini, Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik ile Parti Meclisi üyeleri Yaşar Seyman, Cemal Canpolat ve Elif Uzunşimşek karşıladı. 

Bu ziyaretin konusunu da koalisyon görüşmeleri oluşturdu.

Türk siyasi tarihinde koalisyon hükümetlerinin çok başarılı olduğunun söylenemeyeceğini vurgulayan Erol Kaya, "İnanıyorum ki yeni Türkiye anlayışında bu kültürü de geride bırakacak, Avrupa'da gördüğümüz gibi güçlü koalisyon hükümetlerinin kurulacağı bir tablo olması temennimizdir" dedi.

"Görüşmeleri umutla götürmek istiyoruz"

Murat Özçelik de şunları söyledi:

"Biz CHP olarak, tabii AK Parti'li arkadaşlarımız da iyi niyetli memleketin geleceği için gayet olumlu bir atmosferde belli bir umutla bu görüşmeleri götürmek istiyoruz. Bazı sorunlar yok değil, maalesef belli odaklarda Sayın Cumhurbaşkanı için özellikle söylüyorlar, bu işin pek öyle koalisyon değil de bir erken seçime gitmesi gibi bir arzu var deniliyor. Arzu öyle olup da devletin elindeki mekanizmalar erken seçime götürmek için kullanılırsa o sonuç alınır, Sayın Cumhurbaşkanının da önemli yetkileri var ama bizler de sonucu ne olursa olsun, ister koalisyon ister erken seçim inşallah bu memleket için en iyisini yapacağımıza inanıyoruz."

HDP'ye AK Parti ziyareti

HDP'yi ilk olarak AK Parti İstanbul Milletvekili Erol Kaya ile Ankara milletvekilleri Mahmut Sami Mallı ve Tülay Selamoğlu ziyaret etti.

HDP Genel Merkezi'nde ise AK Parti'yi, HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, MYK üyesi Alp Altınörs ve Parti Meclisi üyesi Emirali Türkmen karşıladı.

AK Parti Milletvekili Kaya, bayramın hemen sonrasında milletin beklentileri ve milletin verdiği uzlaşma talimatının gereğinin yerine getirilmesini istedi. 

Koalisyonlar tarihine bakıldığında çok başarılı olduğunun söylenemeyeceğini anlatan Kaya, "Bu tablo, eski Türkiye'nin artık olmaması gerektiğini, yeni bir anlayışla daha birbirine saygılı, milletin beklentilerini esas alan bir siyasal anlayışı inşa etmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Kaya, Çözüm Süreci'nin önemli hususlardan biri olduğunu vurguladı.

"AK Parti olarak kendi kırmızı çizgilerimizi inşa etmek yerine, milletin kırmızı çizgilerini esas alacak bir hükümet kurulmasını temenni ediyoruz" ifadesini kullanan Kaya, bayram sonunda milletin beklentisini yerine getirilmesini temenni etti. 

"Çözüm Süreci ve demokrasi meselesi hızla gündeme gelmeli"

HDP Diyarbakır Milletvekili Aydoğan da "7 Haziran seçimlerinde Türkiye halklarının bize mesajı, 'Yenilenin. Geçmiş politikaları bırakın, yeni politikaların sahiplenicisi olsun' olmuştur. Artık bayramdan sonra yeni bir süreç başlar diye düşünüyoruz. Hükümetin hemen kurulmasını elbette ki istiyoruz. Hükümetin kurulmasıyla birlikte Türkiye'nin Çözüm Süreci ve demokrasi meselesi hızla gündeme gelmeli, birinci önceliğimiz olmalıdır diye düşünüyoruz" dedi.

Türkiye için barış meselesinin ekmek, su, hava kadar önemini vurgulayan Nursel Aydoğan, "O nedenle hükümetin kurulması, barış için, Türkiye'nin demokratikleşmesi için son derece önemli. Diliyoruz ki görüşmelerden olumlu sonuçlar çıkar" dedi.

CHP ve Saadet Partisi heyetlerinin HDP ziyareti

Ramazan Bayramı dolayısıyla siyasi partiler arası bayramlaşmalar çerçevesinde HDP'yi, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Ankara milletvekilleri Aylin Nazlıaka ve Nihat Yeşil'den oluşan heyet ziyaret etti.

HDP Genel Merkezi'nde ise CHP heyetini, HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, MYK üyesi Alp Altınörs ve Parti Meclisi üyesi Emirali Türkmen karşıladı.

HDP'yi son olarak Saadet Partisi Genel Sekreteri Tacettin Çetinkaya, Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı Ali Vural ve Saadet Partisi Ankara İl Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Akekmek ziyaret etti. 

Saadet Partisi Genel Sekreteri Çetinkaya "Biz bir an önce koalisyonun kurulmasını, bütün partilerin üzerlerine düşen görevi yapmasını bekliyoruz" dedi.

MHP'ye ziyaretler

MHP'yi, AK Parti, CHP, Saadet Partisi, DSP, BBP ve DP heyetleri ziyaret etti.

MHP'de heyetleri Genel Başkan Yardımcısı Yalçın, Ankara Milletvekili Mustafa Erdem ve MYK üyesi Osman Ertuğrul karşıladı.

Bayramlaşmaya gelen AK Parti heyetinde, TBMM İdare Amiri ve Ankara Milletvekili Ahmet Gündoğdu, Kadın Kolları MKYK üyesi Taciser İçyer ve Gençlik Kolları MKYK üyesi Ömer Faruk Koç yer aldı.

Ahmet Gündoğdu, seçimden önce tüm partilerin, 7 Haziran'da ise milletin söyleyeceğini söylediğini belirterek, milletin hükümeti kurma görevini tek bir partiye vermediğini bildirdi.

Seçimde en yüksek oyu alarak hükümet kurma görevini alan AK Parti'nin üzerine düşen sorumlulukla hareket ettiğine değinen Gündoğdu, "45 günlük yasal bir sınırı var. Bu süre içerinde milletin istikrarını koruyacak, gelecek yürüyüşünü ortaya koyacak bir oluşum gerçekleşmezse hep beraber millete gideriz. Milletten de kaçmayız" dedi.

"Erken seçim siyasi partiler için tehdit unsuru olarak gösterilemez"

Bunun üzerine MHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın, hiçbir partinin millete gitmekten çekinmeyeceğini belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanı içten içe sistemi veya gidişatı bir erken seçime göre ayarlıyor. Eğer AK Parti buna uyarsa, bu koalisyon turlarının pek fazla anlamı kalmayacak. Çok rahat bir şekilde ana muhalefet partisiyle 390 milletvekiliyle etkili bir hükümet elde edebilirsiniz. Durum böyleyken erken seçim siyasi partiler için tehdit unsuru olarak gösterilemez" değerlendirmesinde bulundu.

MHP'nin koalisyon görüşmelerinde AK Parti'ye cevabını verdiğini bildiren Yalçın, "AK Parti'nin önünde hükümet kurmak için alternatifi çok. Bunu değerlendirecek olan ise Sayın Davutoğlu'dur. İlk tur görüşmelerinde bizim tavrımızın net olduğu görüldü. Bizim dışımızda da alternatifler var" diye konuştu.

Ahmet Gündoğdu da bu değerlendirmeler üzerine, AK Parti'nin koalisyon görüşmelerinin birinci turunda "olmazları" gördüğünü, ikinci turunda ise "olurlar" üzerine çalışacağını vurgulayarak, "Hükümet kurmak için kapımızı açık tutacağız, açık kapıları çalmaya devam edeceğiz ama hiçbir kapı milletin kapısının üzerinde eğildir. Sonuçta milletin kapısına döneriz" ifadesini kullandı.

"CHP'ye duyduğunuz güven için teşekkür ederiz"

CHP'yi temsilen Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Ankara milletvekilleri Aylin Nazlıaka ve Nihat Yeşil MHP'yi ziyaret etti.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın'ın, CHP heyetine "Hükümeti kuruyor musunuz?" sorusu üzerine Tanrıkulu, "MHP ve HDP'nin üzerinde uzlaştığı bir siyasi parti olduk. CHP'ye duyduğunuz güven için teşekkür ederiz" yanıtını verdi.

Yalçın'ın "Hükümetin kurulması lazım" demesi üzerine, CHP'li Tanrıkulu, şunları söyledi:

"Bize destek verseydiniz şimdiye kadar hükümet kurulmuştu, emekliler de şimdi ilk maaşını almıştı. Buna karşın biz Türkiye'yi hükümetsiz bırakmayacağız. Mutlaka bu parlamento aritmetiğinden bir hükümet çıkacak. CHP bu dönemde üzerine düşen bütün sorumluluğa hazır. Pozitifiz." 

Semih Yalçın MHP'nin koalisyon konusundaki kararının CHP'nin elini rahatlattığını belirterek, "Siyasette kapılar kapanmaz ama bu kapı açıklığı 'koalisyonda yer alırız' anlamına da gelmemeli. Biz hükümeti kurmanızı dört gözle bekliyoruz. Hükümetini kurduğunuzda size karşı azılı bir muhalefette yaparız hazırlıklı olun" diyerek espri yaptı. 

"Azılı muhalefet yaparız" sözü heyetler arasında gülüşmelere yol açarken, CHP Milletvekili Nazlıaka, "Anamuhalefet konusunda bu kadar da hevesli olamamak lazım. Bunu tecrübe etmiş bir partinin temsilcisi olarak söylüyorum" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir