AK Parti’de metal yorgunluğu kongrelerle atılacak

16. kuruluş yıl dönümünü kutlayan AK Parti'de ilçe kongreleri 19 Ağustos’ta başlayacak, 12 Kasım tarihine kadar tamamlanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CANAN SAKARYA

ANKARA - AK Parti’nin 16’ıncı kuruluş yıl dönümü, Ankara’nın Sincan ilçesinde bulunan “Harikalar Diyarı” adlı tematik parkında düzenlenen törenle kutlandı. Törene, AK parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bakanlar, milletvekilleri ve tüm il ve ilçe örgütlerinin yöneticileri katıldı.

Öte yandan, Erdoğan’ın Genel Başkanlık koltuğuna oturduğu 21 Mayıs’tan bu yana devam eden değişim ve dönüşümün en köklüsünü teşkilatlarda gerçekleştirecek olan AK Parti’de belde kongreleri tamamlandı, sıra ilçe kongrelerine geldi. 19 Ağustos’ta başlayacak ilçe kongreleri 12 Kasım tarihine kadar tamamlanacak. İlçe kongrelerinin ardından 18 Kasım’da başlayacak il kongreleri 25 Şubat’ta bitecek. Olağan Kongre ise 2018'in bahar aylarında gerçekleştirilecek.

2019 seçimlerine genç ve dinamik bir kadro ile gitmeyi planlayan AK Parti metal yorgunluğu olanlarla yollarını ayıracak, gençlerin önü açılacak. AK Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre; kongre sürecine ilişkin 81 il başkanıyla istişareler devam ediyor. 81 il başkanlarıyla ilk tur görüşmeler tamamlandı, önümüzdeki süreçte ikinci tur görüşmelerin yapılması bekleniyor. Bu istişareler devam ederken Yozgat, Uşak, Karaman ve Bursa il başkanları yeniden aday olmayacaklarını açıkladılar.

AK Parti 4 Temmuz’da başlayan 6. Olağan Büyük Kongre sürecinde, nüfusu 5 binin üzerindeki 35 beldenin kongreleri tamamlandı. Nüfusu 5 binin altındaki 349 beldede atamalar il başkanlıklarınca yapıldı. Beldelerle ilgili süreç tamamlanırken, ilçe kongreleri 19 Ağustos’ta başlayacak. Türkiye genelinde merkez ilçe teşkilatlarıyla birlikte kongre yapılması gereken 970 ilçe bulunuyor. Böyle olunca Kasım ayı ortasına kadar her hafta sonu neredeyse 50’ye yakın ilçe kongresi yapılacak.

Kongre süreci devam ederken AK Parti istişare sürecini de işletiyor. İl, ilçe başkanları, milletvekilleri, belediye başkanları ile istişareler sürdürülüyor. İllerde, delege seçimlerinin objektif ve sağlıklı yapılması için gözlemci olarak komisyonlar kuruldu. Kongre süreciyle ilgili bütün soruların yanıtının yer aldığı ve bir anlamda yol haritası niteliğinde olan bir “Kongre Rehberi” hazırlandı. AK Parti Teşkilat Başkanlığı tarafından hazırlanarak teşkilatlara gönderilen rehberler teşkilatların önemli bir başvuru rehberi özelliğini taşıyor.

İsimler üzerinde tek tek çalışılıyor

AK Parti yönetimi, teşkilatlarda yer alacak yeni isimler üzerinde tek tek çalışılıyor. Titiz bir çalışma sürerken, isimlerin belirlenirken bir dizi kriter dikkate alınıyor. AK Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre, muhtarlar il ve ilçe yönetimine alınmayacak. Kamu ile iş bağlantısı olan, ihale ilişkisine girenler ile parti yönetimindeki isimlerle akrabalıkları bulunanların adaylığına izin verilmeyecek. Bütün kongrelerde olduğu gibi bu kongre sürecinde de ‘Tek Adaylı Kongre’ geleneğinden taviz verilmeyecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Parti Genel Başkanlığına dönmesinin ardından atılım dönemine giren AK Parti’de teşkilatlardaki yenilenmenin yüzde 50’yi geçebileceği belirtiliyor. Konuşmalarında açıkça teşkilatlarla ilgili memnuniyetsizliğini dile getiren Erdoğan, hafta sonu Isparta’da bir kez daha, “AK Parti’nin değerlerinden uzaklaşmış olan herkes bizim gözümüzde yorulmuştur, yolunu kaybetmiştir, defolu hale gelmiştir. Bize ülkemizin, milletimizin, şehrinin geleceği için donanımı, projesi, heyecanı, enerjisi olan yol arkadaşları lazım” dedi. Erdoğan’ın ilçe ve il kongrelerine özellikle büyükşehir kongrelerine katılımı ve konuşması da bekleniyor.

'Kadro değişimi tasfiye hareketi değildir'

AK Parti'nin kuruluşunun 16. yılı için yapılan kutlama etkinlikleri dün akşam Sincan'daki Harikalar Diyarı'nda düzenlenen etkinlikle başladı. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan etkinliğe yaklaşık 6 bin davetli katıldı. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün gönderdiği kutlama telgrafı da programda okundu. Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Erdoğan, etkinlikte yaptığı konuşmada, "Bugün kurumsal bir yapı olarak Ak Parti'nin kuruluşunun 16. yılını kutluyoruz. Ama Ak Parti'nin davası, binlerce yıllık geçmişe sahip. Ak Parti, dünyayı güneş gibi aydınlatan yüce bir medeniyetin günümüzdeki sancaktarlığına, hizmetkarlığına talip bir partidir. Ak Parti, Türk milletinin binlerce yıldır kesintisiz şekilde süren devlet silsilesinin bugünkü adı olan Türkiye Cumhuriyeti'ni yaşatmak için gece gündüz çalışan bir partidir" dedi.

"FETÖ ile iltisaklı kişileri partiden uzaklaştırmalıyız"

Ak Parti'deki kadro değişiminin tasfi ye hareketi olmadığını vurgulayan Erdoğan, bunu bir hizmet değişimi olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Erdoğan, "Bütün bunlar bir tasfi ye harekatı değil. AK Parti çatısı altında çalışmak için hiçbir ünvana gerek yoktur. Teşkilatlarımızındaki değişim ihtiyacını dile getirmemizin sebebi 2019 seçimleridir. AK Parti için değişim tabii bir olgudur. FETÖ ile iltisaklı kişileri partiden uzaklaştırmalıyız ve en küçük bir müsamaha göstermemeliyiz" şeklinde konuştu. Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "AK Parti gece gündüz çalışan bir partidir. Dava sahibi herkes gibi çalıştık çalışıyoruz. Gazi Mustafa Kemal ile başlayan Cumhuriyet döneminin iddiasını taşıyan bir partiyiz. Eğitimde sağlıkta adalette emniyette enerjide toplu konutta hayata geçirdiğimiz hizmetlerle milletimizin gönlünü kazandık. Küresel rekabette iddialı bir hale geliyoruz. Tüm gücümüzü 2053 ve 2071 hedeflerine yoğunlaştıracağız. 26 Ağustos'ta Malazgirt'teyiz. Bundan sonra her 26 Ağustos'ta Malazgirt'te olmak sureti ile 2071'in tohumlarını atacağız."

"Gelecek vizyonumuzu, büyük hedeflerimizi ıskalamayacağız"

Başbakan ve AK Parti Genel Başkan Vekili Yıldırım, 16. yıl kutlamalarında yaptığı konuşmada, "Gelecek vizyonumuzu, büyük hedeflerimizi asla ıskalamayacağız. Demokrasiden, adaletten, özgürlüklerden taviz vermeden ülkemize, milletimize, aşkla, şevkle hizmete devam edeceğiz. Felaket tellallığını siyaset zanneden köhne zihniyetlere rağmen dimdik ayakta duracağız, geleceğe mutlaka umutla bakacağız. Geleceğe umutla bakarken geçmişi, kurucu ilkelerimizi de aklımızdan çıkarmayacağız. Nereden geldiğimizi, ne sınavlardan geçtiğimizi asla unutmayacağız. İktidarın rehavetine de kapılmayacağız. Bütün enerjimizi Türkiye için milletimiz için harcayacağız" dedi.