Akaryakıtçılara 'dikey anlaşma' uyarısı

Rekabet Kurumu, akaryakıt sektöründe dikey anlaşmaların en geç 18 Eylül 2010'da sona erdirilmesi gerektiğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı, akaryakıt sektöründe dağıtım şirketleri ile bayiler arasındaki intifa sözleşmelerinin 5 yıl ile sınırlandırılması kararın 18 Eylül 2010'dan itibaren uygulanmaya başlanacağını, bu nedenle dağıtım şirketleri ve bayilerin gerekli düzenlemeleri yapmaları gerektiğini bildirdi.

Kaldırımcı, yaptığı yazılı açıklamada, akaryakıt sektöründe dağıtıcı firmalar ile bayiler arasında yapılan dikey anlaşmaların ilgili mevzuata göre en fazla 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenebileceğini, ancak sadece bayilik sözleşmelerinin 5 yıl süreli olarak düzenlenmesinin, bayilik sözleşmeleri ile bağlantılı ve onlarla birlikte değerlendirilen intifa, tapuya şerh edilmiş kira ve benzeri uzun süreli sözleşmelerin sürelerinin 5 yıl kuralına uyumlaştırılmadığını kaydetti.

Rekabet Kurulu'nun bu noktadan hareketle, 5 Mart 2009 tarihli kararlarında, intifa ve tapuya şerh edilmiş kira gibi sözleşmelerin bayi üzerindeki rekabet yasağının süresini fiili olarak uzattığı tespitine yer verdiği ve bu tür sözleşmelerin varığında 5 yılı aşan süreler bakımından dikey anlaşmaların tebliğ ile tanınan muafiyetten yararlanamayacağının belirtildiğini kaydeden Kaldırımcı, açıklamasına şöyle devam etti:

"Tüm bu özetlenen sürecin bir sonucu olarak, 18 Eylül 2005 tarihinden önce imzalanan akaryakıt bayilik sözleşmeleri ile bunlarla bağlantılı intifa veya tapuya şerh edilmiş kira sözleşmelerinden oluşan dikey anlaşmaların önemli bir bölümünün, en geç 18 Eylül 2010 tarihi itibariyle sona erdirilmesi veya duruma göre sözleşmelerle ilgili gerekli tadillerin yapılması zorunluluğu bulunmaktadır.

Bununla birlikte, sektörün çeşitli seviyelerinde faaliyet gösteren teşebbüslerin ve teşebbüs birliklerinden, uygulamanın ileri bir tarihe ertelenmesine yönelik bir çalışma olup olmadığı yönünde Kurumumuza çeşitli sorular gelmektedir. Öncelikle belirtilmelidir ki 18 Eylül 2010 tarihi, ilgili kararlara esas teşkil eden 2002/2 sayılı Tebliğin çeşitli hükümlerinin yürürlüğe giriş tarihinden kaynaklanmaktadır. Halihazırda ise Rekabet Kurumunun gündeminde tebliğin kısmen veya tamamen değiştirilmesi, yahut uygulamasının ertelenmesi yönünde bir çalışma bulunmamaktadır. Dolayısıyla 18 Eylül 2010 tarihle ilgili bir erteleme de söz konusu değildir."

4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun gereği, muafiyet koşullarını taşımayan bir anlaşmanın geçersizlik yaptırımına tabi kılınacağının düzenlendiğini belirten Kaldırımcı, bu nedenle, özellikle petrol piyasası mevzuatı hükümleri uyarınca geçerli bir bayilik sözleşmesi olmaksızın bayilik faaliyeti yapılamayacağı hususu da dikkate alındığında, ilgili dağıtım şirketlerinin ve bayilerin gerek rekabet hukuku mevzuatı, gerekse petrol piyasası mevzuatı bakımından mağdur olmamaları için, en geç 18 Eylül 2010 tarihine kadar gerekli tedbirleri almalarının büyük önem taşıdığını vurguladı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir