AKB'nin yıllık toplantısının açılışı yapıldı
Resmi açılışa, Asya Kalkınma Bankası Guvernörler Kurulu üye ülkelerinin üst düzey yöneticileri, maliye bakanları, bilimadamı ve işadamları katıldı.
TAŞKENT - Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te 1 Mayıs'ta başlayan Asya Kalkınma Bankası (AKB) Guvernörler Kurulu 43. Yıllık Toplantısı'nın resmi açılışı yapıldı.
Taşkent'teki Toplantılar Sarayında düzenlenen resmi açılışa, Asya Kalkınma Bankası Guvernörler Kurulu üye ülkelerinin üst düzey yöneticileri, maliye bakanları, bilimadamı ve işadamlarının da aralarında bulunduğu toplantı delegeleri ile çok sayıda yerli ve yabancı basın mensubu katıldı.
Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, bölge ülkeleri arasında ilk defa Özbekistan'da düzenlenen söz konusu toplantının kendileri için gurur verici olduğunu ifade etti. 2009 yılının dünya genelinde zorlu geçtiğini ve küresel mali krizin dünya ülkeleri için ciddi bir sınav olduğunu ifade eden Kerimov, ülkesinin bu zorlu sınavdan çıkmayı başardığını belirtti.
Küresel mali kriz döneminde ülkedeki sanayi işletmelerini modernizasyonunu öngören yatırım programının onaylandığını ifade eden Kerimov, buna göre 2009-2014 yıllarında ülkede gerçekleştirilecek 300 yatırım projesi kapsamında 42 milyar dolarlık yatırım yapılmasının hedeflendiğini kaydetti.
Kerimov, krizle mücadele tedbirleri sonucunda, 2009 yılında ülke ekonomisinin yüzde 8,1, sanayi üretiminin yüzde 9, yatırım hacminin yüzde 26, ihracat hacminin ise yüzde 2,4 oranında arttığını, ülkesinin dış borcunun 1 Ocak 2010 itibarıyla, yıllık gelirin yüzde 10'unu aşmadığını ifade ederek, 2010 yılında ise yüzde 8,5 oranında büyümeyi hedeflediklerini belirtti.
Asya Kalkınma Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda da, küresel mali krizden çıkma sürecinde öncü rol oynayan Asya ülkelerinin 2010 yılında yüzde 7,5, 2011 yılında da yüzde 7,3 oranında büyümesinin öngörüldüğünü ifade ederek, Asya Kalkınma Bankası'nın üye ülkelere krizle mücadele programı kapsamında 16 milyar dolarlık kaynak ayırdığını vurguladı.
Kuroda, AKB'nin, istikrarlı kalkınma, ekolojik temiz kalkınma ve bölgesel işbirliğini geliştirme stratejisine önem verdiğini kaydederek, bu çerçevede bankanın ayrıca, temiz enerji sektörünün geliştirilmesine çok önem verdiğini ve bunun için bugüne kadar 1 milyar dolarlık kaynak ayrıldığını, 2013 yılına kadar ise bu çerçevede 2 milyar dolarlık kaynak ayrılacağını ifade etti.