Akbank'ın ilk çeyrek kârı 728 milyon lira

Akkurt, aktifleri, Türk ekonomisi ve reel sektör için daha fazla kaynak ve istihdam yaratacak şekilde büyüttüklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Akbank'ın 2011 yılı ilk çeyreğinde 928,4 milyon TL brüt kâr elde ettiğini kaydeden Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt, "Brüt kârı üzerinden 200,2 milyon TL vergi karşılığı ayıran Akbank'ın konsolide net kârı 728,2 milyon TL oldu" dedi.

Akbank'ın 2011 yılı ilk çeyreğinde aktiflerini Türk ekonomisi ve reel sektörü için daha fazla kaynak ve istihdam yaratacak şekilde büyüttüğünü kaydeden Akkurt, "Türkiye ufkunu 2023 yılına kadar dünyanın en büyük on ekonomisi arasında yer almaya çevirdi.

Bu hedefe yönelik atılımı gerçekleştirmek için ekonomide kaynakların etkin kullanımı ve istihdam yaratılması kritik önem taşıyor. Bu kapsamda tüm işletmelerin neredeyse tamamını oluşturan, istihdam içerisinde yüzde 80 ile büyük bir paya sahip KOBİ'lere sağlanan finansman kaynaklarının artırılması önem arz ediyor.

2011 yılının ilk üç ayında biz de ağırlığımızı Türkiye için istihdam ve büyüme yaratacak kredilere verdik. KOBİ ve kurumsal krediler yoluyla ilk üç ayda ekonomimize sağladığımız destek 42 milyar TL seviyesinde gerçekleşti" dedi.

Akbank'ın kredileri ve diğer tüm kaynaklarıyla Türk ekonomisine rekabet avantajı sağlamaya yönelik çalışmalarını sürdürdüğünün altını çizen Akkurt, toplam nakdi kredilerin 63 milyar TL'ye ulaştığını belirtti.

Akbank'ın risk odaklı yaklaşımını taviz vermeden sürdürdüğünü kaydeden Akkurt, "2010 yıl sonu itibarıyla yüzde 2,2 seviyesinde bulunan ve sektörün oldukça altında seyreden takipteki kredi oranımız 2011 ilk çeyreği itibarıyla yüzde 1,9'a geriledi" dedi.

Akkurt, Akbank'ın bu dönemde de ihtiyatlı yaklaşımını sürdürerek takipteki kredilere yüzde yüz oranında karşılık ayırmaya devam ettiğinin altını çizdi.

"Yurtdışı borçlanma işlemlerindeki öncülüğümüz devam ediyor"

Yurtdışı borçlanmada maliyetlerin aşağı çekilmesi ve vadelerin uzamasına öncülük ettiklerini söyleyen Akkurt "2011 Mart ayında gerçekleştirdiğimiz 1,3 milyar dolar tutarındaki sendikasyon kredisi ile Türk bankacılık sektöründe bir kez daha uluslararası borçlanmada maliyetlerin aşağı çekilmesine destek sağladık. Yine Mart ayındaki 7 yıl vadeli 500 milyon ABD Doları tutarındaki ihracımız ile Türk şirketlerinin uluslararası piyasalardaki tahvil ihraçlarına öncülük etmeyi sürdürüyoruz. Borçlanma işlemi, Türk özel sektörünün sermaye piyasalarına yaptığı ilk doğrudan 7 yıl vadeli tahvil ihracını temsil ediyor. Ayrıca bu dönemde 500 milyon TL tutarında 178 gün vadeli banka bonosu ihraç ettik." dedi. 

"Altyapı ve teknoloji yatırımlarımıza devam ediyoruz"

Akbank'ın müşterilerine en iyi hizmeti sunmak adına çalışmalar yaptığına değinen Akkurt, " ‘Sizin için' felsefesiyle söz verdiğimiz gibi müşterilerimize sunduğumuz hizmet kalitesini artırmak için altyapı ve teknoloji yatırımlarımıza devam ediyoruz. 2010 yılında bu alanda yaklaşık 350 milyon TL yatırım yapmıştık. 2011 yılında da yaklaşık 300 milyon TL tutarındaki altyapı ve teknoloji projelerimizle bu alandaki yatırımlarımızı sürdürüyoruz." dedi.

Akbank'ın yenilikçi ürün ve hizmetlerle Türk bankacılık sektörünün öncüsü olmaya devam ettiğini kaydeden Akkurt, "Kalıcı ve sürdürülebilir değer yaratan bankacılık faaliyetlerimiz hep daha iyiyi hedefleyen, uzman çalışanlarımızın etkinliğinin ve özverisinin bir sonucudur. Başta Akbank'ı bugünlere taşıyan, bankamızın en değerli varlığı olan çalışanlarımız olmak üzere tüm müşterilerimize ve hissedarlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir