Akdeniz'de zehirli denizanası

Akdeniz kıyılarında son günlerde zehirli denizanası türlerine rastlandığını bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANTALYA -  Akdeniz Üniversitesi, Akdeniz kıyılarında son günlerde zehirli denizanası türlerine rastlandığını ve tatilcilerin denizanalarıyla temastan uzak durmaları gerektiğini bildirdi.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Akdeniz kıyılarında son günlerde yoğun biçimde görülen denizanalarının, Su Ürünleri Fakültesi tarafından incelendiği ve Süveyş Kanalı aracılığıyla Kızıldeniz'den geldiği düşünülen denizanalarının "Rhopilema Nomadica" türü olduğunun saptandığı belirtildi.

Genellikle haziran ve eylül ayları arasında görülen denizanalarının çok hızlı bir şekilde çoğalma yeteneğine sahip olduğunun vurgulandığı açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Yakıcı kapsülleri olması nedeniyle bu türle temas edildiğinde insanlarda yangı, kaşıntı, deride kızarıklık ve su toplama gibi klinik etkilere neden olmaktadır. Bu olumsuzlukların yaşanmaması için yüzücülerin, dalgıçların ve balıkçıların dikkatli olamaları ve denizanasıyla temastan kaçınmaları gerekir. Ayrıca zehirlenmelere karşı alerjisi olanlarda, daha ciddi klinik vakalar görülebilir. Özellikle küçük çocukların kıyılara vurmuş denizanalarına elle temas etmemeleri, temas etmişlerse, ellerini vücutlarına ve gözlerine sürmemeleri gerekir."         

Açıklamada, zehirli denizanalarıyla temas edilmesi durumunda, denizanasındaki yakıcı kapsül hücrelerinin patladığı ve zehrin deriye bulaşmasıyla yanma ve kaşıntının başlayacağı belirtilerek, denizanasıyla temas edilen yerlerin kesinlikle kaşınmaması ve ovulmaması, yanan yerlerin tatlı suyla yıkanması, temas edilen bölgenin de amonyaklı su ya da sirkeyle silinmesi tavsiye edildi.

Konu ile ilgili incelemeleri yapan AÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Cengiz Deval da plajlarda geniş gözlü ağlarla koruma bantları oluşturularak bu bantlara takılan denizanalarının toplanarak uzaklaştırılabileceğini ifade etti.