Akenerji, Polat Enerji ile anlaştı

Şirket, Polat Enerji'nin 100 MW elektrik üretim gücüne sahip rüzgar santrallerinin tüm üretim kapasitesini yıl sonuna kadar satın aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Akenerji, Polat Enerji'nin 100 MW elektrik üretim gücüne sahip rüzgar santrallerinin tüm üretim kapasitesini satın almak üzere anlaşma imzaladı.

Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman, imza töreninde, Türkiye'de enerji tüketiminin hızla artmasına karşın üretimin aynı oranda artış göstermediğini, enerji açığının karşılanabilmesi ve darboğaz yaşanmaması için önümüzdeki 10 yılda 100 milyar doların üzerinde enerji yatırımı ihtiyacının öngörüldüğünü anlattı.

"CEZ Group ile kurduğumuz stratejik ortaklıkla önümüzdeki 5 yılda toplam 3 milyar dolar yatırım gerçekleştirerek 3 bin MW kurulu güce ulaşmayı planlıyoruz. Hedeflediğimiz bu kurulu güce ulaştığımızda Türkiye'nin toplam elektrik üretiminde payımızı yüzde 7-8 düzeyine çıkaracağız" diyen Danışman, Akenerji olarak elektrik piyasasında üretim, dağıtım, toptan satış ve perakende satış konularında faaliyet gösterdiklerini, elektrik enerjisini mevcut elektrik tarifelerinden daha ucuz ve ekonomik koşullarla sağlayarak müşterilerine ciddi avantajlarla sunduklarını kaydetti.

Enerji maliyetlerini düşürmek isteyen serbest tüketiciler tarafından en çok tercih edilen şirket olduklarını dile getiren Danışman, şunları kaydetti:

"Bu nedenle kendi üretim kapasitemizin çok üstünde elektrik satma potansiyelimiz var. Bu noktada çok önemli bir hedefimiz var: Türkiye'nin en büyük ve etkin enerji ticaret platformu olmak. Üretim kapasitemizin çok daha üzerinde bir ticari platform yaratmayı hedefliyoruz. Bir yandan elektrik maliyetlerini düşürmek isteyen müşterilerimizin talepleri doğrultusunda portföyümüzde onlara sunabileceğimiz çok daha fazla yenilenebilir enerji kaynakları eklemek istiyoruz. Diğer yandan da özellikle küçük üreticilerin ürettikleri enerjiyi bu platform kapsamında çok etkin bir şekilde değerlendirmelerini sağlayacak yapının oluşmasını planlıyoruz. "

Anlaşmanın Polat Enerji'ye bağlı toplam 100 MW elektrik üretim gücüne sahip rüzgar santrallerinin tüm üretim kapasitesini ilk etapta 31 Aralık 2010 tarihine kadar satın alınmasını kapsadığını bildiren Danışman, anlaşmayla müşterilerine çok daha fazla yenilenebilir enerji sunma imkanı elde ettiklerini, diğer kaynaklarla enerji üreten şirketlerle de işbirliğine açık olduklarını vurguladı.

Soruları yanıtlayan Danışman, uygulamayı test ettikten sonra anlaşmayı uzatabileceklerini, işbirliğinin uzun süreli olmasını istediklerini söyledi.

Danışman, diğer yenilenebilir enerji üreten şirketlerin enerjilerini satmayı tercih etmeleri halinde onlara da alıcı olacaklarını bildirdi.

Fiyat konusundaki bir soru üzerine Danışman, her iki tarafın da beklentilerinin karşılandığının altını çizdi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir