Akenerji projesine, ING Bank NV finansal danışman oldu

İskenderunda hayata geçirilecek 900 MV'lık kombine çevrim doğal gaz projesinin finansal danışmanlığını ING Bank NV üstlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Akenerji'nin iştiraki Egemer Elektrik Üretim A.Ş. tarafından İskenderun Körfezinin kuzeyinde hayata geçirilecek 900 MV'lık kombine çevrim doğal gaz projesinin finansal danışmanlığını ING Bank NV'nin üstlendiği bildirildi.

Akenerji tarafından yapılan açıklamada, Egemer'in fizibilite çalışmaları tamamlanan, ekipman tedariki ve inşaat için ihaleleri devam eden projenin, finansal danışmanlığını ING Bank NV'nin, uluslararası hukuk danışmanlığını dünyanın önde gelen hukuk firmalarından Linklaters'in üstlendiği, Çakmak Hukuk Bürosu'nun ise Türk hukuk danışmanı olarak görev aldığı belirtildi.

İnşaatına 2010 yılının ikinci yarısında başlanması hedeflenen proje için finansman işlemlerinin 2010 yıl sonuna kadar tamamlanmasının hedeflendiği dile getirilen açıklamada, bu kapsamda, Egemer projesinin finansal danışmanı sıfatıyla ING'nin, uluslararası standartlarda, başarılı ve rekabetçi koşullarda proje finasmanının sağlanması amacıyla gerekli çalışmaları yürüttüğü kaydedildi.

Yaklaşık 900 MV kapasiteli Egemer projesinin, CEZ ortaklığı sonrasında Akenerji'nin üretim alanındaki ilk yatırım kararı olduğu, Akenerji'nin bir seferde yaptığı en büyük yatırım projesi olma niteliği taşıdığı vurgulanan açıklamada, "Hatay'ın Erzin ilçesinde kurulması planlanan doğal gaz santrali projesi, Akenerji'nin CEZ Grubu ile yaptığı stratejik ortaklığın en önemli projelerinden biridir. Akenerji'ye bağlı Egemer Elektrik Üretim A.Ş. tarafından projelendirilen Egemer Doğal Gaz Elektrik Üretim Santrali'nin yıllık ortalama 6,7 milyar kWh elektrik üretmesi beklenmektedir" denildi.

Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman konuya ilişkin değerlendirmesinde, projenin ihracat kredi ajansları, çok taraflı finansal kurumlar ve ticari bankalardan büyük ilgi gördüğünü belirtti.

Projenin son teknoloji kullanımı ve yüksek verimlilik amaçlanarak hayata geçirildiğine dikkati çeken Danışman, şunları ifade etti:

"Dünyada da çok başarılı örneklerde olduğu gibi, Hatay Erzin Doğal Gaz Elektrik Üretim Santrali projesinde çevreyle dost elektrik enerjisi üreteceğiz. Santralde en ileri teknoloji yakma sistemi kullanılacak, böylece çevreye etki en aza indirilecek. Avrupa standartlarının ve mevzuatın gerektirdiği tüm çevre kriterlerini sağlayacağız. Çevreye etkilerin izlenebilmesi için teknoloji destekli sistemler kullanılacak."

Bu konularda ilginizi çekebilir