Akenerji'nin satışı durduruldu

Akenerji için yabancı ilgisi sınırlı kalıp beklenen teklif gelmeyince satış süreci durduruldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Akkök İcra Kurulu Başkanı ve Ak-Kim Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Berkman, Akenerji'de istedikleri ölçüde teklif gelmediği için satış sürecini durdurduklarını açıkladı.

Berkman, Ak-Kim'in hedeflerinin paylaşıldığı toplantıda soruları yanıtlarken, Akenerji'ni satışına ilişkin bir soru üzerine "Akenerji'de istediğimiz ölçüde teklif gelmediği için satış sürecini durdurduk. Global ekonomideki gelişmelerin de etkisiyle özellikle yabancı ilgisi sınırlı kaldı diyebiliriz" dedi.

Bu arada, Akenerji'nin Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlanan özel durum açıklamasında da "Varlık satış sürecinde alınmış tekliflerin değerlendirilmesi neticesinde, büyük ortaklarımız Akkök Sanayi Yatırım ve Geliştirme A.Ş, Cez A.Ş. ile şirketimiz Yönetim Kurulu, Akenerji aktiflerinin satılmaması ve sürecin sonlandırılması kararı almışlardır" ifadesine yer verildi.

Ak-Kim 5 yılda yüzde 100 büyüyecek

Mehmet Ali Berkman, 5 yıl içinde Ak-Kim'in bir misli, yüzde 100 büyüyeceğinin söylenebileceğini belirtti.

Ak-Kim'in özellikle katma değerli ürünler oluşturma kapsamında yeniden yapılandırıldığına değinen Berkman, organizasyon değişikliğini ARGE'ye yönelik yeni ekip ve yatırım hamlesi olarak açıkladı. Berkman, "Daha çok katma değerli ürün yapımı süreci, ARGE için yeni insan gücü ve onların teşviki ile bir hamle yaptık. Katma değerli ürünlerle kendi içimizdeki ithalat-ihracat dengesini kurmayı amaçlıyoruz" dedi.

Yeni stratejilerine göre kimya, enerji ve gayrimenkul geliştirme sektörlerine odaklandıklarını ifade eden Berkman, "5 yıl içinde Ak-Kim'in bir misli, yüzde 100 büyüyeceğini söyleyebiliriz" dedi.

Berkman, Türkiye'de teşvik sisteminin bölgesel olduğunu hatırlatarak, sektörlere hatta şirketlere teşvik verilebileceğine işaret etti. Berkman, Türkiye'de teknik elyafa verilen destekten faydalanamayan Yalova'da teknik elyaf fabrikası bulunmasını örnek verdi.

Sektörün katma değer yaratma payının yüzde 3 civarında bulunduğunun altını çizen Berkman, ARGE payının OECD ülkelerinde yüzde 2,3-2,4 iken, Türkiye'de yüzde 0,85 civarında olduğunu söyledi.

Berkman, soruları yanıtlarken, Ak-Kim'in halka arzının söz konusu olup olmadığına ilişkin bir soruya, "Şimdilik öyle bir planımız yok"' yanıtını verdi.

Grup olarak yatırımlarını hiç durdurmadıklarını ve durdurmayacaklarını belirten Berkman, ekonomik yavaşlama dönemlerinden dış finansmanın etkilendiğine, bu bakımdan riskler oluştuğuna değinerek, "Yatırım zamanı ekonominin aşağı indiği zamandır. Yatırımlarımızı durdurmuyoruz" dedi.

Berkman, Hatay'daki gaz santralini 2012 sonbahar dönemine yetiştireceklerini bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir